„V USA už se politici bojí odpovědět na otázku ´co je žena?´. Kde to skončíme? Zastánce tradičního manželství varuje

09.08.2022 18:37 | Rozhovor

„Jestli nebude záležet na pohlaví v manželství, tak by mě zajímalo, kde ještě na pohlaví záležet bude. Pokud redefinujeme manželství, jde o zásadní celospolečenskou kulturní revoluci, jejíž důsledky vidíme ve Spojených státech, kdy vrcholní politici mají strach odpovědět na celkem triviální otázku, co je žena,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Jan Gregor, místopředseda organizace Aliance pro rodinu. Vysvětluje i svůj pohled na manželství jednopohlavních párů či jak vzniklo lživé nařčení, že berou peníze od Putina.

„V USA už se politici bojí odpovědět na otázku ´co je žena?´. Kde to skončíme? Zastánce tradičního manželství varuje
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

Velké debaty se v určitých kruzích vedou kolem návrhu 54 poslanců zakotvit do Ústavy ČR, že manželství je svazek muže a ženy. Jsou mezi nimi i vládní poslanci z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 i z obou opozičních. Tento návrh se však hrubě nelíbí hlavně Pirátům. Ti na svých facebookových stránkách píší: „Prý patříme na Západ, říkali. Že bojujeme za lidská práva a svobody, říkali. A prý, že mají mít všichni stejné příležitosti, že se posouváme dopředu. Jenže to jsou jenom kecy... Ti samí předkládají zákon, který fakticky zakáže manželství gay a lesbických párů a výrazně zhorší postavení a život statisíců LGBT+ lidí a tisíců duhových rodin s dětmi. Cílem novely je prý ochrana rodiny. Ale buďme upřímní, manželství pro všechny nic a nikoho neohrožuje. Tradiční rodiny jsou ohroženy hlavně tradičními rozvody.“ K návrhu se vyjádřil pro iDnes.cz i předseda Pirátů Ivan Bartoš, že tím neubude rozvodů a nešťastných dvojic a je dle něj skandální určovat přes ústavu, že jsou některé rodiny druhé kategorie.

Manželství čistě pragmaticky tu není pro dospělé, ale za účelem ochrany dítěte

„Je to poněkud absurdní, že vicepremiér této vlády zde vyvolává kulturní války a vytváří jakousi virtuální realitu, protože nic jako osoby druhé kategorie neexistují. Vicepremiér je bohužel pod silným vlivem lobbistické skupiny Jsme fér a bezmezně přijal jejich argumentaci, která je ale falešná. Pokud by byly tyto rodiny totožné, pak by skutečně vznikl problém. Nejsou ale totožné. Klasické manželství může na svět přivést potomka, stejnopohlavní pár nikoliv. Tím pádem je celá konstrukce vadná,“ vysvětlil PL.cz Jan Gregor, místopředseda Aliance pro rodinu.

„Když vezmu příklad muže a ženy, tak ne všichni mají možnost reprodukce, ale ten potenciál mají všichni. To, že někdo je starý či neplodný, nezpochybňuje, že většina těchto lidí plodných je. Manželství čistě pragmaticky tu není pro dospělé, ale za účelem ochrany dítěte. A to dítě může přivést na svět pouze muž a žena. Samozřejmě že i náhradní matky, je ale otázka, zda v takovém světě chceme žít. Chceme, aby děti měly právo na otce a matku,“ upozornil.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
„Manželství muže a ženy má typický potenciál naplnit všechny hlavní funkce rodiny, a zvláště pak přivést na svět další generaci a vychovat ji v nenahraditelné a vzájemně nezastupitelné mateřské i otcovské lásce i vzoru, a to v prostředí, poskytujícím alespoň nějaké záruky stability a dlouhodobosti. Jakákoli jiná podoba rodinného soužití toho v takové míře schopna být nemůže,“ je uvedeno ve zdůvodnění předloženého návrhu.

„Výrazně to zhorší postavení a život statisíců LGBT lidí, párů a tisíců duhových rodin s dětmi oproti současnému stavu. Takový zákaz se ale nejvíce dotkne života tisíců dětí, které by nadále žily v každodenní nejistotě a v ještě horším právním vakuu. V době našeho předsednictví Evropské unie není snaha takto rozdělovat společnost na lidi a děti první a druhé kategorie dobrou vizitkou. Zvlášť, když ve všech zemích EU na západ od nás (s výjimkou Itálie) již manželství pro všechny páry mají,“ komentovala na twitteru návrh 54 poslanců organizace Jsme fér, která usiluje o umožnění manželství osob stejného pohlaví.

Je však třeba uvést, že snaha výše zmíněné skupiny poslanců zakotvit v ústavě, že manželství je svazek muže a ženy, je protireakcí na snahy jiné skupiny poslanců, která již navrhla změnu občanského zákoníku, aby manželství mohly uzavírat i osoby stejného pohlaví. „Za Piráty věříme, že si lidé mají být rovni nejen v povinnostech, ale i v právech. Nelze přece rozdělovat občany do kategorií podle toho, koho milují a s kým chtějí strávit život. Dnes statisíce LGBT+ lidí nemají možnost uzavřít sňatek, kvůli čemuž společně se svými dětmi přicházejí o právní jistoty. Například v případě rozpadu registrovaného partnerství nemají děti nárok na výživné či při smrti rodiče nemají děti v registrovaném partnerství právo na sirotčí důchod a na dědictví,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Jak se dívá na případné manželství jednopohlavních párů Jan Gregor? „Jestli nebude záležet na pohlaví v manželství, tak by mě zajímalo, kde ještě na pohlaví záležet bude. Pokud redefinujeme manželství, jde o zásadní celospolečenskou kulturní revoluci, jejíž důsledky vidíme ve Spojených státech, kdy vrcholní politici mají strach odpovědět na celkem triviální otázku, co je žena,“ okomentoval.

Zastánci manželství pro všechny argumentují i tím, že tyto páry nemají stejná práva ohledně třeba dědictví a podobně. Byl by možný kompromis v tom smyslu, že by měli mnohá práva jako manželé, ale jejich svazek by se nejmenoval manželství? „Jsem člověk konzervativní. Lidé konzervativní jsou otevřeni kompromisu. Jasná dělicí linie jsou pro mě děti. Manželství a obecně rodinné právo je především o vztahu rodičů a dětí. Zde je však ohýbána účelově realita, protože už v současné době například u často zmiňovaného dědictví registrovaní partneři nejsou vystaveni opomenutí ze strany zákona. Jsou na stejné úrovni jako manželé v případě dědického práva. Tento argument je tedy vadný. Že budou děti v právním vakuu, to není pravda, je to řešeno institutem osoby blízké. Rád bych slyšel jediný příklad, kdy bylo nějaké dítě odebráno z domácnosti homosexuálního páru v ČR. A argument, že nebudou děti dědit po partnerovi svého biologického rodiče? Když ho má rád, proč mu nemůže majetek odkázat? Jinak jsem samozřejmě pro, aby se majetková práva pro registrované partnery rozšířila. Proč ne,“ konstatoval s tím, že ohledně majetku mají i registrovaní partneři výhodu oproti manželům, protože jsou podílovými spoluvlastníky, kdežto manželé žijí ve společném jmění manželů. „Což způsobuje, že pokud jste dostatečně bohatý, je bohatá i vaše manželka, ale pokud jste v dluzích a nemáte režim oddělených jmění, tak jste v dluzích taky. A nejenom do půlky, ale plně,“ vysvětlil místopředseda Aliance pro rodinu.

Miliardy z Kremlu? Dezinformace šíří ten, kdo si zakládá na boji s dezinformacemi

Aliance pro rodinu se dostala před časem do sporu s pirátskou místopředsedkyní Sněmovny Olgou Richterovou, která uvedla na CNN Prima News, že tato organizace je napojená na miliardy z Kremlu. Dále, že je Putinovým hlasem v Evropě a snaží se ČR dostat pod Putinův vliv. Aliance pro rodinu ji proto zaslala předžalobní výzvu. Pokud Richterová nesplní podmínky stanovené spolkem, bude spor pokračovat soudním řízením. Což asi bude. Omluvit se odmítla.

Jan Gregor vysvětlil, jak celá kauza vznikla. „V květnu do České republiky dorazil lobbista z organizace Evropské parlamentní fórum spolufinancované nadací Billa a Mellindy Gatesových, Neil Datta. Byl i ve veřejnoprávních médiích prezentován jako odborník na financování konzervativních projektů z peněz Američanů a Rusů v Evropě. Je jeden z autorů brožury Špička ledovce, která pojednává o financování hnutí v Evropě. A v rozhovoru pro Deník N zmínil, že jsme součástí ekosystému, ve kterém tečou ruské peníze. Tím vlastně začala dehonestační kampaň proti naší organizaci. Toto tvrzení řekl, aniž by pro něj měl jakýkoliv důkaz. Přitom naše organizace je financována jen díky příspěvkům drobných dárců z ČR, poškození naší pověsti může být pro naši existenci zničující, protože nečerpáme finance z veřejných zdrojů. Jediné spojení, které Neil Datta použil, bylo, že spolupracujeme s polskou organizací Ordo Iuris, která dle jeho informací má být napojena na ruské peníze. Ordo Iuris za jeho vyjádření žalují, spor dosud nebyl skončen.“

Což je u polské organizace dosti nevěrohodné tvrzení. „V Polsku asi moc lidí, kteří smýšlí prorusky, není. Obzvlášť když je tato organizace lidmi jako on zmiňována, že je blízká polské vládě. Přesto je tomuto člověku poskytnut velký prostor bez jakékoliv oponentury ze strany jak České televize, tak Deníku N a dalších médií. Vystupoval také na Univerzitě Karlově na Fakultě sociálních věd, kde měl přednášku, jak v Evropě působí zlé konzervativní organizace. Paní poslankyně Richterová těmto zvěstem nejspíš uvěřila. Svědčí to o tom, jak umí pracovat s informacemi a ověřovat si je, což je zvláštní u představitelky strany, která si zakládá na boji s dezinformacemi, a sama dezinformace šíří,“ uvedl.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Aliance pro rodinu přitom má kontakty v zemi, která je s Putinovým Ruskem v nepřátelském, válečném stavu, jak popisují na facebooku: „Ukrajinci chtějí být svébytný evropský národ. V posledních měsících se ale ocitli mezi dvěma mlýnskými kameny. Putinovu imperiální agresi začal ‚vyvažovat‘ progresivistický politický aktivismus. Bylo nám velkou ctí, že nás ukrajinští akademici z Lviv Polytechnic Nacional University a National University Ostroh Academy a zástupci občanské společnosti pozvali na celonárodní ukrajinskou konferenci, která tato témata reflektovala. Překvapivě se hned začali účastníci ptát na Istanbulskou úmluvu a jak ustát mezinárodní progresivistický tlak. Rozhodně to nebyla naše poslední společná aktivita a my Ukrajině přejeme, ať je sebevědomou, demokratickou zemí, která rozhoduje sama o sobě. Bez Putina a bez duhových praporčíků za dveřmi.“

„Dozvěděli jsme se, že akademici cítí, že jsou pod docela velkým tlakem určitých hodnotových témat. Je zajímavé, že v zemi, která je velmi konzervativní, zničehonic prošla ratifikace Istanbulské úmluvy, aniž by se o tom vedla celospolečenská debata. Je otázka, co za tím stojí. V zemi, kde, jak uvedl zpravodaj CNN Prima News Matyáš Zrno, ti lidé bojují za rodinu, vlast a víru,“ uzavřel Jan Gregor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…