Válka prostě bude dál. S Kyjevem se nedohodneme, říká lídr separatistů

19.05.2015 11:02

Reportéři britského týdeníku Independent navštívili východní Ukrajinu, kde se setkali s vůdcem dobrovolnického praporu Alexejem Mozgovojem. On i mnozí další tvrdí, že další eskalace napětí je nevyhnutelná. Nárůst porušování minských dohod potvrzují i nezávislí pozorovatelé.

 Válka prostě bude dál. S Kyjevem se nedohodneme, říká lídr separatistů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova odborů je dnes zavřená, ale občas se kolem ní konají vojenská cvičení

Ve východoukrajinském městě Alčevsk zničeném válkou a předchozími desítkami let politické korupce toho není příliš zajímavého k vidění. Jednou z mála „atrakcí“ je velitel zdejšího separatistického praporu Alexej Mozgovoj, který si zřídil útočiště v budově na Leninské ulici, kde dříve sídlily bezpečností služby. Mozgovoj je takřka renesanční osobnost známá svou oblibou poezie, ale také značnou zuřivostí. V minulých měsících zřizoval nechvalně proslulé lidové soudy, které vynášely rozsudky smrti nad údajnými pachateli. Na chodbě před kanceláří čeká na schůzku s Mozgovojem zaměstnanec ruské společnosti Gazprom Andrej z regionu Krasnodar. Andrej bojoval jako dobrovolník a tvrdí, že jeho motivací bylo napravit historickou nespravedlnost a chránit slovanské bratry. Andrej rozhodně není jediným Rusem žijícím v regionu.

Ukrajinské síly nedávno zajaly dva ruské důstojníky asi 40 kilometrů odtud. Včera bylo publikováno video pořízené z výslechu, v průběhu kterého se jeden z mužů jménem Alexander Alexandrov přiznal, že je seržantem speciálních jednotek z Togliatti v jižním Rusku. Na videu říká, že byl součástí čtrnáctičlenné skupiny a na východní Ukrajině takových oddílů operovalo šest až osm. Tyto skupiny se dle jeho informací střídají po čtyřech až pěti dnech. Člen Ajdarského dobrovolnického praporu sdělil Independentu, že přestřelka se odehrála na okraji městečka Šastija. Zahynul při ní jeden ukrajinský výsadkář a dva nepřátelští průzkumní důstojníci byli vážně zraněni. K zajetí došlo na území Ukrajiny. „Jeden z nich měl prasklé kyčle, takže mu nezbývalo než začít mluvit,“ dodal.

Celý text v angličtině je ZDE

Místní povstalecké síly ovšem popírají, že by oba zajatí muži byli ruského původu. Naopak tvrdí, že šlo o místní obyvatele a členy Luhanských lidových milic. Zprávy o zatčení ruských vojáků odmítl jako bezpředmětnou i mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ukrajinci ovšem tvrdí, že Rusové jsou nedílnou součástí jednotek separatistů. Označují je v narážce na anexi Krymu za „zelené mužíčky“ a již dříve ukazovali dokumenty zajatých vojáků, které byly ve dvojím provedení. Zadržení ruských vojáků vyvolává dle Independentu otázky, do jaké míry jsou dodržovány dohody z Minsku. Dle dostupných informací dochází k postupnému nárůstu porušování příměří. Téměř polovina z těchto případů se vztahuje k vesnici Šyrokyne ležící poblíž strategicky důležitého města Mariupol.

Plukovník Alexander Kučerenko, který je mluvčím kontaktní skupiny zahrnující zástupce obou znepřátelených stran, sdělil Independentu, že se množí důkazy svědčící o eskalaci napětí. „Když se blíží naše hlídky, obě dvě strany se snaží zachovat klid zbraní. Máme rovněž komunikační systémy, které jsou přímo na místě schopné zastavit palbu brzy poté, co vypukne. Tyto systémy však v posledním týdnu příliš dobře nefungovaly,“ připouští Kučerenko. O příměří z Minsku se nejednoznačně vyjadřují i vůdci povstalců. „Eskalace napětí a další mrtví jsou nevyhnutelné. Nemá smysl odložit zbraně, když je v Kyjevě vláda, která jde proti ukrajinskému lidu. Na druhé straně jednacího stolu nesedí ti správní lidé. Neexistuje způsob, jak bychom se mohli dohodnout se současnou kyjevskou vládou,“ konstatuje Mozgovoj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…