„Válka s Čínou za dva roky.“ 110 tisíc vojáků letectva chystáno na boj. Generál z USA šokuje

31.07.2023 18:00 | Analýza

„Zabíjení nepřátel posílí vaše manželství a i jídlo vám bude chutnat líp.“ Ameriku děsí výstřední generál letectva s drsným stylem vyjadřování, který své vojáky připravuje na válku s Čínou. Ta má podle něj vypuknout už za dva roky. Pentagon se od něj distancuje, americká diplomacie se snaží provokativní slova mírnit, ale „šílený generál“ přesto nachází podporu u některých válečných jestřábů v Kongresu. Ti v něm spatřují toho pravého vojenského lídra, kterého Amerika potřebuje ve svém tažení proti sílícímu rivalovi na Dálném východě. Má však americká armáda tolik munice, kolik má drsných slov?

„Válka s Čínou za dva roky.“ 110 tisíc vojáků letectva chystáno na boj. Generál z USA šokuje
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Pentagon

Ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken na červnovém setkání vlivného think-tanku Rada pro mezinárodní vztahy prohlásil, že Spojené státy ve vztahu k Číně neusilují o nic jiného než o „mírumilovnou koexistenci“. „Základním ponaučením je toto: Čína neodejde a my neodejdeme,“ konstatoval šéf diplomacie. Americké ozbrojené síly se mezitím připravují na konflikt, který mnozí představitelé armádní elity považují za nevyhnutelný.

„Nejvíc záleží na smrtnosti,“ vysvětluje generál letectva Michael A. Minihan, který podle deníku The Washington Post nařídil 110 000 vojáků pod svým velením, aby se připravovali na válku proti Číně. „Když dokážeš zabít svého nepřítele, každá část tvého života je lepší. Vaše jídlo chutná lépe. Vaše manželství je pevnější,“ libuje si a následně hrdě připomíná, že právě vzdušné síly USA mají na svědomí „největší hromadu mrtvých nepřátel našeho národa“. Generálova slova jsou ostatně v souladu s dlouhodobou americkou vojenskou doktrínou. Například během války v Koreji na počátku 50. let minulého století americké letectvo masovým bombardováním pozabíjelo 20 % severokorejské populace. Alespoň podle slov generála Curtise LeMaye, který tehdy velel strategickému vzdušnému velitelství.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí
Minihan v lednu tohoto roku rozeslal svým podřízeným zprávu, v níž předpověděl, že válka proti Číně vypukne za dva roky. „Moje intuice mi říká, že budeme bojovat v roce 2025,“ napsal generál svým vojákům. „Si Ťin-pching si zajistil své třetí funkční období a ustanovil svou válečnou radu v říjnu 2022. Tchajwanské prezidentské volby se konají v roce 2024 a nabídnou Si Ťin-pchingovi důvod. Prezidentské volby ve Spojených státech se konají v roce 2024 a nabídnou Si Ťin-pchingovi rozptýlenou Ameriku. Siův tým, důvod a příležitost jsou sladěny pro rok 2025,“ má jasno vysoce postavený představitel amerických ozbrojených sil. Zároveň však připomíná, že by se rád mýlil. Pentagon se od generálových slov distancoval s tím, že nereflektují oficiální americkou politiku vůči Číně. Vlivný generál ve výslužbě Barry McCaffrey tweetoval, že by Minihan kvůli špatnému úsudku a „kovbojské agresi“ měl být vyhozen z armády.

Novinář Ben Norton včera na Twitteru označil rétoriku Michaela Minihana za „fašistickou“ a přirovnal jej k šílenému generálu Ripperovi ze studenoválečné černé komedie Dr Strengelove, který nařídil preventivní jaderný úder proti Sovětskému svazu.

 

 

Někteří politici ve Washingtonu generála hájí. Podle člena Sněmovny reprezentantů za Republikánskou stranu Mikea Gallaghera, který zastává funkci předsedy sněmovního výboru pro politiku vůči Číně, by Minihan měl být „pochválen za to, že nařídil svým letcům, aby brali hrozbu vážně a připravili se s naléhavostí, kterou situace vyžaduje“.

Bez ohledu na všechna drsná vyjádření generality však vyvstává otázka, jak by si Spojené státy skutečně vedly v potenciální přímé vojenské konfrontaci s Čínou. Poslední velkou zkoušku bojeschopnosti americké armády představovala válka proti horským pastevcům z hnutí Tálibán v Afghánistánu, která se vlekla dvacet let, načež skončila porážkou a následným chaotickým úprkem nejsilnější armády NATO v srpnu roku 2021. Další problém může představovat nedostatek munice, bez níž drsná slova o zabíjení nepřátel neznamenají nic. Prezident Joe Biden počátkem července v rozhovoru pro stanici CNN záměrně či nechtěně prozradil, že Spojeným státům docházejí zásoby munice v souvislosti s masivním vyzbrojováním Ukrajiny.

Mnozí komentátoři hned začali na sociálních sítích poukazovat na fakt, že této informace si jistě všimne Čína jako potenciální válečný protivník Ameriky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Určitě mírová akce. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 31.07.2023 18:20:19
OSN to posvěti.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…