Velká změna: Náčelnice kritiků Merkelové dostala prostor v prestižním časopise

31.03.2016 8:35

Šéfka protiimigrační a euroskeptické Alternative für Deutschland (AfD) Frauke Petry poskytla rozhovor německému týdeníku Spiegel. Vrací se v něm mimo jiné ke svým výrokům o střelbě na uprchlíky a znovu kritizuje kancléřku Angelu Merkelovou za její přistěhovaleckou politiku.

 Velká změna: Náčelnice kritiků Merkelové dostala prostor v prestižním časopise
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Anketa

Poslanec Ivan Gabal chce zakazovat a mazat weby, které šíří ruskou propagandu. Souhlasíte?

4%
96%
hlasovalo: 10914 lidí

Podle Frauke Petry ničí současná německá měnová a migrační politika evropskou solidaritu a je tedy logické, že se do popředí dostává idea národních států. „Věříme, že zdravý patriotismus by měl mít také v Německu své místo. To zahrnuje převzetí odpovědnosti za naši historii a také předpokládá zdravý vztah k nalezení současné identity. Němečtí politici na vše nazírají z pohledu našich minulých hříchů. Stále žijeme s jakýmsi pocitem viny. Slýcháme, že musíme zapojit Německo do širší Evropy, aby se navždy zabránilo vzkříšení německého nacionalismu,“ říká Petry s tím, že mezi nacionalismem a vlastenectvím je velký rozdíl.

Petry se v rozhovoru také vrací k informacím německých médií, podle kterých údajně požadovala použití zbraní proti migrantům na hranicích. „Pouze jsem tehdy zmínila, že použití zbraní v případě ohrožení je v souladu s německými zákony. Je to krok, který si jinak samozřejmě nepřeji. Je škoda, že média následně můj výrok takto zkreslila a vyvolala u mnoha Němců naprosto falešný dojem,“ kritizuje šéfka AfD, která dále odmítá, že by vystupovala proti migraci jako takové. „Postrádám však v tomto ohledu celospolečenský konsenzus. Příliv takového množství muslimů změní naši kulturu. Pokud si to opravdu přejeme, měla by se na tom shodnout široká veřejnost.“

Celý rozhovor v angličtině najdete ZDE.

Kancléřce Merkelové Petry vyčítá, že otevřela německé hranice migrantům bez toho, aby tento krok konzultovala s parlamentem nebo voliči. „Poklidné protesty proti přistěhovalecké politice otevřených dveří jsou tedy z mého pohledu naprosto v pořádku. Samozřejmě ale odmítám jakékoli verbální nebo fyzické násilí namířené proti lidem odlišného etnického původu či jiných politických názorů,“ vysvětluje Petry a i přes značnou kritiku médií na dotaz redaktorů německého týdeníku odmítá tezi, že by snad mainstreamové deníky a internetové servery informovaly veřejnost o migrační krizi na základě přímých pokynů kancléřky Merkelové.

Redaktoři Spiegelu připouští, že zprávy o AfD jsou obvykle negativní. Tvrdí ale, že prý jsou k tomu pádné důvody. „Konkrétně od Spiegelu se mi dostalo pochybné cti být označována za osobu, která v sobě ztělesňuje vlastnosti Adolfa Hitlera a Leni Riefenstahlové zároveň. Mnoho lidí si myslí, že něco takového už je prostě přes čáru a začínají o všem více přemýšlet. Na druhé straně se však najdou i další, kteří nechtějí být coby voliči Alternative für Deutschland označováni za nacisty. V tomto smyslu nás toto mediální nálepkování poškodilo. Jak vy říkáte, samozřejmě z pádných důvodů,“ ironizuje rodačka z Drážďan Petry.

Petry před několika měsíci v jiném rozhovoru poznamenala, že do deseti let by se Alternative für Deutschland mohla stát součástí vlády. „Ano, to si stále myslím. My ovšem nemáme tolik času na postupné zrání, jako měli například Zelení. Doposud jsme však ukazovali, že se učíme relativně rychle. Pokud budeme i nadále tvrdě pracovat a vyhneme se opakování starých chyb a omylů, tak máme potenciál na to, získat klidně 25 až 30 % v celonárodních volbách. Potom budeme také schopni uvážit, s kým můžeme jít do koalice a s kým naopak nikoli. Víme, kam směřujeme. Jak jsou na tom v tomto ohledu ostatní strany, je pro mě v této chvíli dost nejasné,“ uzavírá Petry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…