,,Víte, o čem se hlasuje? Radši to přečtu." Jak křižovatka v Bombaji: Sněmovna začala podivně

11.02.2021 12:07

Poslanecká sněmovna, která má dnes jednat o prodloužení nouzového stavu, začala se zpožděním - a ještě se zmatky. V 11:10 sice předsedající Vojtěch Filip (KSČM) schůzi zahájil, ale po pár minutách si vzali pauzu na přestávku poslaneckého klubu sociální demokraté.

,,Víte, o čem se hlasuje? Radši to přečtu." Jak křižovatka v Bombaji: Sněmovna začala podivně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Úvodem schůze dokonce předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) radil Vojtěchu Filipovi (KSČM), co je potřeba odhlasovat a co ne. "Úvodem schůze požádal ministr zdravotnictví Jan Blatný o vystoupení," začal Filip. "Až v bodu," ozvalo se z řady před ním od ministra. "Až v bodu, pane ministře? Tak to je výborné," poznamenal Filip a dostalo se mu vysvětlení, že Blatný je navrhovatel... 

"Takže to máme jednoduché, můžeme se zabývat programem schůze," pokračoval Filip a vyzval přihlášené poslance, aby k programu řekli své. "Už v úvodu, když jsem řídil schůzi, tak jsem uvedl, že ty dva tisky ve zkráceném řízení navrhuji zařadit do této schůze. Navrhuji je jako body jedna a dva. Až poté by následovala debata o nouzovém stavu," přednesl k programu návrh Vondráček. 

Následně se hlásil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. "Teď k programu schůze, pane předsedo," řekl mu Filip. Ten však opravdu chtěl vystoupit. "Chci se zeptat pana předsedy Vondráčka, který plánuje zařadit novelu krizového zákona pro dnešek. Jak to vlastně vláda vymyslela, když tady máme senátní vratku s tím samým zákonem. Ten text novelizuje který zákon? Ten současně platný? Já myslím, že nemůžeme dělat takové zmatky," ptal se Stanjura.

Na jeho slova reagoval předseda Poslanecké sněmovny. "Já, jako předseda, když mi je předložen zákon ve zkráceném jednání, nemám jinou možnost, než to předložit Poslanecké sněmovně, a teď rozhodneme hlasováním, jestli to obsahově dává smysl, nebo ne. To znamená navrhuji, aby se o těch bodech hlasovalo jako o návrzích na rozšíření pořadu schůze jednotlivě," dodal Vondráček. K vratce se podle svých slov nemůže vyjádřit, je nutné, aby se k tomu postavila Sněmovna.

Svůj návrh pak měnil i pirátský poslanec František Navrkal, který opravoval, že nejde o druhé čtení, ale o první čtení.

Když pak Filip vyzýval k hlasování, pro jistotu se ptal: "Každý si uvědomuje, o čem hlasujeme? Já to raději přečtu, abychom věděli," zdůrazňoval Filip. Když už se konečně vše přečetlo, došlo zase k problémům s odhlášením. "Já jsem vás odhlašoval, ale jestli chcete ještě jednou, tak vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlašte se prosím svými identifikačními kartami. Já posečkám, až bude stabilní počet přihlášených," opakoval Filip.

"Vojta Filip a Radek Vondráček řídí momentálně Sněmovnu asi jako křižovatku v indickém velkoměstě," okomentoval situaci lakonicky Jie. Jde o satirický twitterový profil, jehož název odkazuje na zmizelého poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…