„Víte, ženy...“ Pavel vysvětlil, proč Černochová „válčila“ už včera

16.11.2022 14:14 | Ze sítí

Na Polsko včera dopadly dvě rakety a zabily dva lidi. Poslední zprávy mluví o tom, že je patrně odpálili Ukrajinci. Poláci chystají detailní vyšetřování a Severoatlantická aliance nabídla pomoc. K tématu se vyjádřil bývalý náčelník generálního štábu a současný prezidentský kandidát Petr Pavel v pořadu K věci na CNN Prima News. Hovořil mimo jiné k ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a jejímu včerejšímu vyjádření. „Myslím si, že u ženy je omluvitelné, když vidí to, jaké následky ty útoky způsobují, tak že možná ty emoce se projeví výrazněji,“ poznamenal mimo jiné.

„Víte, ženy...“ Pavel vysvětlil, proč Černochová „válčila“ už včera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky generál Petr Pavel

„Myslím si, že ta činnost v alianci není nijak překotná. Probíhá podle standardních mechanismů. Byla svolána sice mimořádná schůze Severoatlantické rady na úrovni velvyslanců, která situaci projedná. Myslím si, že rušnější to teď bude na spojeneckých velitelstvích, konkrétně na tom vrchním spojeneckém velitelství a na velitelství vzdušných sil, kde se vyhodnocují všechny informace, které jsou dosud k dispozici,“ poznamenal Pavel úvodem.

Raketu, která v úterý zasáhla Polsko, patrně vypálila ukrajinská protivzdušná obrana. Nešlo o úmyslný útok, sdělil dnes krátce po poledni podle Reuters prezident Polska Andrzej Duda. „Stoprocentní vyjádření zatím ještě nikdo nedá. Zatím vycházejí z těch dostupných informací a ty skutečně vedou k tomu, abychom byli se závěry zdrženliví. Myslím si, že zdrženlivost v takovémto případě je vždycky namístě. Zažili jsme to v minulosti, když Turecko sestřelilo nad svým územím ruský letoun při konfliktu v Sýrii. Jakýkoliv unáhlený závěr může vést k akcím, které budou ještě dále situaci eskalovat. Vždy je důležité přijmout opatření k tomu, abychom zajistili vlastní bezpečnost, abychom zajistili, že se útok nebude opakovat, případně, že budeme schopni jeho následky zmírnit – a zároveň zahájit vyšetřování, co se vlastně stalo. A to se právě teď děje,“ zmínil k situaci Pavel. 

Před unáhlenými závěry pak varoval opakovaně. „Je třeba vyčkat na výsledky vyšetřování, protože typ rakety samozřejmě nemusí být rozhodující, i když i tam se dá dopracovat k tomu, o jakou konkrétní raketu od jaké jednotky šlo, protože všechny mají svoje čísla a dá se jejich původ a užití konkrétní jednotkou vystopovat. Ale to, co bude důležité, bude sledování trajektorií, protože i tyto střely létají po jasných drahách, mají omezený dolet, takže se dá s poměrně velkou přesností spočítat přesná trajektorie té střely od odpálení do dopadu,“ sdělil. 

Vyloučit se nedá nic, říká Pavel

A mohlo by se ukázat, že za tím útokem stálo Rusko? „V tuto chvíli se asi nedá vyloučit nic. Ale to, co bychom měli mít na paměti, že původcem i tohoto incidentu je Rusko. Protože pokud by Rusko nenapadlo Ukrajinu, pokud by Rusko nepodniklo včera tak masivní útok na civilní infrastrukturu, pak by s největší pravděpodobností nedošlo ani k tomuto incidentu. Ať už jeho původcem byl kdokoliv,“ sdělil Pavel.

„Kdybychom byli v situaci ukrajinského vedení a i Ukrajinců jako národa, byli vystaveni už více než půl roku takto intenzivnímu ostřelování a bohužel i mnoha civilních cílů, kdybychom měli za sebou den tak masivního útoku, kterým si oni právě prošli, zřejmě bychom asi také podléhali více emocím,“ poznamenal pak Pavel k otázce, zda očekává od ukrajinské strany nějakou omluvu, v případě, že se prokáže, že šlo o ukrajinskou střelu. V současné době vedení státu (někteří jeho členové) hovoří o současných informacích jako ruské propagandě. „Pokud se bezpochyby prokáže, že za tou střelou byli opravdu Ukrajinci, pak věřím tomu, že dojde k tomu, že ukrajinská strana vyjádří politování, protože bohužel i takovéto incidenty se mohou stát, a zvlášť v případě tak masivního útoku, jako jsme viděli včera ze strany Ruska, kdy Ukrajina se snaží všechny odpálené střely, a bylo jich kolem stovky, zničit, tak vlastně vypálí minimálně stejně, ale spíš několikanásobně vyšší počet protiraket, a při takovém počtu raket ve vzduchu je velice pravděpodobné, že buď rakety celé, nebo jejich zbytky dopadnou do obydlených oblastí,“ řekl Pavel.

Událost včera strhla lavinu reakcí, zejména pak na sociálních sítích. Zatím ale nepřišla žádná reakce z Pražského hradu. Miloš Zeman se vyjádřil pouze prostřednictvím svého zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka, jenž pro CNN Prima News uvedl, že Miloš Zeman se o celou situaci zajímá. Jak by v pozici vrchního velitele ozbrojených sil reagoval Pavel? 

„Já bych reagoval tak, jako jsem reagoval včera. To znamená hned,“ sdělil Pavel, jenž už včera vydal prohlášení. „Vydal bych takové prohlášení, jaké jsem řekl včera. To znamená, nepodléhejme emocím, udělejme všechno, co je potřeba, abychom odvrátili bezprostřední nebezpečí, prověřme všechny naše systémy, ale buďme uvážliví v přijímání závěrů, protože kdybychom jednali zbrkle, tak bychom mohli situaci ještě zhoršit,“ dodal.

Výrok Černochové

A zhodnotil postup ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která relativně vzápětí v reakci na celý incident uvedla, že šlo o ruské rakety. V návaznosti na ni se začaly vyjadřovat i další světové kapacity. „Já si myslím, že pod tlakem těch událostí a v celém kontextu je docela přirozené, že někteří lidé jednají s větší emocí. Myslím si, že u ženy je omluvitelné, když vidí to, jaké následky ty útoky způsobují, tak že možná ty emoce se projeví výrazněji. Na druhou stranu důležité je, že žádný ze států aliance nejednal unáhleně, že všichni si ten čas, aby sice přijali nutná opatření, ale aby zároveň jednoznačně potvrdili druh toho útoku, o jaké ohrožení šlo a teprve na základě toho přijímali další konkrétní opatření,“ sdělil Pavel. 

Jen pro kontext, ministryně obrany Jana Černochová včera krátce po útoku tweetovala: „Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy.“

Další z žen, senátorka Miroslava Němcová (ODS), viděla celou situaci také jednoznačně. „Nevěřím, že Rusko zaútočilo na Polsko omylem. Je to buď záměrná provokace, nebo důkaz, že Rusáci mají ve všem naprostý bordel.“ 

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová pak také psala o ruských raketách, které zabíjely nevinné v Polsku. „Nejde o to, zda šlo o chybu či záměr. Je to nepřijatelné,“ napsala. A pokračovala: „Je třeba postupovat s rozvanou, ale rozhodně. Způsobem, ze kterého náš nepřítel pochopí, že se nezalekneme. Že jsme silnější. Rusko je teroristický stát.“

Přišlo tedy Pavlovi v české komunikaci něco přehnaného a unáhleného? „Já myslím možná jenom to, že někteří příliš rychle uvěřili tomu jednomu vysvětlení, a tedy, že jedinou možností je, že ta raketa přilétla z ruské strany, případně, že to je provokace proti zemím NATO. Myslím si, že toto jsou právě ty závěry, se kterými bychom měli být opatrní, protože i prohlášení může situaci poměrně rychle eskalovat. My jsme teď viděli, že Rusko obviňuje NATO a Polsko z eskalace konfliktu, ale já když jsem se na to díval, tak nikdo z čelných představitelů NATO, ani hlavních zemí aliance,a už vůbec ne polský prezident, nemluvili jednoznačně o ruském útoku, naopak se chovali velice zdrženlivě, a tak si myslím, že by to mělo být,“ dodal Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…