„Vítku...“ Po Karviné dostal Rakušan zlou připomínku. Odtud to nečekal

24.01.2024 9:05 | Monitoring

Bučení, odsudky a nevoli sklidil Vít Rakušan při své besedě v Karviné. Nyní ale jeden z výroků, který v místní hospodě pronesl, popudil i Piráty, s nimiž jeho STAN kandidoval v posledních parlamentních volbách a které díky kroužkování obral o mandáty. Rakušan kritizoval vládu za to, že pozdě zavedla tzv. windfall tax, tedy mimořádnou daň pro energetické společnosti, banky a další „vítěze krize“. Trojka pirátské kandidátky do europarlamentu Zuzana Klusová „Vítkovi“ připomněla, že Piráti chtěli danou daň zavádět dříve a STAN dlouho „hledal odvahu“, aby je v tom podpořil.

„Vítku...“ Po Karviné dostal Rakušan zlou připomínku. Odtud to nečekal
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan při debatě Bez cenzury v Karviné

V Karviné Vít Rakušan zmínil jako jednu z chyb vlády například daň z neočekávaných zisků, takzvanou windfall tax. Ministr financí z ODS Zbyněk Stanjura původně hovořil o tom, že by se na speciální dani uvalené na energetický sektor, banky a další sektory mohlo vybrat bezmála sto miliard, realita skončila v jednotkách miliard.

Předseda koaličního partnera ODS to pojmenoval jako jednu z chyb vlády. Daň podle něj měla být po vypuknutí války na Ukrajině nastavena dřív, ne až od začátku roku 2023. Vláda se toho podle Rakušana bála kvůli soudnímu sporům, ale byla to chyba.

Vláda podle něj nechtěla zavádět žádné nové daně, ani zvyšovat ty dosavadní. Ale byla k tomu donucena, aby udržela dosavadní sociální standardy.

Windfall tax podle Rakušana měla být zavedena i zpětně za rok 2022. O tom se také uvažovalo, ale nakonec převládly obavy, že by retroaktivně zavedenou daň shodily soudy.

Jeho tvrzení, si povšiml i energetický expert a akcionář ČEZ Michal Šnobr. Ten z Rakušanových slov vypíchl, že že daň uvalená na „vítěze“ energetické krize (energetické firmy, banky, petrochemický sektor) byla chyba.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ztráta paměti u Pětikolky celkem běžná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 24.01.2024 9:25:32
Fiala zapomněl i na vlastní uložený milion.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…