„Vláda prohrála.“ Chudí mají jasno, za drahotu může Fiala. A otázka pro Babiše...

23.12.2022 14:10 | Ze sítí

Vláda premiéra Petra Fialy tvrdí, že krize, jíž Česká republika čelí, zvládá dobře. Vysoké ceny energií, potravin a spolu s tím snižování životní úrovně a chudoba prorůstající českou společností, dává za vinu Putinovi, který válku na Ukrajině rozpoutal. A jak se na její vysvětlení dívají sami chudí lidé? Investor a bývalý bankéř Radovan Vávra tlumočí jejich nespokojený hlas. Vláda podle něj „nezvládla komunikaci“. A zároveň se podivuje, že kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) tyto nálady ve společnosti nevyužívá ve svůj prospěch, jak by mohl.

„Vláda prohrála.“ Chudí mají jasno, za drahotu může Fiala. A otázka pro Babiše...
Foto: Instagram Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj

Lidé v České republice začali chudnout, jedná se o skokový pokles životní úrovně a že Česko prochází nejprudším propadem reálných mezd v rámci zemí OECD i své vlastní samostatné historie, vyplývá i z analýzy, kterou zpracovala investiční společnost CYRRUS. Roli zde sehrála pandemie covidu-19, rusko-ukrajinská válka a následný geopolitický konflikt mezi Západem a Ruskem. Ten měl za důsledek omezení dodávek ruských fosilních paliv do Evropy a následný prudký růst jejich ceny.

Ti, na které válka na Ukrajině, rostoucí inflace a ceny energií dopadají nejvíce, jsou hlavně nejchudší, kteří naopak z problému viní Fialův kabinet. „Určitě jsou výjimky, ale chudí lidé mi říkají všichni to samé. Za drahé potraviny může Fiala. Zelenský zatáhl Ukrajinu do války schválně. Daří se nám strašně špatně. Celý svět nenávidíme,“ sdílí Vávra postoje chudých, s nimiž se setkává.

Takové kritiky části společnosti by podle něj mohly výrazně nahrávat do karet opozičního lídra Andreje Babiše, který by na svou levicovou politiku a poukazováním na vládu jako strůjce současných strastí, mohl nalákat voliče. Ale neděje se: „A já si říkám, proč to ten Babiš nehraje víc?“ podivuje se Vávra.

Podle bankéře Radovana Vávry udělala vláda zásadní chybu, a sice že nedokázala lidem komunikovat, že právě válka na Ukrajině stahuje svět do chudoby. „Myslím, že teď už je to jedno. Komunikaci vláda prohrála,“ píše Vávra ve svém dalším tweetu.

A v tomto selhání podle něj vládě pomohla média veřejné služby. „Za aktivní ‚pomoci‘ médií. Chápu, že soukromá jedou na zisk, ale veřejnoprávní představa o vyváženosti ‚chvíli Hitler, chvíli Židé‘ nás všechny u příštích voleb vyjde draho,“ uzavřel Radovan Vávra.

Někteří diskutéři pod jeho příspěvkem zmiňovali, že není úplně v pořádku, když se vláda chlubí, jak posílá peníze na pomoc Ukrajině, ale české občany žádá, ať šetří, méně topí a vezmou si dva sestry. Není se pak čemu divit, že otěže přebírají populisté.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za situaci jednoznačně může Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 23.12.2022 14:22:40
To on zaprodává naši zemi cizím zájmům.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…