„Vodní děla na tu svoloč. Rozehnat! Zbyteční lidé.“ Z ODS zahřmělo proti demonstrujícím

03.09.2022 21:01 | Ze sítí

Sobotní demonstrace proti krokům Fialovy vlády mnohé překvapila množstvím nespokojených občanů, kteří na místo dorazili. Překvapení nad hojnou účastí, ale také nad reakcí premiéra Petra Fialy (ODS), jenž přítomné označil za „proruské sympatizanty“, neskrývali mnozí novináři i někteří politici z vládních stran. A kabinetu přicházejí varování k včasnému řešení situace, jinak to příště „bude horší“. Někteří ale sdílejí jiný pohled. „Vodní děla na tu svoloč… V antické Spartě tyhle typy házeli z útesu coby pro společnost nepotřebné,“ ozvalo se z ODS. „Odmítají provolat slávu Ukrajině. Zbyteční lidé pro společnost,“ následovalo.

„Vodní děla na tu svoloč. Rozehnat! Zbyteční lidé.“ Z ODS zahřmělo proti demonstrujícím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě. Naplněné Václavské náměstí chtělo demisi premiéra Fialy

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí
Na demonstraci dorazily desetitisíce lidí a už ve 14:30 mělo být na místě 70 tisíc protestujících. V průběhu demonstrace zaznělo, že se počet dorazivších měl rozrůst až na 100 tisíc.

Firemní sociolog Vojtěch Bednář však míní, že vláda může počítat s tím, že pokud nebude konat v rámci řešení dopadů inflace a energetické krize na občany, přijde příště lidí na Václavák mnohem více.

„Protivládní demonstrace je slabý odvar toho, co se stane v případě, že vláda nezajistí ceny energií a dopad inflace na občany. V okamžiku, kdy se zmobilizuje doposud pasivní část populace, bude příští protest násobně větší a mnohem méně mírumilovný,“ varuje vládu.

Novinářka Apolena Rychlíková vidí hned několik důvodů, proč na místo dorazilo takové množství lidí. „Kromě absence normální opozice, naprosto nepochopitelného nicnedělání ČSSD a nedostačující vládní reakce na krize za tím ale stojí dlouhodobé vydělování sociálních otázek z diskusí o povaze demokracie,“ píše.

Před každými volbami se dle ní „vrací volání po symbolické ‚očistě‘ demokracie od populismu (za nějž je vydáváno téměř vše), které v jádru nepočítá s kritikou stávajících nespravedlností, nebo alespoň s pochopením, že ty problémy jsou relevantní a je třeba vše řešit ruku v ruce“.

Demonstranty na dálku přitom podpořil někdejší volební lídr kandidátky ČSSD Matěj Stropnický a dal najevo, že kdyby dnes mohl, byl by na Václaváku také.

„Kdybych dnes mohl, přišel bych. Souhlasím totiž s osmi z deseti požadavků iniciativy www.naprvnimmiste.cz, která je organizátorem. Osmdesát procent témat té demonstrace je levicovejch jako dlouho nic tady,“ podpořil demonstranty.

Vše porovnal i s demonstracemi Milionu chvilek. Tentokrát na místo lidé prý přišli z jiného důvodu, než byly akce onoho spolku. „Lidi tam přijdou ne z plezíru a za zábavou jako na Chvilky, ale z naprostý hrůzy z toho, co přichází, a proti vládě, která na všechny kašle. Že budou vystupovat spíš exoti – naše chyba, přátelé!“ zveřejnil Stropnický.

Premiér Petr Fiala však protestu příliš velkou váhu nedává a k informaci o zaplněném Václavském náměstí pronesl, že lidé nespokojení s vládou, kteří dnes vyšli protestovat, jsou „proruští sympatizanti“.

„Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ vzkázal Fiala podle ČTK s tím, že demonstraci v Praze „svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci“.

„Kdo by musel svolat demonstraci, aby od premiéra země nezazněla nálepka, že jde o proruské síly?“ ptal se po těchto slovech ministerského předsedy poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Rozhodně jsem nesouhlasil se vším, co na Václaváku zaznělo, ale šmahem generalizovat několik desítek tisíc občanů, je cesta k rozdělování společnosti…“ vzkázal opoziční politik předsedovi vlády.

Že nejde o zrovna vhodný vzkaz k desetitisícům nespokojených občanů, Fialovi vzkázali dokonce i někteří novináři. „Omlouvám se, Petře Fialo, ale tahle message je špatná. Možná tu demonstraci svolaly takové síly, ale rozhodně ten počet lidí ukazuje, že takhle jednoduché to není,“ míní novinář Filip Horký

Na rozdíl od premiéra desetitisíce nespokojených občanů okamžitě neodsoudil ani lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Ano, lidé mají strach z toho, jak to bude s energiemi. Každý si nemůže dovolit platit čtyřnásobné zálohy,“ sdělil, proč se nediví, že se dnes sešlo tolik demonstrantů v Praze. „Lidé potřebují vědět, co bude,“ dodal s tím, že je nutné najít co možná nejrychleji řešení současné situace.

Také poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL) nebere na lehkou váhu dnešní projev nespokojenosti mnoha lidí. Zatímco premiér Fiala si vyrazil na cestu po Středočeském kraji a navštívil například letecký den v Odoleně Vodě, Hayato Okamura se přítomným rozhodl nevyhnout a na Václavské náměstí dorazil.

„Dnes odpoledne jsem se byl podívat na demonstraci proti vládě na Václavském náměstí – abych vnímal lidi a jejich situaci, abych vnímal atmosféru ve společnosti. Obavy občanů naší země musí brát vláda, a také celá parlamentní koalice velmi vážně,“ varuje poté, co se vrátil z místa. Pokud se dle něj nepodniknou výrazné kroky, hrozí, že ve společnosti dojde k fašizaci či k tomu, že skončíme v důsledku nekonání „v náruči kremelského Ruska“.

„Dnešní demonstrace je zejména výsledkem špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti. Pokud to vláda nepochopí a nezačne konat na ochranu lidí a firem, tak budou demonstrace nejen pokračovat, ale naberou na síle,“ myslí si odborový předák a prezidentský kandidát Josef Středula. „Znevažovat všechny účastníky bez důkazů jsem si už zažil v roce 2012 u vlády ODS. Jdete stejně špatnou cestou, pane premiére,“ dodal rovněž.

Demonstraci bedlivě sledoval i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nesouhlasil však s voláním po soběstačnosti Česka. Něco takového je dle něj nereálné. „80 % všeho, co vyprodukujeme, musíme exportovat, protože doma to neprodáme. Když budou chtít naši obchodní partneři být také soběstační, jsme ztraceni. Jednotný evropský trh je pro nás jednoznačnou výhodou,“ pronesl.

Aktivista Jan Vrobel premiéra za označení všech nespokojených lidí za „proruskou sílu“ pokáral. „Jsem si jist, že to fakt není správná cesta,“ vyjádřil se.

S premiérem naopak souzní v jeho tvrdé linii vůči všem demonstrantům komentátor Alexandr Mitrofanov. „Kdo to tedy zorganizoval a jaké bylo zaměření demonstrace?“ tázal se.

Poté, co mu Vrobel naznačil, že jeho sdělení zřejmě nepochopil, udeřil, že „racionální argumenty jsou této skupině lidí cizí“ a tvrdil, že protivládní protestující „chtějí vrátit Česko do ruského tábora“.

Vše ještě více rozvedl: „Vážení, kteří zde vyslovujete soucit s davem na Václaváku a kritizujete výrok Petra Fialy: Kdyby tento dav získal moc, dostanete na výběr 3 možnosti: 1. Jít do jeho služeb. 2. Emigrovat. 3. Nechat se zlikvidovat.“

A následně vytáhl ještě těžší kalibr. „3. července 1942 slibovalo na Václavském náměstí věrnost Třetí říši mnohem víc Čechů,“ sdílel a připojil dobovou fotografii.

Takovéto přirovnání už neunesl režisér Jan Hřebejk. „Tihle tam ale opravdu nebyli dobrovolně a z přesvědčení. Ti dnešní ano,“ odvětil Mitrofanovi.

Podobně jako Mitrofanov ostře ke shromážděným lidem vypálil expremiér Mirek Topolánek. „70 tisíc lidí se dnes na demonstraci vyslovilo v zahraničně-politické orientaci naší země fakticky pro návrat před listopad 1989. Je to jejich názor, ale nevím, zda si plně uvědomují, že v takové zemi by si už nezademonstrovali,“ zveřejnil svůj pohled. 

Dle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na Václavském náměstí nabízená řešení nejsou tím, na čem by se shodl. „Obavy lidí, kteří přišli na Václavák, beru vážně. Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme. Nesmíme ho dopustit. Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl.

„Pokud od nás někdo očekává příklon k zločinnému ruskému režimu, nedočká se. Období nesvobody jsme tu měli a je v zájmu všech, aby se nevrátilo,“ jasně vyjevila předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Občany, kteří „zažívají těžké časy a bojí se“, je podle ní ale třeba brát vážně.

Mezi ty, kteří se postavili k automatickému zesměšňování demonstrantů, patří mladá pirátská politička Georgia Hejduková „Měli bychom se však zamyslet nad tím, co je tam přivedlo a jakým způsobem s nimi mluvit,“ nabádá. Lidé chodící na tyto demonstrace dle ní „mají vztek na systém, který je zklamal“ a je třeba hledat řešení i pro ně.

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) však tento názor pirátské političky totálně zbořil. „Přivedly je tam proruské názory a strach z budoucnosti, který u nich chápu, a jejich budoucnost je mi lhostejná. V antické Spartě tyhle typy házeli z útesu coby pro společnost nepotřebné,“ tvrdě udeřil.

„Vodní děla na tu svoloč,“ sdílel také starosta Novotný z ODS, podle nějž si to demonstranti zaslouží za své názory.

„Debilové, co adoruji Babiše, a odmítají provolat slávu Ukrajině. Zbyteční lidé pro společnost,“ vyjádřil se ódéesák Novotný  k občanům shromážděným na Václavském náměstí a deklaroval, že by demonstranty „rozehnal“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…