„Všechno tajné.“ Pavel Růžička připomenul, že výbor má do obrany vidět

20.05.2023 19:45

„Největší problém této vlády je její komunikace a přezíravost. Stěžují si na ni všichni.“ Opoziční poslanec Pavel Růžička (ANO) si stěžuje, že všechno, co se týká armády, je „tajné“. Ačkoliv pro zástupce občanů by to tak být nemělo.

„Všechno tajné.“ Pavel Růžička připomenul, že výbor má do obrany vidět
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí
Českým internetem proletěla zpráva, že náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka chtěl kvůli neshodám s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) rezignovat na svůj post. Informovaly o tom Deník N, server Novinky.cz a další. Stranický šéf Černochové, premiér Petr Fiala, mu to však rozmluvil.  

Opoziční poslanec Pavel Růžička za to nejen na Černochové nenechal nit suchou. Generála Řehku naopak označil za profesionála.

„Největší problém této vlády je její komunikace a přezíravost. Stěžují si na ni všichni. Nejen opozice. Obávám se ale, že toto řešení problém pouze oddálilo, ale nevyřešilo. Generál Řehka je prostě profík,“ napsal Růžička.

Pavel Růžička promlouvá

Podle Deníku N Černochová z pozice ministryně vstupuje z pohledu některých vojáků do příliš mnoha záležitostí a věnuje velkou pozornost mikromanagementu v otázkách fungování armády.

„Řehkovi podle těchto zdrojů mimo jiné vadilo, že mu ministryně říkala, koho může nebo nemůže dosadit na některé pozice na generálním štábu. ‚Nebo kdo smí a kdo nesmí jet na studijní pobyty,‘ popsal jeden z vysoce postavených zdrojů v armádě,“ uvedl Deník N.

„Paní ministryně má potřebu kontrolovat úplně všechno a začala dělat mikromanagement na generálním štábu,“ dodal podle Deníku N další člověk, který také nechtěl být jmenován.

Také server Novinky.cz napsal o sporech mezi Řehkou a Černochovou a prozradil, kdy měla proběhnout schůzka náčelníka generálního štábu s premiérem Fialou.

„Podle informací redakce premiérovi své rozhodnutí měl předložit předminulý čtvrtek na schůzce. Fiala to však měl odmítnout a rozmluvit mu to. Přesné zdůvodnění odmítnutí rezignace redakce nezná. Ve hře by ale mohla být například obava z obrazu o situaci na ministerstvu obrany, o čemž se měsíce v odborných kruzích spekuluje, který by mohlo složení funkce šéfa armády, jehož si vybrala současná ministryně, vyvolat,“ napsal server.

Růlžička Černochové vyčinil i za to, že na ministerstvu obrany vše utajuje. „Na MO je v tomto volebním období všechno tajné. Jaký materiál jste poslali na Ukrajinu, nemůžeme říci, tajné. Jakou techniku (tanky, bvp, vrtulniky, nadzvuk, dopravní letadla atd.) a v jakém počtu a za jakou cenu chcete kupovat, nemůžeme říci, tajné,“ rozohnil se Růžička.

Pavel Růžička promlouvá

A hned ministryni připomněl, co je v působnosti sněmovního výborem pro obranu a co by měli členové tohoto výboru, tedy i Růžička, vědět.

„Výbor pro obranu se v rámci kontrolní a legislativní činnosti věnuje zejména otázkám vnější bezpečnosti státu a jejího zajištění. Je základním institucionálním nástrojem civilní kontroly ozbrojených sil, vykonává kontrolní roli ve vztahu k řízení resortu obrany, v rámci legislativního procesu se podílí na tvorbě zákonných předpisů v oblasti obrany a bezpečnosti, každoročně projednává rovněž příslušnou kapitolu státního rozpočtu a státního závěrečného účtu, dále mandát pro vysílání příslušníků ozbrojených sil do zahraničních operací a jiné materiály týkající se ozbrojených sil, které jsou vládou předkládány Parlamentu na základě ústavní povinnosti (informace o cvičeních ozbrojených sil, o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území ČR atd.),“ lze se dočíst na webových stránkách Poslanecké sněmovny.

O výboru

O výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…