„Vtrhli sem nějací lidé. Křičeli a začali polévat pacienty vodou.“ Trochu jiný text o Sýrii. A reakce z „kavárny“, jakou jste nečekali

17.04.2018 9:40

Novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, které se dlouhodobě věnují konfliktu v Sýrii, vyčinily 45. prezidentovi USA Donaldu Trumpovi za to, že svými rozhodnutími Syřanům rozhodně nepomáhá. Alespoň ne všem Syřanům, nýbrž jen těm vybraným. Pár slov přidal i občanský aktivista Jakub Pitron.

„Vtrhli sem nějací lidé. Křičeli a začali polévat pacienty vodou.“ Trochu jiný text o Sýrii. A reakce z „kavárny“, jakou jste nečekali
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Raketový útok na syrský Damašek.

Prezident Spojených států Donald Trump v sobotu oznámil, že američtí vojáci splnili misi, když zasáhli několik zařízení v Sýrii. Útok měl být odvetou za chemický útok v syrském městě Dúma, za kterým mohou stát vládní jednotky syrského prezidenta Bašára Asada. Dámy označují tento chemický útok za údajný, neboť dosud nebylo prokázáno, že k němu skutečně došlo. A pokud by snad opravdu proběhl, nebylo prokázáno, kdo za ním stojí. Mezinárodní vyšetřovatelé se do města ještě nedostali. Rusové a Syřané je tam zatím nepustili s odkazem na to, že oblast ještě není zcela bezpečná.

Zástupci Ruska a Sýrie tvrdí, že nenašli důkazy o tom, že v Dúmě byly použity chemické zbraně. Dovolávají se slov Syřanů, kteří byli na místě.

„Když poskytovali první pomoc, vběhli do nemocnice neznámí lidé. Někteří z nich měli videokamery. Tito lidé začali křičet, vyvolávat paniku a polévat všechny vodou z hadic, přičemž křičeli, že všichni v místnosti byli zasaženi toxickými látkami. Pacienti na urgentním příjmu a jejich příbuzní se navzájem začali polévat vodou. Když se vše natočilo, ti neznámí lidé rychle zmizeli,“ řekl podle agentury TASS mluvčí ministerstva generál Igor Konašenkov.

Američané však trvají na tom, že použity byly, a zasáhli. Přitom nebylo možné vyloučit, že chemické zbraně použili členové opozičních skupin podporovaní Západem, kteří bojují proti Asadovi. Jedna z těchto skupin operuje právě v Dúmě.

Pokrytectví Západu

Novinářky se pozastavily nad tím, že Trump považoval za důležité zasáhnout v Dúmě, ale město Afrín, kde turecká armáda útočila na Kurdy, kteří předtím hrdinně čelili bojovníkům Islámského státu, nechal Trumpa v klidu, což jen dokazuje, jak je jeho spravedlnost selektivní.

„Je namístě připomenout ticho, které provázelo nedávnou podobně agresivní akci na severu Sýrie, v oblasti Afrínu. Turecko po masivním bombardování zabralo většinu území ovládaného Kurdy. Vojenské akce Turecka a Svobodné syrské armády usmrtily přes 500 civilistů a 170 000 lidí vyhnalo z jejich domovů. Oblast destabilizovaly a vytvořily prostor pro etnické přesuny, které v této oblasti budou mít dalekosáhlé důsledky. Rada bezpečnosti OSN se kvůli dění v Afrínu nesešla ani jednou. NATO neodsoudilo agresi Turecka, své členské země. Vyjádřilo se, že Turecko má právo na přiměřenou obranu. Pokrytectví Západu tak dosáhlo neskutečného rozměru. Civilisté zabíjení bombami členského státu NATO nestojí mezinárodnímu společenství za jakoukoliv intervenci. Nepotvrzený útok jinde však vede k okamžité reakci a potrestání viníka. K dokázání viny ovšem chybí nezvratné důkazy,“ napsaly novinářky.

Matky dětí z Afrínu by pro tento dvojí metr Západu pravděpodobně neměly pochopení.

Na celém útoku byla podle obou dam pozitivní jen jedna věc. Že se při něm vlastně nic moc nestalo a nevedl k rozpoutání globální války. Asad navíc zůstává u moci a Rusko a Írán má neustále za zády.

Západ by se podle novinářek měl vrátit ke svým základním principům, které říkají, že ztrestat lze jakéhokoli viníka až tehdy, kdy je souzen a na základě jasných důkazů také odsouzen.

Občanského aktivistu Jakuba Pitrona v článku zaujala právě slova o pokrytectví Západu. Zaujala ho natolik, že je na sociální síti zopakoval. Mezinárodní společenství by se mělo ozvat ve chvíli, kdy je jeden masakr v Afrínu přehlížen, a údajný útok v Dúmě trestán. Těmito svými kroky se Západ staví na stejnou rovinu s Ruskem, které kritizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…