„Vy budete mít dva měsíce prázdnin, my budeme makat.“ Michálek házel lasem, od Babiše přišla tvrdá odpověď

08.07.2021 15:29

Pirátský poslanec Jakub Michálek se při interpelacích předsedy vlády na půdě Poslanecké sněmovny premiéra Andreje Babiše (ANO) mimo jiné zeptal na financování předvolební kampaně. A rázem bylo horko, Babiš vrátil úder se vším všudy.

„Vy budete mít dva měsíce prázdnin, my budeme makat.“ Michálek házel lasem, od Babiše přišla tvrdá odpověď
Foto: Repro Twitter
Popisek: Piráti slibují zatočit s korupcí

„Transparence veřejných peněz je určitě velká téma. Ostatně hnutí ANO s tím kandidovalo ve volbách a je jasné, že kdo má v pořádku peníze na volební kampaň, pak může dělat pořádek ve veřejných financích a nemusíme se bát toho, že jsou peníze daňových poplatníků rozkrádány. Chtěl bych se zeptat na dopis, který obdrželi občané České republiky, který jste posílal, šel údajně do všech domácností, a nejde mi teď o obsah, obsahu se ta interpelace netýká, ale jde mi o náklady na tento dopis. Čili o náklady na jeho tisk, papír, doručení a tak dále. Jednak náklady skutečně uhrazené a jednak náklady obvyklé. Já jsem se podíval na transparentní účet, který má hnutí ANO pro účely volební kampaně do Poslanecké sněmovny, a tam jsem nenašel žádné výdaje, které by se týkaly tvorby tohoto dopisu, na tom transparentním účtu je pouze deset výdajů, které jsou vyšší než pět tisíc korun. Je to transparentní účet u Komerční banky. Já jsem se tedy chtěl zeptat, jaké byly ty náklady na ten dopis, suma sumárum, proč nejsou na tom transparentním účtu, kdo hradil odeslání toho dopisu, kdo byl zhotovitelem toho dopisu a jaká je případně splatnost té částky za úhradu toho dopisu?“ ptal se Michálek.

„Kolik celkem hnutí ANO už vyčerpalo v rámci limitu volební kampaně, který je 90 milionů korun, a v souvislosti s fakturami, které jsou na tom volebním účtu pro pana Marka Prchala ve výši 60 500 Kč měsíčně, tak jsem se chtěl zeptat, jestli pan Prchal má i jiné zdroje své odměny z vlády z ministerstev, ze státních firem nebo jiných dalších úřadů, které jsou v gesci hnutí ANO?“ zeptal se Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Babiš sice zmínil, že nejde o interpelaci na premiéra, jak by to mělo být, ale i přesto, že rád odpoví. „Pan Prchal nemá žádné jiné příjmy kromě hnutí ANO. Nejsem si toho vědom a určitě to nemá, protože si skutečně hlídám a nevím o tom. A určitě je placen jenom z hnutí ANO. No a my jsme žádnou kampaň na rozdíl od vás, kteří děláte i kampaň v Bruselu, neděláme žádnou kampaň. My se musíme postarat o následky tornáda, musíme řešit očkování, takže naše vláda má plno práce a nemáme čas dělat kampaň, jak máte ten čas vy, a teď vlastně příští týden skončí Sněmovna, takže budete mít dva měsíce prázdnin. Ale my budeme muset pracovat, jako naše vláda. Celé léto. Takže my určitě máme finance v pořádku, vždycky jsme je měli. A co se týče toho dopisu, veškerý náklad toho dopisu jde na hnutí ANO,“ poznamenal Babiš.

„Ten dopis je předmětem reklamace, protože dostáváme, také bych chtěl vyzvat všechny občany, kteří nedostali ten dopis, aby mi napsali, protože dostáváme fotky, že ten dopis končí v kontejnerech. Takže někdo je háže do kontejneru. Nechci tady mluvit, která obec hodila všechny dopisy do kontejneru, abych nevyvolával zbytečně zase nějaké politické střety. Takže ten dopis samozřejmě se objeví na zúčtování, když dostaneme fakturu, kterou odsouhlasíme, a potom ji proplatíme a potom, když bude ta objednávka řádně vyúčtovaná, tak bude i proplacena a bude, uvidí ji každý na transparentním účtu, takže pokud jsme nedostali fakturu, a ještě navíc je tam reklamace, takový zvláštní způsob, že dodavatel nedoručí ten dopis, a píšou nám lidi, že to nedostali, tak samozřejmě když to přijde, tak to zaúčtujeme a proplatíme,“ dodal Babiš. 

„Pane poslanče, máte zcela zbytečné starosti, my máme velice transparentní účetnictví, a jakmile faktura přjide, tak ji samozřejmě dáme na účet a zaplatíme,“ zakončil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…