„Vy byste blahopřál Babišovi, že lež a nenávist zvítězily?“ Moravec rozmáznul Rychetského průšvih

05.02.2023 14:57 | Kauza

Končící předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský poslal vzkaz nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi. Zdůraznil, že prezident „musí“ na posty ministrů jmenovat osoby, které mu premiér navrhne. Za jednu věc Pavlovi poděkoval. A odpověděl na otázku. „Poblahopřál byste Andreji Babišovi, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou?“ zeptal se Václav Moravec v jednu chvíli Rychetského. Toto se dozvěděl...

„Vy byste blahopřál Babišovi, že lež a nenávist zvítězily?“ Moravec rozmáznul Rychetského průšvih
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Otázkách Václava Moravce.

Hostem druhé hodiny nedělních Otázek Václava Moravce byl končící předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský, který po prezidentských volbách podpořil nového prezidenta Petra Pavla a zkritizoval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. V pořadu svůj kritický postoj vůči Babišovi zopakoval a zdůraznil, že na svém povolebním vystoupení nevidí nic špatného.

„Já bych byl rád, kdybychom se vrátili do časů, kdy Václav Havel na Hradě představoval jakýsi mravní a etický prvek. V tomto bychom to měli vrátit na Hrad,“ nabádá Rychetský s tím, že dosud nástupci Václava Havla na jeho myšlenky příliš nenavazovali a Rychetský považoval za důležité ocenit, že se Petr Pavel k některým myšlenkám Václava Havla přihlásil.

Dal také najevo, že kdyby prezidentskou volbu vyhrál Andrej Babiš, popřál by i jemu. „Já bych samozřejmě blahopřál, i kdyby byl zvolen ten druhý kandidát,“ řekl Rychetský.

„Vy byste Andreji Babišovi napsal, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou?“ zeptal se Moravec.

„Asi bych použil jiná slova,“ připustil Rychetský s tím, že nově zvolenému prezidentovi republiky, ať už jím je kdokoliv, se sluší poblahopřát.

To ale podle Rychetského nemění nic na tom, že svoboda slova je důležitou hodnotou. „Já ji považuji za jednu z nejdůležitějších hodnot,“ pravil Rychetský s tím, že svobodu slova ctil vždy, po celý svůj život, a na sklonku své profesní kariéry, ani na sklonku svého života nehodlá nic předstírat. „Tady mi je velkou inspirací můj někdejší přítel Otakar Motejl,“ zmínil Rychetský.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Podle vlastních slov očekává, že s budoucím prezidentem Petrem Pavlem probere obsazování Ústavního soudu a požádá ho, aby alespoň některým soudcům umožnil opakovat jejich mandát a zajistit tak jistou kontinuitu v rozhodování Ústavního soudu. Odmítl však říct, u kterých konkrétních soudců bude prezidenta Pavla žádat, aby jim umožnil opakovat mandát.

Došlo i na možnost, že by ještě dosluhující prezident Miloš Zeman mohl jmenovat Rychetského nástupce v pozici předsedy Ústavního soudu ČR. Zemanův mandát končí 8. března; Rychetského mandát končí až v srpnu tohoto roku.

Rychetský dal najevo, že nevěří, že by Zeman jmenoval kohokoli do funkce, která je stále ještě obsazená. „Já tomu nechci věřit,“ řekl Rychetský. A jmenovat nového předsedu Ústavního soudu ČR musí nový prezident? „Dokonce v tomto musí ignorovat rozhodnutí předchozího prezidenta,“ začal Rychetský a fakticky tak Pavlovi dal radu. „Ale já skutečně nemohu radit novému prezidentovi, jak se má chovat, pokud by tato situace nastala, ale v České republice existuje dost odborníků, kteří prezidentovi mohou poradit, jak se zachovat, kdyby taková situace nastala,“ pokračoval Rychetský po chvíli.


Pavel Rychetský. (Screen: ČT24)

Prohlásil také, že vlastně oceňuje, že Ústava ČR je především hodnotově ukotvená, ale v konkrétních krocích ponechává jistý prostor k jednání. Ale každý prezident by měl podle Rychetského vědět, že hodnoty obsažené ponejvíce v preambuli ústavy nemá překračovat.

Týká se to podle Rychetského i situace, kdy premiér někoho navrhne prezidentovi na jmenování ministrem. „Tohoto nominanta musí prezident jmenovat. O tom nelze diskutovat,“ tak to vidí Rychetský. „Prezidenti, kteří si to uvědomují, tak nejprve někoho pověří jednáním o budoucí vládě a v této fázi ještě mohou o složení vlády diskutovat. Pánem vlády je premiér a my máme parlamentní volbu vlády. Premiér je odpovědný nikoli prezidentovi, ale Poslanecké sněmovně,“ připomněl Rychetský.

Než se rozloučil s diváky, oznámil, zda by přijal státní vyznamenání od Petra Pavla, pokud by se nový prezident rozhodl mu ho udělit. „Patrně ano, pokud by šlo o vyznamenání z rukou prezidenta Petra Pavla, tak by nebyl žádný důvod to odmítat,“ pravil Rychetský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rychetský, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehapluska , 05.02.2023 16:18:27
Ušatý křivák, který ovlivnil volby.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…