„Vy jste...“ vmetl prof. Beranovi novinář. A vědec ho zbořil

04.01.2022 12:54

Iniciativa 21 uspořádala tiskovou konferenci, kde zástupci zdravotníků a dalších profesních skupin hájili dobrovolnost očkování. Kromě jiných zde za lékaře promluvil profesor Jiří Beran. Z celé tiskové konference přinesou ParlamentníListy.cz obsáhlý materiál, nyní přinášíme pouze reakci profesora Berana na jeden z dotazů novináře, který se profesorovi posmíval, že je „trošku guru“. Přední český epidemiolog zbořil celou představu „boje s covidem“.

„Vy jste...“ vmetl prof. Beranovi novinář. A vědec ho zbořil
Foto: Repro FCB
Popisek: Reportér Bartoníček se dotazuje prof. Jiřího Berana

Při tiskové konferenci se chopil mikrofonu Radek Bartoníček, redaktor webu Aktuálně.cz. „Pane doktore, vy jste takovej trošku guru některých lidí,“ oslovil profesora Berana. Po výkladu, jak potkává vdovy a lidi, kterým zemřel někdo příbuzný, se posměšně zeptal, co by tedy Beran navrhoval vládě, když se „blíží omikron“.

Profesor doporučuje jako první provést analýzu, kteří lidé umírají nebo končí na JIP. „Během druhého roku došlo k shiftu od osob, které jsou starší šedesáti let, k osobám mladším šedesáti let,“ začal vysvětlovat.

U lidí mladších šedesáti let se ale objevují podobné rizikové faktory. Tím prvním je obezita, druhým cukrovka. „Já už celé dva roky hovořím o tom, že je potřeba všechna opatření dělat individuálně a cíleně,“ připomněl.

Očkování by podle něj mělo být cíleno na ty rizikové skupiny, které máme definované.

Kromě toho je třeba stále analyzovat, jestli v definici rizikových skupin nedošlo ke změně. Jenže realita je podle Berana taková, že poslední takovou analýzu dělali profesoři Černý a Dušek v srpnu.

Rizikové faktory tato analýza zjistila čtyři: Věk, obezitu, cukrovku a ischemickou chorobu srdeční.

Pak Beran kritizoval zcela chybný přístup k chápání epidemie. Dnes je jako příčina epidemie vnímán virus a jako následek pozitivita, zjištěná testem.

„Ale my všichni si tady myslíme, že ten koncept je úplně jiný,“ vysvětloval dále. V tomto konceptu je příčinou nemoc a následkem úmrtí na nemoc.

(Pasáž v čase záznamu 1:00:00)

Pokud bychom změnili toto uvažování, mělo by to i praktické důsledky. Například by to dalo větší možnosti praktickým lékařům, kteří dnes některé přípravky ani nemohou předepisovat, protože vše je orientováno na nemocniční péči o covidové pacienty.

Podle Berana existují tři základní, odbornou literaturou popsané, covidové komplikace: Pokles hladiny bílých krvinek, změna srážení krve a bakteriální komplikace, které přicházejí kolem sedmého dne. Na prevenci těchto tří komplikací se má péče cíleně zaměřit.

Tuto prevenci jsou schopni zvládnout praktičtí lékaři. Kdo nemá možnost se k němu dostat, pro něj by měly být zřízeny alternativy v podobě telefonních center. Stále by ale mělo platit, že péče je mířena cíleně. A to se dnes neděje, i když to při současném stavu znalostí o covidu je možné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…