„Vy jste vůl!“ Horáček si chtěl rýpnout do Zemana, ale výprask dostal sám. Přidal se i Kalousek

29.10.2017 8:56

Prezident republiky Miloš Zeman u příležitosti 99. výročí vzniku samostatného Československa 28. října udělil několik státních vyznamenání. Za své zásluhy státu byli podle Zemana hodni převzít ocenění ve Vladislavském sále například zpěvačka Helena Vondráčková, režisér Zdeněk Troška, či mediální analytik Petr Žantovský. Zemanův výběr osobností jako každý rok spustil mezi lidmi vlnu kritiky, patří mezi ně i reakce textaře a kandidáta na prezidenta Michala Horáčka, která na sebe nenechala dlouho čekat. Jenže to, co Horáček napsal, se jaksi obrátilo proti němu samotnému.

„Vy jste vůl!“ Horáček si chtěl rýpnout do Zemana, ale výprask dostal sám. Přidal se i Kalousek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kandidát na prezidenta Michal Horáček

Tento rok se prezident Miloš Zeman rozhodl vyznamenat víc lidí než dříve. Zatímco v minulých letech oceňoval zhruba tři desítky osobností, letos se rozhodl udělit nejvyšší pocty 39 osobnostem. Právě tento slavnostní akt se rozhodl na svém twitterovém účtu okomentovat kandidát na hlavu státu Michal Horáček zajímavou definicí umění, přičemž vycházel z výroku Zemana během slavnostního projevu: „Takže účelem umění je „dávat úsměv a radost“? To je účelem lunaparku. Účelem skutečného umění je prudit mocné,“ napsal Horáček.

 

 

Reakce na Horáčkův výrok byly různé, převládaly ale ty nesouhlasné. Pod komentář se vyjádřil například i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Jak prudil mocné třeba Verdi? Já myslím, že je to plochá definice,“ uvedl s tím, že s lunaparkem ale souhlasí.

Jiní zase podotkli, že Horáčkovo tvrzení je velmi omezené a že prudit mocné rozhodně není práce prezidenta, ale naopak úkol novinářů a účelem umění je pouze rozvíjet lidský smysl pro krásu.

Na adresu Horáčka směřovala i odezva, že mezi umění lze zahrnout i poznání chvíle, kdy je správně mlčet a také doporučení, že na kritiku prezidenta se najde mnoho příležitostí a není potřeba využívat každou.

Našly se však i daleko peprnější odpovědi, mezi ně svou zařadil jeden z majitelů twitterového účtu, když se pozastavil nad tím, jestli je skutečně lunapark „s cizí ženou v cizím pokoji, nebo spíše pruzení mocných“. Další účastník konverzace zase Horáčka popíchl slovy, že se z některých umělců stali šaškové. Nechyběla ani poznámka, že Horáčkova slova poukazují na to, že umění vůbec nerozumí a je tedy otázkou, co chce lidem uměním předávát on sám.

Svou nekompromisní reakci pak přidal také bloger a bývalý člen ODS Petr Paulczyňski. „Vy jste vůl,“ napsal.

 

 

Samozřejmě našli se i takoví, kteří Horáčkovi v jeho názoru přitakávali, ale z celkového počtu jich oproti negativní kritice bylo opravdu málo. Většina se ironicky shodovala na tom, že umělci mocné neprudí a proto se jimi nejspíše chtějí stát a na jejich post kandidují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…