„Vy máte moc a oni to ví!“ Roušky: Drsné sdělení Čechům. Tvrdší už být nemohlo

15.07.2021 13:14 | Komentář

„Zkrátka ji nenoste a nebojte se!“ vzkazuje režisér a spisovatel Jan Tománek o rouškách a respirátorech. Podle něj už mají lidé přestat hrát covidovou hru, která závisí právě jen na jejich ochotě. Jak má potvrzeno, teď už se jim nic nestane. „Vy máte moc a oni to ví a bojí se! A ještě víc se budou bát před volbami!“ varuje před politiky.

„Vy máte moc a oni to ví!“ Roušky: Drsné sdělení Čechům. Tvrdší už být nemohlo
Foto: Archiv JT
Popisek: Spisovatel, filmový režisér a výtvarník Jan Tománek

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Tománek vyzývá, aby lidé přestali nosit roušky, s tím, že je to snadné. Podle sdílených zkušeností se těm, kdo je nenosí, totiž nic neděje. „Opravdu, věřte tomu, takhle snadné to je! A že vám něco někdo řekne? Že se na vás křivě podívá? A co – neubude vás! Ano, poprvé je to těžké – zkuste to třeba ve dvou, ale pak je to už legrace. Naopak to inspiruje další. Šiřte to světlo,“ radí. Dodává, že v některých obchodech už mají zaměstnanci nařízeno „aby lidi nebuzerovali“.

Připomíná, že politiky i úředníky si platí obyvatelé pro sebe, dokonce i policii. „Na to stále myslete! I tu policii si platíme MY a jak má napsáno na dveřích – má POMÁHAT A CHRÁNIT – má tu být pro NÁS - ne zbytečně buzerovat. Jsou to normální tátové a mámy od rodin, jako my!“ apeluje. Naopak politici si podle něho za svůj postup zaslouží „vypráskat“, ale k tomu dle Tománka dojde u voleb. Tedy pokud se lidé spojí.

Argumentaci proti nošení roušek již nechce rozebírat, apeluje hlavně na emoce. „Prostě pokud to tak cítíte – zkrátka ji NENOSTE a nebojte se!!!“ vyzývá příznivce a upozorňuje, že je to právě poslušnost, která „covidovou hru“ udržuje při životě. Bez nedobrovolných herců, tedy občanů, se hra sesype. „Tu moc máte VY. Každý jeden z vás, kdo se hlouposti a bezpráví postaví. Zkrátka s tou hrou přestaňte a sundejte hadry – včera bylo pozdě!“ burcuje režisér a spisovatel.

Dále Tománek nabádá, aby lidé „hadry“ – tedy roušky a respirátory – ani neměli u sebe, aby je nic nesvádělo si je raději nasadit. Vláda podle něho sází na lidský strach a „dobrovolnost nás všech navzájem se buzerovat a rozdělovat se mezi sebou“. Podle Tománka má veřejnost cílit svůj hněv hlavně na politiky. „Vy máte moc a oni to ví a bojí se! A ještě víc se budou bát před volbami!“ připomíná emotivně. Právě rouška jako symbol totiž podle něj může ukončit „lokajství“.

Zdravé fórum, které Tománek spoluorganizuje, připomíná, že k nošení roušek mohou vyzývat pouze orgány ochrany veřejného zdraví, ale ani ty k tomuto účelu nemohou používat donucovacích prostředků. Manažeři obchodů vám nemohou zabraňovat ve vstupu, píše Zdravé fórum. „Toto přísluší jen hygieně. Manažer, ani jakýkoli prodavač, učitel, nebo ředitel vás nemá právo JAKKOLI kontrolovat - tím, že vás kontroluje, na sebe bere pravomoc, kterou má pouze hygiena - a toto je trestný čin, za který může být odsouzen až na dva roky do vězení: Přisvojení si pravomoci úřadu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…