„Vy se umíte pochválit tak jako Andrej Babiš,“ primátor Hřib bavil v ČT Witowskou. A překvapil ohledně spolupráce s ODS

27.07.2021 22:05

Historickou vilu stavitele Viktora Beneše na pražských Hřebenkách z roku 1912, která má být zbourána, se rada hlavního města pokusí zachránit. Proti demoličnímu výměru stavebního úřadu podá odvolání. Navíc se shodla, že společně s městskou částí požádá o prohlášení budovy za kulturní památku. O tom, zda bude tento případ pro město dostatečným varováním, promluvil v pořadu Interview ČT24 pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Stranou nezůstaly ani blížící se říjnové volby. Hřib prozradil, že by si prý dokázal představit vládu Pirátů s ODS. Moderátorku Světlanu Witowskou během diskuse několikrát rozesmál, zejména pak když se „chválil stejně tak, jak to dělá Babiš“.

„Vy se umíte pochválit tak jako Andrej Babiš,“ primátor Hřib bavil v ČT Witowskou. A překvapil ohledně spolupráce s ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Vilu Viktora Beneše před deseti lety koupil se svou manželkou slovenský podnikatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák. Jeho manželka Valerie Haščáková nyní dům prodává. Jelikož si nový majitel chce na pozemku postavit místo vily nový rodinný dům, požádala Haščáková o povolení k demolici.

Souhlas se zbouráním vily Beneše vydal stavební úřad Prahy 5, který tvrdí, že nemohl postupovat jinak, jelikož majitelka měla všechna potřebná stanoviska a vila není památkově chráněna, přesto podle Hřiba rada hlavního města od podání odvolání uhnout nehodlá. „Nebudu komentovat rozhodnutí stavebního úřadu, který se po novele stavebního zákona ještě více vzdálí občanům. Jediné, co můžeme udělat, je to, že se jako účastník řízení můžeme odvolat proti demolici,“ sdělil s tím, že takové rozhodnutí padlo na dnešním mimořádném jednání rady.

Paralelně k tomu běží ještě další iniciativy: „Jsou to iniciativy směřující k záchraně této stavby. Jedná se o petici, kterou spustila naše zastupitelka z Prahy 5, plus je tam podaný už i podnět na prohlášení této budovy za kulturní památku k Ministerstvu kultury,“ uvedl primátor Hřib.

Zdůraznil, že ke zbourání Benešovy vily by rozhodně nemělo dojít. „Tato stavba je, věřím, architektonicky cenná. Může sloužit jako inspirace současným i budoucím generacím. Měla by skutečně zůstat stát tam, kde stojí,“ konstatoval.

Na dotaz, zda se neobává, že s odvoláním neuspějí, pak pravil: „V tom odvolání je třeba zdůraznit, že tím ta vila ještě zachráněna není. Záleží skutečně na tom, jak rozhodne státní správa. Hlavní, o co jde, je otázka na Ministerstvo kultury, a sice ten podnět k prohlášení budovy za kulturní památku,“ zopakoval.

Ani statut kulturní památky ale prý není tím, co budovu ve finále od zničení zachrání. „V Praze je celá řada budov, které jsou prohlašené za kulturní památku, a stejně chátrají, protože se tak vlastník rozhodl s nimi nakládat,“ odvětil na dotaz, zda případ vily Viktora Beneše vnímá pro Prahu jako jakési varování, aby se o cenné budovy začali více a dříve zajímat.

Proto se rada snaží iniciovat i jednání s vlastníky vily Viktora Beneše. „Považují však za velice nešťastné, že jsme se nejdříve bavili o rekonstrukci stavby a najednou má jit o demolici,“ podotkl Hřib.

Pro Prahu bude podle Hřiba znamenat zboření této vily obrovskou ztrátu. „Ztráta by to byla určitě veliká, ta budova je určitým dokladem stavebnictví své doby. Tento odkaz předků by tu měl zůstat, abychom se mohli podívat, jak se stavělo před 100 lety, je to určitý doklad zručnosti a předchozích hodnot,“ sdělil s tím, že udělají vše pro její zachování. Termín pro podání odvolání je do středy, to se podle Hřiba bez problému stihne.

Stranou nezůstalo ani téma voleb. Během Interview se Hřib několikrát v různých směrech trefoval do ODS. Pirátská strana společně se Starosty bude usilovat o to, aby mohla vládnout, a přirozeným partnerem je právě koalice SPOLU, jejíž součástí je i ODS.

„Umíte si představit, že to bude fungovat na celostátní úrovni, abyste se dohodli v pěti?“ zajímala se moderátorka Světlana Witowská. „Já si dokážu představit ledacos, tedy i tohle. Záležet opravdu bude na jiných, jak se domluví,“ řekl, že nemá nic proti tomu, aby Pirátská strana vládla v této zemi společně s ODS.

V závěru Witowskou zajímalo, jak bude vypadat očkování proti covidu v Praze. Primátor si pochvaloval, jak výborně v Praze fungují očkovací centra. „Mně chodí děkovné dopisy i z různých koutů republiky, nejdál přišel z Mostu,“ líčil nadšeně pražský primátor, čímž Witowskou velmi pobavil: „Vy se umíte pochválit tak jako Andrej Babiš, dobře... fajn,“ smála se závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…