,,Výbušné" téma muničáku ve Vrběticích: Velká zajímavost v Babišových novinách

10.12.2014 7:46

Lidové noviny i Mladá Fronta Dnes, přenechaly první stránky opět událostem ve Vrběticích. Zatímco MF Dnes hlásá, že podle posledních policejních údajů je ve skladu 7800 tun munice, Lidovky tvrdí, že mají k dispozici interní tajné doklady, které uvádějí 988 tun. Oba deníky přitom patří do jednoho vydavatelství, jehož majitelem je ministr financí Andrej Babiš.

,,Výbušné" téma muničáku ve Vrběticích: Velká zajímavost v Babišových novinách
Foto: HZS Zlínského kraje
Popisek: Plameny a výbuchy zničily muniční sklad

MF Dnes píše o tom, že zlikvidování zmíněných  7800 tun munice bude trvat měsíce. Citují přitom odborníka, ředitele Výzkumného ústavu průmyslové chemie pardubického podniku Explosia, Ladislava Velehradského: „Bude to  nebezpečné, když není jisté, co tam může být.“ Jeho odhad, že příprava na odvoz munice může trvat měsíce, potvrzuje i policejní prezidium.

Lidové noviny získaly exkluzivně detailní přehled munice, nebezpečných látek a zbraní, které měly být ve skladu na Zlínsku. Údaje interního dokumentu ukazují podle deníku stav munice ve vrbětickém areálu k červnu letošního roku. Pak firma Imex sklady doplnila. O 6812 tun munice? Abychom se dopočítali stavu, který uvádí MF Dnes?
Lidovky pak píší, že jsou zde tisícovky střel a houfnic a raketové palivo. Jedná se o náboje do tankových kanonů ráže 125 milimetrů, tříštivotrhavé střely do houfnic ráže 122 milimetrů, ale například i několik tun raketového paliva.

Údaje v dokumentu ministerstva jsou však nepřesné, píší dále LN. V případě skladů společnosti Imex Group chybí přesné typy uložené munice. Firmy Bochemie či Excalibur Army využívající sousední budovy přitom tyto detaily uvádějí. Ostravská firma však zapsala pouze klasifikační kód sloužící zatřídění munice do stupně nebezpečnosti  a unifikační kód určující skupinu vojenského materiálu.

„Kódy jsou pro odborníky srozumitelné, problém nastane, když to bouchne. Musí se jít potom přímo za firmou a dolovat z ní, co tam bylo vůbec skladováno. Ty kódy to přímo neřeknou a musí se to pracovně odvozovat,“ říká bývalý pyrotechnik Bilický.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…