„Vypustili jsme kachnám rybník. Žádné peníze pro dezinfoweby.“ Bartoš v akci

24.07.2023 16:10

Ministerstvo pro místní rozvoj na počátku června představilo metodiku, na základě které by konspirační nebo dezinformační weby neměly dosáhnout na veřejné prostředky. Inzerce státních podniků nebo veřejných institucí se na těchto portálech v posledních týdnech téměř přestala zobrazovat. Na ojedinělé případy ministerstvo inzerenty upozornilo. Poskytuje také individuální konzultace, jak metodiku uplatňovat, a chystá i školicí video. Kromě vydané tiskové zprávy ministerstva se k věci vyjádřil na svém sociálním profilu i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Vypustili jsme kachnám rybník. Žádné peníze pro dezinfoweby.“ Bartoš v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Oblast zadávání veřejných zakázek spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj, které usiluje o odpovědné objednávání inzerce veřejnými institucemi. „Ministerstvo už delší dobu zadává své mediální zakázky tak, aby se k veřejným penězům nedostaly konspirační weby, které šíří například propagandu totalitních států – chceme v tomto jít příkladem. Do budoucna bude samozřejmě zásadní, aby dezinformace uměla rozpoznat hlavně veřejnost,“ prohlásil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Ke zvýšení mediální gramotnosti se snaží přispět třeba DigiKoalice (Česká národní koalice pro digitální dovednosti a pracovní místa) při MŠMT. Na svých webových stránkách pravidelně aktualizuje nabídku vzdělávacích kurzů s přesahem do oblasti dezinformací pro děti i seniory. „Vzdělávání včetně výchovy k mediální gramotnosti je věnován také letošní ročník svátku digitalizace Czech Digital Week,“ dodal Bartoš.

Ministerstvo pro místní rozvoj nabídlo veřejným zadavatelům pomoc s nastavením odpovědného zadávání inzerce. Na základě vlastního uvážení mohou využívat MediaRating Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, přehledy spolku Nelež, kodexy a aktivity Unie vydavatelů či Asociace komunikačních agentur a řadu dalších nástrojů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ministerstvo od zveřejnění metodiky zaznamenalo na známých konspiračních webech jen několik výskytů inzerce veřejné instituce nebo státního podniku. V jednom případě portál v minulém měsíci obešel omezení zadavatele, kterým byla společnost ČEZ. „Konspirační web změnil doménu, na který vedly prokliky z jiných webů. Provozovateli se tím podařilo obejít omezení daná zadavatelem inzerce. Situaci se ovšem díky rychlé reakci spolku Nelež a PR oddělení ČEZu podařilo rychle napravit,“ komentoval Janusz Konieczny, poradce ministra Bartoše.   

V několika případech se na konspiračních webech objevila také inzerce veřejné vysoké školy nebo krajské samosprávy. Po upozornění byla vzápětí stažena. Drtivá většina reklamy na českojazyčných portálech, které nesplňují základní novinářské standardy, dnes patří soukromému sektoru. „Zaměřujeme se hlavně na veřejné instituce, ale už se s námi ohledně odpovědného zadávání radily i některé soukromé firmy. Ten zájem je celkem velký, chystáme proto školicí video, které metodiku jednoduchou formou vysvětlí,“ uvedl Bartoš.

Ministerstvo se tématu demonetizace konspiračních webů bude dál intenzivně věnovat. Spolupracuje na tom s organizacemi, které se věnují osvětě v této oblasti i mezi soukromými zadavateli. Patří k nim například Asociace komunikačních agentur, iniciativa Fair Advertising nebo spolek Nelež.

„Vypustili jsme kachnám rybník. Žádné peníze pro dezinfoweby,“ poznamenává následně mimo jiné na svém facebookovém profilu ministr Bartoš. „Pouštět do světa novinářské kachny, dezinformace a fake news plné lží a nenávisti je dobrý byznys. Dokonce i některé veřejné instituce tyhle kachny doteď nevědomky krmily svými penězi za inzerci. Díky naší metodice k nákupu reklamy už dezinfoweby tento příjem nemají. Koukněte tu: https://1url.cz/puedX,“ zmiňuje dále Bartoš.

„Proč se snažím proti dezinfu něco dělat? V posledních týdnech se znovu ukázalo, jak velké představuje nebezpečí. Dezinformace pomáhají šponovat napětí mezi Romy a Ukrajinci v Bílině, Krupce i jinde. Lidi reagují na nepravdivé zprávy o pořezání dětí, únosech, žhářství. Nic z toho se nestalo, ale podobné dezinformace vzbuzují emoce, které vedou ke skutečnému násilí. Stát nemá nástroje, které by mu umožnily dezinformačním vlnám čelit, analýza Ministerstva vnitra to říká jasně. https://1url.cz/buedO,“ dodává.

„Já se snažím ve svěřených agendách naplnit části strategie, kterou navrhl tým spolupracující s bývalým zmocněncem pro dezinformace Michalem Klímou. Je to tak trochu horký brambor, který se nikomu nechce řešit, na boj s dezinformacemi ale nesmíme rezignovat. V programu Digitální Česko chci přispět k tomu, aby lidi uměli nejen s falešnými zprávami lépe pracovat. Klíčem je mediální vzdělávání a schopnost kriticky myslet. Mozaiku nástrojů je ale třeba mít kompletní – dezinfu je třeba se postavit čelem,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Teď už jen zbývá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVl.P. , 24.07.2023 17:41:16
vypustit rybník kaprům......

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…