Výrobky pyšnící se značkou Česká kvalita CZECH MADE nemusí být povinně vyrobeny v Česku. A že prý je to kvůli EU

06.08.2018 17:35

Problém se zjišťováním původu výrobku či produktu je v Česku evergreenem. Spotřebitelé si časem zvykli na zaručeně česká kuřata původem z Polska, holandská rajčata v supermarketech či oproti Západu na horší kvalitu některých potravin, což je ovšem tématem v celém bývalém východním bloku. Jak je to ale u produktů a služeb pyšnících se oceněním tzv. České kvality zaštítěné podporou státních institucí? Pátrali jsme po tom. Čtěte dále a možná budete překvapeni.

 Výrobky pyšnící se značkou Česká kvalita CZECH MADE nemusí být povinně vyrobeny v Česku. A že prý je to kvůli EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Párek v rohlíku

Program Česká kvalita či CZECH MADE je nejstarším oceněním pro český výrobek. Uděluje se již od devadesátých let (pro výrobky od roku 1993, pro služby od roku 1995). 

„Cílem značky je ukázat spotřebiteli, že CZECH MADE není CZECH ŠMEJD,“ stojí na webových stránkách Sdružení pro oceňování kvality (SOKČR), která značku zaštiťuje. Mohou ale ocenění získat výlučně české produkty?

Podle veřejně dostupných pravidel pro udělení značky může ocenění získat služba či výrobek vyrobený obchodní společnostní nebo podnikatelem registrovaným v České republice. ParlamentníListy.cz prozkoumaly veřejně dostupné dokumenty (regulativ udělování ocenění Česká kvalita – CZECH MADE) a oslovily informovaná místa. Výsledek našeho pátrání je, že podmínku na alespoň částečný podíl české práce či reálné výroby na území České republiky, požadavky na udělení značky neobsahují.

Anketa

Jak hodnotíte svou osobní ekonomickou situaci?

36%
40%
17%
hlasovalo: 8670 lidí

Ocenění programu Česká kvalita – CZECH MADE kritizuje Jan Prokop, předseda asociace České značky, sdružující tuzemské firmy (mimo jiné Madeta, Kofola, Bernard, Petrof). „Ocenění může držet jakákoliv firma registrovaná na území ČR,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Prokop poukazuje na to, že oproti programu Česká kvalita sdružení České značky, jehož je předsedou, svá kritéria pro členství přesně definuje. Uvádí mezi nimi například majoritní podíl výroby v České republice, minimálně 50procentní podíl českého kapitálu ve firmě, zdůrazňuje podíl české invence, český původ společnosti a podmínku minimálně desetiletého působení společnosti v České republice.

Odůvodnění odpovědných míst za to, že podobná kritéria značka Česká kvalita – CZECH MADE nevyžaduje, možná překvapí. Podle nich na tom mají svůj podíl protidiskriminační opatření Evropské unie.  

„Naprostá většina výrobků, co to ocenění mají, je vyrobena v ČR. Nicméně takovou podmínku z důvodů diskriminace neumožňuje značce Evropská unie,“ sdělil ParlamentnímListům.cz dobře obeznámený zdroj, který trvá na zachování anonymity, jehož identitu naše redakce zná.

„Máte pravdu, že v Programu Česká kvalita mohou být oceňovány i výrobky, které nebyly vyrobeny na území ČR. Je to dáno našimi mezinárodními závazky, zejména pravidly EU, která neumožňují zvýhodňovat produkty jednoho členského státu na úkor jiných (u programů, které jsou, byť i jen částečně, hrazeny z veřejných peněz),“ sdělila naší redakci Marcela Švecová ze sekretariátu předsedy Rady kvality ČR z Ministerstva průmyslu a obchodu.  

Podle Švecové proběhla dokonce ze strany Evropské unie kontrola programu Česká kvalita. „Byli jsme na toto pravidlo opakovaně upozorňováni. Je ale třeba zdůraznit, že absolutní většina produktů oceněných v Programu Česká kvalita pochází z České republiky a jen výjimečně projeví zájem zahraniční výrobce či dodavatel,“ dodala Švecová.

„Podle regulativu pro výrobky platí, že za výrobek je pokládán výrobek vyrobený obchodní společností nebo podnikatelem registrovaným v ČR. Nezdá se tedy, že by toto označení mělo být klamavé,“ sdělila ParlamentnímListům.cz vedoucí tiskového oddělení České obchodní inspekce Jana Jelínková.

Ocenění CZECH MADE vydává zájmové sdružení právnických osob Sdružení pro oceňování kvality (SOK). Členy SOK jsou některé podnikatelské svazy a sdružení působící v ČR, například Svaz průmyslu a dopravy ČR, Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Svaz českých a moravských výrobních družstev.  

V současnosti je držitelů ocenění Česká kvalita CZECH MADE v kategorii výrobků celkem devět. Patří mezi ně i společnost MPM-QUALITY, v.o.s. vyrábějící náramkové hodinky Prim, která je aktuálně ve sporu o tuto tradiční českou značku s firmou Elton hodinářská, jež vyrábí rovněž hodinky Prim. Elton hodinářská si zakládá na tom, že hodinky Prim vyrábí pouze v České republice.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zed

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…