„Vysvětlete, odkud ty peníze jsou.“ Austrálie začíná opouštět hotovost. Už se ukázalo, jaký je to problém

24.09.2023 6:45 | Analýza

Austrálie se snaží stále více eliminovat hotovostní transakce a chystá se přejít na „bezhotovostní budoucnost“, která by se podle některých názorů mohla stát realitou již v příští dekádě. Hotovost již začínají od svých klientů odmítat i některé australské banky, a pokud Australané natrefí na pobočku, kde se fyzické peníze stále vydávají, pak se podle mnohých stává, že je bankovní úředníci „grilují“ i při tom, když si chtějí vybrat své vlastní peníze z vlastního účtu. Vyhráno lidé nemají ani ve chvíli, když jim v bance umožní jejich peníze vybrat – mnohé podniky je totiž následně s hotovostí odmítají obsloužit.

„Vysvětlete, odkud ty peníze jsou.“ Austrálie začíná opouštět hotovost. Už se ukázalo, jaký je to problém
Foto: pixabay.com
Popisek: Peníze, měna - ilustrační roto

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Televize Sky News na počátku léta informovala, že v Austrálii z oběhu zmizelo v posledním roce velké množství hotovosti, které je v hodnotě více než miliardy dolarů a některé australské banky již zahajují zkušební provoz bezhotovostních poboček a server news.com.au pak upozorňuje, že by Austrálie mohla být již do roku „funkčně bezhotovostní“ a do konce desetiletí podle některých názorů zmizí fyzické peníze zcela.

Rychlé směřování k „bezhotovostní společnosti“ není samo sebou. Lidé se často setkávají s tím, že mají omezené možnosti, jak se dostat k hotovosti, jelikož mnohé australské banky již omezují výběry fyzických peněz, zavírají bankomaty či zavádějí pobočky, které zcela odmítají vydávat hotovost.

Profesor ekonomie na UNSW Business School v australském Sydney Richard Holden proto míní, že do roku 2025 již funkčně bude Austrálie bezhotovostní zemí a fyzické peníze již budou jen „naprostá rarita“. „Pokud se vláda ještě nezapojí do urychlení tohoto procesu, myslím, že do roku 2030 budeme skutečně bezhotovostní,“ míní poté, co v tomto týdnu v Austrálii banka Macquarie oznámila, že od listopadu příštího roku již „zruší hotovost“ a následovala tak v ještě silnější podobě odmítání hotovosti, které již zavedly banky Commonwealth Bank, NAB a ANZ, které přestaly s hotovostí manipulovat zatím jen v několika pobočkách.

Rozhodnutí „zrušit hotovost“ sice v Austrálii v uplynulých měsících sklízel odpor, tamní banky však tyto kritické hlasy povětšinou ignorují a finanční expertka Sarah Wellsová očekává, že by australské banky mohly brzy začít s jakýmsi „přídělovým systémem“ hotovosti v bankomatech.

„Existuje možnost, že když snížíme poptávku po hotovosti nebo snížíme její dostupnost, pak bude omezeno množství skutečně držené fyzické hotovosti,“ řekla Wellsová britskému deníku Daily Mail.

Snaha o bezhotovostní budoucnost přitom již nyní přináší pro mnohé zážitky, které označují za „totalitní zkušenosti“. Své o tom ví například jeden z australských profesionálních hráčů pokeru, jehož bankovní účet byl zablokován kvůli tomu, že si na účet vložil hotovost, načež mu banka Westpac sdělila, že mu jeho peníze nechá zablokované, dokud „náležitě nevysvětlí“, jak dané prostředky získal. Ozývají se dle serveru news.com.au také lidé, kteří tvrdí, že je bankovní úředníci „grilovali“, když se snažili vybrat více než v přepočtu 45 tisíc korun v hotovosti.

Údaje Australského statistického úřadu již dnes ukazují, že v posledních letech došlo k dramatickému poklesu používání bankomatů, a to ze 78 milionů výběrů v prosinci 2008 na pouhých 30 milionů v červnu letošního roku. Podle australské Unie finančního sektoru bylo mezi červnem 2017 a červnem 2022 uzavřeno více než 1 600 bankovních poboček a jediné, co používání hotovosti v zemi oživilo, bylo dle zjištění australské centrální banky covidové období, kdy se počet hotovostních transakcí navýšil v roce 2021 na 27 procent z 23 procent v roce předešlém.

Zatímco lidé tak více během vrcholu covidové pandemie stály o placení hotovostí, podniky jim naopak tuto možnost postupně začaly brát a s odkazem na covid-19 někteří obchodníci přestali hotovost přijímat. Zatímco tak ještě v únoru 2020 v Austrálii 99 procent podniků hotovost přijímalo, v červnu 2022 zákazníka již v 6 procentech podniků při placení hotovostí odmítli obsloužit.

Chris Vasantkumar, přednášející na Macquarie University v Sydney, doufá, že fyzické peníze zcela nevymizí – už jen z toho důvodu, že je dle něj řada důvodů hovořících pro zachování hotovosti. Jmenoval funkci peněz coby uchovatele hodnoty, který si někteří rádi schovávají „pod matraci“, ale také ohrožení soukromí kvůli přechodu na bezhotovostní transakce, jelikož to následně může padnout kvůli volání po snížení kriminality v důsledku větší transparentnosti. Nemalý problém také vidí v riziku spolehlivosti bezhotovostních transakcí, jelikož již v minulosti kvůli výpadkům IT systémů bank v obchodech bylo k vidění to, že zatímco ti s hotovostí si svůj nákup odnesli, Australany spoléhající se jen na platební karty čekalo u pokladen či třeba na benzínových stanicích velmi nemilé překvapení.

Také server ABC News si všímá, že přechod Austrálie na bezhotovostní společnost vyvolává nemalé obavy o finanční vyloučení, soukromí a bezpečnost.

Mezi výhody postupného odchodu od hotovosti sice pro některé lidi patří větší pohodlí a transparentnost, přechod na plně digitální ekonomiku však představuje i riziko vyloučení některých skupin společnosti. Chris Berg, ředitel Blockchain Innovation Hub na RMIT univerzitě, věnující se kryptoměnám, pro ABC News uvedl, že sice mnoho politiků aktuálně v zemi hovoří o „konci hotovosti, jako by to bylo něco, o co bychom měli usilovat“, ale dle něj by to nemělo být něco, o čem by měli politici rozhodovat, zvláště pokud někteří lidé stále ke svému životu platby hotovostí potřebují.

Berg upozornil, že mezi skupiny platící převážně hotovostí nepatří jen starší lidé, ale také například obyvatelé Austrálie, žijící v jejích odlehlejších oblastech, kteří mají horší přístup k digitálním finančním službám. Mezi příklady zaznívá také varování, že kvůli absenci hotovosti budou mít problémy i například oběti domácího násilí či lidé, které zasáhne přírodní katastrofa jako záplavy či požáry v australské buši. Kvůli výpadkům elektřiny a telekomunikací si poté totiž takto postižení lidé bez hotovosti nic nepořídí.

Příklad pro to již existuje a ABC News jmenuje ničivé povodně v Lismore v loňském roce, během nichž došlo k výpadku elektronických platebních systémů, takže lidé postižení povodní nemohli zaplatit za základní věci, jako je voda, potraviny a palivo. Obyvatele tehdy přitom trápily výpadky proudu až několik týdnů a lidé spoléhající se na „bezhotovostní budoucnost“ tak nakonec zachránilo pět místních úvěrových společností, které do města vyslaly vrtulník s bankomatem plným hotovosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je vidět, že i u protinožců, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJája Koon , 24.09.2023 8:08:17
Je vidět, že i u protinožců se rozšiřuje infekční debilita!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…