Z areálu ve Vrběticích na Zlínsku odjelo již 118 kamionů s municí

14.04.2015 11:46

Celkem 118 kamionů se zkontrolovanou municí a výzbrojním materiálem odjelo do dneška z areálu ve Vlachovicích - Vrběticích na Zlínsku. Novinářům to řekl policejní prezident Tomáš Tuhý, který dnes předal pyrotechnikům a zlínské policii ve Vrběticích dvě nová terénní vozidla. Automobily jim usnadní práci v areálu, kde loni vybuchly dva muniční sklady.

 Z areálu ve Vrběticích na Zlínsku odjelo již 118 kamionů s municí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Vyskladňování začalo 2. února, policie odhaduje počet kamionů, které by měly odjet, zhruba na 400. Na konci března začali pyrotechnici také asanovat vnější okraj stanoveného bezpečnostního perimetru. Vyskladňování, kontrola a vývoz munice jim v tom nebrání. Pracují totiž na protilehlé straně areálu od vyskladňovací skupiny. V čištění areálu pomohou pyrotechnikům právě nová vozidla. 
   
"Pyrotechnická služba ani policie ve Zlínském kraji nemají ve svých výbavách takový typ terénního vozidla, kterým by se mohli přepravovat v tomto specifickém prostředí. Proto pro nás bylo zcela zásadní, aby taková vozidla byla nakoupena," uvedl Tuhý. Jedno auto stálo 1,18 milionu korun. Podle policejního prezidenta se počítá s nákupem podobných automobilů i do ostatních krajů v České republice, celkem by mělo jít asi o 80 vozidel. 
   
Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. 
   
Policie dosud obvinila pět lidí ze dvou firem, které údajně v areálu skladovaly zakázané protipěchotní miny. Manažery a zaměstnance společností Excalibur Army a Real Trade podezírá policie z vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Mluvčí společnosti Excalibur Army Andrej Čírtek uvedl, že uvedené miny nepovažují maďarský stát, od nějž je firma získala, ani české licenční orgány za zakázané, že obvinění je účelové a může způsobit miliardové škody. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…