„Zasáhněte! Jinak poteče krev.“ Výzva Zemanovi kvůli energiím

12.09.2022 14:55 | Komentář

Svržení režimu, anarchie a krveprolití. Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková v otevřeném dopise apeluje na prezidenta republiky Miloše Zemana, aby zasáhl a odvrátil kolaps systému, který prý hrozí v důsledku současné krize. Řešením je podle ní regulace cen a zdanění „nadměrných zisků“. Návrhy na zvyšování platů jsou však podle ní populistické. Vitásková sama ohlásila ambici kandidovat na nejvyšší ústavní funkci.

„Zasáhněte! Jinak poteče krev.“ Výzva Zemanovi kvůli energiím
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Manažerka Alena Vitásková, která v letech 2011 až 2017 stála v čele Energetického regulačního úřadu, se v otevřeném dopise obrátila na prezidenta Miloše Zemana. Ten jí v minulosti udělil státní vyznamenání za zásluhy o stát. Žádá jej, aby se jakožto nejvyšší ústavní činitel vložil do řešení současné krize. Jinak prý hrozí masivní občanské nepokoje vedoucí ke „svržení stávajícího systému, nastolení anarchie a krveprolití“. Vitásková poukázala na kolaps energetického trhu, odsoudila zelenou ideologii i spekulanty, kteří prý na krizi vydělávají. Ve svém volání o pomoc po hlavě státu chce, aby uplatnila své pravomoci a zastavila roztáčející se „spirálu smrti“. V parlamentním systému, jakým Česká republika je, přitom prezident nemá pravomoc tato opatření přijmout. Podle Vitáskové by však měl naléhat na vládu a zákonodárce.

Miloš Zeman již regulaci cen energií podpořil, když v rozhovoru na Frekvenci 1 konstatoval: „Řeknu vám svůj návrh: řadu let máme platný zákon o cenách, nemusíme si vymýšlet nic nového, nějaké úsporné tarify, které ani nejsou úsporné. Měli bychom v rámci tohoto zákona prosadit regulaci cen energie, a to na základě nákladové ceny plus přiměřený zisk. Dejme tomu zisk, který je průměrem za několik let před energetickou krizí. Na zisk není právní nárok, ale nemůžete nařídit cenový strop takový, aby produkční firmy byly ve ztrátě. Ty firmy dnes, nikoliv svojí zásluhou, mají neúměrně vysoké zisky. Nedomnívám se, že by bylo nutné, jak se někdy tvrdí, aby se sáhlo k rozsáhlým kompenzacím, protože co chcete kompenzovat? Ve ztrátě nebudou a na zisk není právní nárok.“

Za vývoj situace však ponese odpovědnost zejména vláda, jejíž strany stále drží pevnou většinu v Poslanecké sněmovně.

Celý text dopisu Aleny Vitáskové:

OTEVŘENÝ DOPIS PREZIDENTU REPUBLIKY MILOŠI ZEMANOVI
 
Praha dne 10. 9. 2022
 
Vážený pane prezidente,
 
obracím se na Vás jako nositelka státního vyznamenání za zásluhy o stát, které jste mi udělil k 100. výročí vzniku Československa. Tímto oceněním jsem přijala osobní odpovědnost a závazek, že budu i nadále pracovat v zájmu rozvoje naší vlasti, podílet se na vytváření podmínek pro spokojený život našich občanů a prosperitě podnikatelského sektoru, jednat ve veřejném zájmu. 
Naše vlast se dostává do nejhlubší hospodářské krize, jakou naše generace neznají. Díky neodůvodnitelně vysokým cenám energií bankrotují firmy, zaměstnanci přicházejí o práci, inflace má dopad na celou společnost. 
Energetický trh zkolaboval, burza se stává místem spekulativních obchodů, emisní povolenky již dávno přestaly plnit svoji původní úlohu, ideologie zelené energie selhala. Důsledkem je chaos s dopadem na životy milionů našich občanů, jejich rodin.
 
Vážený pane prezidente, jako nejvyšší ústavní činitel zároveň disponujete nejsilnějším mandátem občanů ze všech politiků. Dovoluji si Vás tímto zdvořile požádat, abyste v souladu s Vašimi pravomocemi zasáhl a žádal zákonodárce a vládu o bezodkladné přijetí nutných legislativních opatření v souladu s naší ústavou, v zájmu zachování naší státnosti, v zájmu našeho lidu a podnikatelského sektoru. 
V opačném případě je nutné se obávat občanských nepokojů takového rozsahu, že mohou přerůst ve svržení stávajícího systému, nastolení anarchie a krveprolití.
Prioritou zůstává okamžité řešení energetické krize. Zastavení růstu cen energií, jejich snížení na přijatelnou výši, regulace nejen cen paliv, ale i dalších životně nutných potřeb, zdanění nadměrných zisků a zastavení činnosti různých „překupníků“, kteří na této krizi vytvářejí nebývalé zisky bez jakékoliv přidané hodnoty.  
 
Považuji za populistické a nic neřešící návrhy na zvyšování platů, či dokonce vyvolávání stávky kvůli zvýšení platů. Tento krok pouze urychlí krach firem, které na zvýšení platů nemají finance, nemají finance ani na pokrytí vysokých cen energií a ukončují ve velkém počtu svoji činnost. Roztáčí se tak „spirála smrti“, ze které nebude východisko.
 
Tím rozhodně nepopírám nutnost urychlené pomoci všem, kteří se díky chybné energetické politice dostali do nouze. Chápu, že v dané chvíli se jedná o existenční záchranu pro většinu rodin, firem. Zde je povinnost státu, aby tuto pomoc zajistil. Nutno si však přiznat, že se nejedná o řešení problému, že se jedná o krátké přežití, nikoliv o východisko z roztáčející se inflační spirály. 
 
Vážený pane prezidente, věřím, že se za nás postavíte a budete mluvčím národa v této těžké době a budete po zákonodárcích žádat bezodkladné řešení. 
 
V dokonalé úctě 
 
Ing. Alena Vitásková v. r.
nositelka státního vyznamenání
 
Vážený pan
Miloš Zeman 
prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…