,,Zdeňku Svěráku, táta vám nestojí ani za 5 korun!” Umělcův syn se ozval. Plánuje kroky

03.06.2020 13:34

Do Svěráka i svého bratra senátora se navezl člen Pirátské strany Filip Smoljak. "Smoljak prostě nemá v očích Svěráka ani hodnotu jedné pětikoruny," tvrdí Smoljakův syn, který vede soudní spor s městem Tanvald. A Svěrák, ani jeho sourozenci ho nepodpořili. Takže se Pirát z Prahy 3 chce dostat do aktivní politiky, aby si to s autorským zákonem vyřídil. A nejen s ním.

,,Zdeňku Svěráku, táta vám nestojí ani za 5 korun!” Umělcův syn se ozval. Plánuje kroky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Filip Smoljak, syn režiséra Ladislava Smoljaka

Filip Smoljak připomíná, že zanedlouho tomu bude 10 let, co zemřel jeho otec, herec a režisér Ladislav Smoljak. A v souvislosti s tím připomíná právní spor, který o dílo svého otce vede. „Zítra v 10:40 se u Vrchního soudu v Praze koná jednání ve věci nároku Filipa Smoljaka jako jednoho z právních nástupců režiséra Ladislava Smoljaka vůči Městu Tanvald, které nerespektuje autorská práva režiséra k divadelním inscenacím Divadla Járy Cimrmana. Tanvald provozuje divadlo ve svém Kině Jas, které se kupodivu také jmenuje ‚Járy Cimrmana‘. Úcta ke Smoljakovi je zde ovšem naprosto nulová,“ stěžuje si. Dodejme, že toto jednání již zřejmě včera proběhlo.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Smoljak dodává, že nalézací soud už dříve pravomocně rozhodl, že město Tanvald uvádělo divadelní představení bez licence od Filipa Smoljaka a dopustilo se bezdůvodného obohacení. „Sporný zůstal pouze nárok za práva režiséra, která ovšem nerespektují mnozí jiní producenti a hlavně ‚Smoljakovi‘ herci v čele se Zdeňkem Svěrákem, Vojtou Kotkem, Ondřejem Vetchým a dalšími,“ stěžuje si.

„Odmítají totiž, že by tátovi jako režisérovi náležela jakákoliv odměna z divadelních repríz. Podle nich mají nárok na odměnu pouze oni sami jako herci, nikoliv režisér, a to jak za jeho života (kdy byl ještě na jevišti činný a práci režiséra aktivně vykonával, nedostal ani korunu), tak po jeho smrti, kdy stále provádějí jeho inscenace přesně podle Smoljakovy režijní koncepce. Podle Svěráka má režisér smysl pouze u filmu, nikoliv na divadle. Smoljak prostě nemá v očích Svěráka ani hodnotu jedné pětikoruny,“ osočuje Smoljakův syn stárnoucí ikonu divadla.

„Nejsmutnější na tomto případu je to, že obětí sekty Svědci Svěrákovi se staly i tři Smoljakovy děti, David (senátor), Kateřina a Alžběta, kteří se přidali na stranu Svěráka a Kotka proti vlastnímu otci. Je to jediný případ na světě v celých dějinách umění, kdy potomci slavného tvůrce tvrdí, že jejich vlastní otec (kromě textu hry) nic nevytvořil,“ stěžuje si Filip Smoljak i na své sourozence a zlobí se: „Přepišme dějiny divadla. Dokonce už i některé české soudy tvrdí, že režijní koncepce, tedy samotná divadelní inscenace, vůbec neexistuje. Pak tedy ponechme divadla klidně dál zavřená. Copak mohou hrát něco, co neexistuje?“

„Bez ohledu na výsledek zítřejšího soudního řízení jsem se rozhodl aktivně vstoupit do politiky, abych mohl přispět k narovnání nejrůznějších zohýbaných legislativních paskvilů včetně toho autorského a všem divadelním režisérům v ČR pomohl vrátit jejich práva. Ústavní práva. Právo na svobodné umělecké vyjadřování, právo na práci a právo na lidskou důstojnost,“ míní účastník právního sporu.

Dodejme, že Filip Smoljak už v politice působí, protože je veden v Pirátské straně. A mezi jeho „koníčky“ také patří publikace názorů kritika Jana Rejžka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…