„Žene se sem covid,“ svolal Válek tiskovku. A očkování je možná největší výdobytek medicíny

25.10.2022 16:32

„Faktem je, a můžete tomu nevěřit, můžete o tom pochybovat, přesto je to fakt, je to pravda, že očkování proti infekčním nemocem je jedním z výdobytků medicíny, možná největším, a zachránilo, zachraňuje a přes odpor dezinformátorů bude zachraňovat miliony, desítky, možná stovky milionů životů,“ poznamenal na tiskovém brífinku Ministerstva zdravotnictví šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

„Žene se sem covid,“ svolal Válek tiskovku. A očkování je možná největší výdobytek medicíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Je jasné, i z dat u omikronu, že očkování pomáhá, brání závažnému průběhu, brání hospitalizacím, brání úmrtím. Jsou to jasná, naprosto tvrdá data,“ poznamenal na dnešním brífinku Ministerstva zdravotnictví šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

„My se očkujeme z těchto důvodů, a proto je potřeba očkování podporovat. Proč teď jsme spustili kampaň? Protože se sem žene vlna chřipky, žene se sem covid. Ono strašně záleží na počasí, nicméně stoprocentně bude narůstat počet pozitivně testovaných, tím pádem stoprocentně se bude postupně, tak jak se bude blížit listopad, prosinec, leden, zhoršovat ta vlna. My od začátku prázdnin říkáme, že se o něco ta vlna posune, a upozorňujeme, že kritické budou měsíce listopad, prosinec, leden, začátek února. Teď je optimální čas se nechat naočkovat proti covidu, chřipce. Nic nebrání, abychom obě ta očkování měli v jednom dnu,“ zdůraznil Válek.

Podle jeho slov má Česko dostatek vakcín proti covidu i chřipce.

„Faktem je, a můžete tomu nevěřit, můžete o tom pochybovat, přesto je to fakt, je to pravda, že očkování proti infekčním nemocem je jedním z výdobytků medicíny, možná největším, a zachránilo, zachraňuje a přes odpor dezinformátorů bude zachraňovat miliony, desítky, možná stovky milionů životů. Upozornil bych na to, že zásluhou očkování se nemusíme bát hrozeb, kterých se báli naše prarodiče, ať už je to černý kašel, záškrt, dětská obrna, ale nemusíme se ani bát tuberkulózy, jak jsme se báli. A pokud nebudeme dál pokračovat v podpoře očkování, tak ta rizika se mohou vrátit. Vidíme to dnes u spalniček,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…