„Zhubl 10 kilo. Stresem.“ Utrpení v Evropském parlamentu. Asistenti promluvili

05.06.2023 10:23 | Ze sítí

MONITORING Europarlament má problém s obtěžováním. A neřeší ho. Alespoň podle čtyřměsíční investigativy webu Politico, který hovořil s asistenty a asistentkami europoslanců. Když si chce někdo na chování europoslance stěžovat, jeho stížnost nejdřív hodnotí oddělení pro lidské zdroje, pak o něm rozhoduje komise. Což trvá měsíce. Delikty jsou různé, od sexuálních až po obyčejnou šikanu. Jedna asistentka například musela za europoslankyni i platit nebo jí doma zprovozňovat internet. A jiný asistent kvůli šikaně zhubl 10 kilo.

„Zhubl 10 kilo. Stresem.“ Utrpení v Evropském parlamentu. Asistenti promluvili
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
Evropský parlament řeší problém. Totiž zneužívání asistentů a asistentek. Dle článku serveru Politico tato instituce selhává při jejich ochraně, ke kterémuž závěru novináři dospěli po desítkách rozhovorů a zhlédnutí tajných dokumentů. Někteří poslanečtí asistenti a asistentky prý museli snášet zneužívání celé roky a cítili se pak „fyzicky a mentálně mrtví“, někdy i na hranici sebevraždy. Což se nevylepšilo, když si stěžovali u unijních institucí, protože vyřídit stížnost trvá měsíce. Jedna z obětí to popsala jako zkušenost vězně čekajícího na popravu.

Hned několik svědků tvrdí, že šikana v europarlamentu přímo bují, další tvrdí, že se stali obětí sexuálního obtěžování a že psychologické hrátky jsou na denním pořádku. A že je snažší mlčet a kdo si stěžuje, tak je mu doporučeno, aby raději skončil. Že proces podání stížnosti je velmi stresující si myslí například pirátský europoslanec Marcel Kolaja. Snaha o reformu celého procesu tu je, i ze strany předsedkyně europarlamentu Roberty Metsolové. Ale zda se něco skutečně stane, je ve hvězdách.

V současné podobě je dle Politico proces pro oběti odrazující, straní europoslancům, náchylný k nevysvětleným prodlevám a i když dojde k závěru, že k pochybení došlo, postihy jsou mírné. V letech 2019 až 2021 bylo otevřeno 34 vyšetřování buď sexuálního zneužívání, nebo psychologického nátlaku. Skutečná data o problému ovšem buď nejsou, nebo jsou utajována a celý proces vyřízení stížnosti může trvat až dva roky. Od roku 2019 jen 295 europoslanců absolvovalo dobrovolné školení proti šikaně.

V roce 2023 byly pokárány dvě europoslankyně, obě za psychologický nátlak. Jedna další europoslankyně a jeden europoslanec jsou vyšetřováni, alespoň podle informací Politico. To je ovšem prý jen špička ledovce.

Politico uvádí, že mluvilo s celkem devíti asistenty, kteří jsou nebo byli v procesu podání stížnosti, dále se sedmi bývalými činiteli, kteří tvrdí, že byli oběťmi zneužívání, ale stížnost nepodali, a s šestnácti dalšími úředníky, asistenty a europoslanci s procesy obeznámenými. A vyvozují z nich závěr, že europarlament je toxické pracoviště, které ignoruje svůj problém s obtěžováním a oběti jsou odrazovány od toho, aby podaly stížnost, aby se ochránila pověst europoslanců a europarlamentu jako takového.

Jeden asistent prý zhubl 10 kilo a byla mu diagnostikována posttraumatická stresová porucha. „Když mi zavibroval telefon, bylo to jako by mi na hrudi začalo hořet,“ popsal svou zkušenost. Další pak popsal svou zkušenost, že byl „vymáčklý jak pomeranč“. Pravidla v europarlamentu prý europoslance přímo vedou k tomu, aby si udělali „své království“.

Poslanecký tým většinou tvoří tři akreditovaní asistenti a v Bruselu a Štrasburku jich je přibližně dva tisíce. Jejich smlouvy jsou sice s europarlamentem, ale jejich úspěch či přežití jsou otázkou toho, pro jakého europoslance dělají. Pro řadu z nich je to splněný sen, když jde o to dostat se do politiky.

Asistentka sociálně demokratické europoslankyně Gonzálesové byla například „osobně i profesně ponižována“, dostávala sprosté zprávy, byla nucena na vlastní účet za europoslankyni zaplatit až 16 500 Kč (v přepočtu), musela jezdit na osobní schůzky i během covidu a také musela europoslankyni zařizovat internet, elektřinu i přihlášení jejích dětí do školy. Alespoň za to byla europoslankyně předsedkyní europarlamentu pokárána.

Další, již bývalá asistentka, se listu svěřila, že během své kariéry čelila sexuálnímu obtěžování, například plácání po zadku. A když některé návrhy odmítla, nebyla povýšena.

Proces podání stížnosti je trojvrstvý. Kdo chce podat stížnost, podá ji parlamentnímu oddělení lidských zdrojů. To, pokud se rozhodne, že stížnost je oprávněná, ho může postoupit komisi proti obtěžování, která může zahájit vyšetřování, povolat svědky i obviněného a nakonec poradit předsedkyni europarlamentu, aby vůči europoslanci uplatnila sankce. Celý proces zabere měsíce. „Je to mučení,“ uvedla bývalá asistentka jedné europoslankyně. „Musíte si vším projít znovu a pak se celou dobu neděje nic,“ dodala.

Další asistentka, která se podat stížnost teprve chystá, uvedla, že pomoc hledala, ale nenašla. Doporučeno jí bylo, aby skončila. Jenže pak by nemohla pobírat podporu v nezaměstnanosti a také nechce být trestána za to, co není dle jejího názoru její vina.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč by měla asistentka po opuštění místa žádat o podporu v mezaměstnanosti?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 05.06.2023 11:34:24
Může si za čtvrtinový plat odpočinout v supermarketu nebo v zemmědělství!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …