„Zločin proti EU.“ I to může soudce Babišovi přišít. Oznámil to

12.09.2022 11:05

Dnešním dnem začíná asi nejsledovanější český soudní proces. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš stanul v prvním jednání před spravedlností v kauze Čapí hnízdo. Státní zastupitelství ho viní, že se podílel na přípravě podvodu. Soudce Jan Šott však již během prvního dne jednání nevyloučil, že v průběhu času toho může být Babišovi teoreticky přičteno k tíži ještě víc.

„Zločin proti EU.“ I to může soudce Babišovi přišít. Oznámil to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

S expremiérem Andrejem Babišem se kauza firmy Čapí hnízdo táhne nejméně od roku 2016, kdy ve Sněmovně vysvětloval, že firmu, o jejíž dotace se zajímá policie, vlastní jeho děti. Tehdy byl ještě premiérem Bohuslav Sobotka za ČSSD. Dnes je premiérem Petr Fiala (ODS) a Babiš v této kauze poprvé stojí před soudem. Státní zástupce ho viní, že se podílel na přípravě podvodu.

Více ZDE

Soudce Jan Šott, který má kauzu na starosti a který v minulosti soudil např. exministra dopravy Víta Bártu, oznámil, že v průběhu času toho může být Babišovi teoreticky přičteno k tíži ještě víc. Doslova upozornil, že u Babiše může dojít k rozšíření obžaloby a to o poškozování finančních zájmů EU.


Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Farma Čapí hnízdo získala dotaci 50 milionů korun z dotací určených pro malé a střední podniky. Tehdy se zdálo, že firma není spojena s kolosem holdingu Agrofert. Ale Babiš v průběhu let přiznal, že Čapí hnízdo je vlastně jeho projekt. Ale pokud by fakticky bylo součástí holdingu, nemohlo žádat o dotace určené pro malé a střední firmy. Proto je Babiš viněn státním zastupitelstvím, že se podílel na přípravě podvodu.

Mezitím před budovou soudu umístil spolek Milion chvilek pro demokracii klec s kavalcem pro trestance.

Řadového člena TOP 09 Miroslava Kalouska to rozzlobilo.

„Demonstrace u Sněmovny na podporu toho či onoho politického rozhodnutí jsou legitimní a patří k demokracii. Demonstrace u soudu na podporu toho či onoho rozsudku o vině a trestu jsou nešťastným nepochopením principů právního státu. To se nemělo stát,“ poznamenal na svém twitterovém účtu Miroslav Kalousek. Reagoval tak na informaci o demonstraci Milionu chvilek u budovy soudu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se ke Kalouskovi přidal.

„Dnešní ‚demonstrace‘ před soudem vypovídá málo o Andreji Babišovi, avšak mnohé o jejích organizátorech. I politik má právo na nerušené soudní řízení. Vážení soudci, suďte prosím podle zákonné, nikoli ,lidové' či internetové spravedlnosti!“ žádal ministr na Twitteru.

Pavel Blažek promlouvá

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…