„Zlý sen.“ Macron zděsil příznivce USA, z ČR výzva k akci

09.04.2023 21:41

Evropa se nesmí nechat zatahovat do sporu mezi USA a Čínou o Tchaj-wan a musí postupovat samostatně, ne ve vleku USA, řekl novinářům francouzský prezident Emmanuel Macron při návštěvě Číny. „Evropané nemohou vyřešit krizi na Ukrajině. Jak můžeme, když jde o Tchaj-wan, věrohodně říci: ‚dávejte si pozor, když uděláte něco špatně, budeme u toho‘? Jestli opravdu chcete zvýšit napětí, to je ten způsob, jak to udělat,“ uvedl doslova. Čeští zastánci co nejužší aliance s USA už ho odsoudili. To je zlý sen, napsal například Roman Joch. Česko se prý musí maximálně upnout na USA, třeba i díky vztahům k Polsku.

„Zlý sen.“ Macron zděsil příznivce USA, z ČR výzva k akci
Foto: Twitter
Popisek: Emmanuel Macron, Si Ťin-pching a Ursula von der Leyenová

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona musí Evropa snížit svou závislost na Spojených státech a nenechat se zatáhnout do konfliktu mezi Čínou a USA kvůli Tchaj-wanu. Řekl to v rozhovoru pro zpravodajskou organizaci POLITICO.eu po třídenní návštěvě Číny. Ideologická bitva o autonomii Evropy je dle jeho slov již vyhraná.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

Velkým rizikem, kterému Evropa dnes čelí, je podle Macrona to, že „se zaplétá do cizích krizí, což jí zabraňuje v budování své strategické autonomie“.  Prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching byl z Macronova pohledu na věc nadšený a strategickou autonomii Evropy podporuje. Představitelé komunistické strany jsou v Číně mezitím přesvědčeni, že západní civilizace zažívá úpadek, samotná Čína je na vzestupu, a že oslabení transatlantických vztahů by mohlo vše ještě urychlit.

Jako paradoxní Macron vidí evropské tendence k myšlení si, že jsme pouze americkými následovníky. „Otázkou, kterou Evropa musí odpovědět, je: Je v našem zájmu urychlit krizi na Tchaj-wanu? Není. Nejhorší by bylo myslet si, že Evropa musí převzít americký postoj k tomuto tématu a brát si příklad z americké agendy nebo z přehnané reakce Číny,“ řekl Macron.

Jen pár hodin po vzletu jeho letadla z čínského letiště zahájila Čína velké vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu. Tento ostrov si Čína nárokuje jako své území a v posledních letech hrozí invazí a požaduje, aby ostatní země uznaly Tchaj-wan jako součást „jedné Číny“. USA by ostrov v případě napadení Čínou bránily. Cvičení bylo pravděpodobně reakcí na desetidenní cestu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen do Střední Ameriky, kde se setkala s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů USA Kevinem McCarthym.

Na část návštěvy Macrona doprovázela předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. „Hrozba použití hrubé síly ke změně statusu quo je nepřijatelná,“ řekla čínskému prezidentovi. Ten na to odpověděl, že ten, kdo si myslí, že může ovlivnit Peking a jeho postoj k Tchaj-wanu, je pomýlený. Macron mu dal za pravdu. „Evropané nemohou vyřešit krizi na Ukrajině. Jak můžeme, když jde o Tchaj-wan, věrohodně říci: ‚dávejte si pozor, když uděláte něco špatně, budeme u toho‘? Jestli opravdu chcete zvýšit napětí, to je ten způsob, jak to udělat,“ prohlásil prezident Francie.

Macron v rozhovoru řekl, že Evropa zvýšila svou závislost na USA, jedná-li se o zbraně a energii – nyní se ale musí zaměřit na posílení vlastního obranného průmyslu. Navrhl také, že „by Evropa měla snížit závislost na exteritorialitě amerického dolaru“. To se shoduje s politickými cíli Moskvy i Pekingu. „Pokud se napětí mezi dvěma supervelmocemi vyostří, nebudeme mít čas ani zdroje na financování naší strategické autonomie a navždy se staneme pouze vazaly,“ řekl prezident. Číně, Rusku nebo i Íránu byl v minulých letech odepřen přístup k dominantnímu finančnímu systému denominovanému americkým dolarem. Některé Evropské země to donutilo omezit nebo se vzdát podnikání v sankcemi postižených zemích.

V České republice se proti slovům francouzského prezidenta kriticky postavil autor píšící pro Seznam Zprávy, student mezinárodních vztahů a teritoriálních studií na FF ZČU v Plzni Alexandr Romancov. „Hmmm, Amerika nás zachránila před Němci, Sověty a nyní nás zachraňuje před Rusy. Co uděláme? Zvyšme spolupráci s komunistickou Čínou!“ napsal na svém twitteru.

„To je fakt zlý sen,“ vyjádřil se publicista a zakladatel Občanského institutu Roman Joch. „Pro CZ (a SK) je jediné rozumné řešení: těsnější spolupráce s PL a přímo s US,“ míní.

Podcaster pro insiderCZ Tomáš Jirsa na twitteru Macronovo vyjádření komentuje slovy: „Francouzsko-německý motor EU jede trochu jinam než karoserie.“ S francouzským prezidentem nesouhlasí.

Jakub Janda, který byl spolkem Evropské hodnoty pověřen kontaktem s Tchaj-wanem, také komentuje prohlášení francouzského prezidenta. Macron se podle něj chová vůči Číně stejně, jak se v minulosti choval k Putinovi.

„Macron opakuje to, jak se minulé roky choval k Putinovi. Ignoroval své spojence, cestoval do Moskvy, líbal mu prsten, sloužil jako megafon zájmů diktátora a v zásadě tak říká spojencům Francie ty samé lži, které diktátor chce, aby byly řečeny,“ napsal Janda v jednom tweetu. A v dalším dodává: „Naši spojenci musí slyšet hlasitě a jasně, že francouzská kapitulace Číně je jen pozicí Francie, nikoliv Evropy. Jsou země v Evropě, které mají páteř, principy a politickou vůli postavit se diktátorům. Nejsme jako Německo a Francie,“ vyjádřil se Janda.

Senátor USA Marco Rubio na svém twitteru sdílí video, v němž formuluje pro USA důležitou otázku, na kterou je potřeba najít odpověď, a sice, zda Macron mluví za celou Evropu. „Musíme zjistit, jestli Emanuel Macron mluví za Evropu. Po šestihodinovém meetingu v Číně řekl reportérům, že Evropa by si měla od USA vytvořit distanc a neměla by se zapojovat do podpory Ameriky, pokud jde o Tchaj-wan,“ poznamenal Rubio.

Na jeho tweet reaguje profesor a spisovatel Andreas Fulda, že Macronovo prohlášení je znepokojující. „Macronovo prohlášení o USA a Číně je hluboce znepokojivé. Macron nemluví za mě ani za miliony Evropanů, kteří věří v demokracii a v lidská práva. Musíme odradit režim Si Ťin-pchinga od vojenské anexe Tchaj-wanu,“ napsal Fulda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pochopitelně,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 10.04.2023 11:16:53
že se k Macronovi vyjádřila i modrá Milka, zděšená traktoristka Mirka z Vysočiny, která, nevím proč, pořád není na uzavřeném oddělení Bohnické kliniky.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…