...a pak jsem se probudil. Jan Rejžek sepsal něco nevídaného o Havlovi, Klausovi a Zemanovi

13.08.2015 11:36

Horké letní noci nedají spát filmovému a hudebnímu kritikovi Janu Rejžkovi. A když už konečně zabere, zdají se mu pozoruhodné fantasmagorické sny. O obsah toho posledního se Rejžek podělil se čtenáři Lidových novin.

...a pak jsem se probudil. Jan Rejžek sepsal něco nevídaného o Havlovi, Klausovi a Zemanovi
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jan Rejžek

„Ani usnout v tomhle vedru člověk nemůže. Když jsem o svatovavřinecké noci konečně zabral, zdál se mi horečný fantasmagorický sen, v němž se prolnulo ledacos aktuálního i dávného,“ píše Rejžek ve svém pravidelném příspěvku na stránkách Lidových novin.

Kritik vypráví, že se podíval zpátky do minulosti – do 20. srpna 1968. „Národ, ukolébaný pražským jarem, sladce spí. Zatímco se jistý Václav Havel zbaběle skrývá kdesi v Liberci, jediný, kdo oka nezamhouřil, byl třiadvacetiletý student Národohospodářské fakulty a čerstvý člen KSČ Miloš Zeman,“ představuje Rejžek hlavní postavy svého snu.

Když Zeman zaslechl podezřelý hukot letadel a dunění tanků, vyběhl v rozhalence, postavil se zpříma prvnímu obrněnému vozidlu a hřímal: „Má první věta zní: Nikdo vás sem nezval! Druhá věta: Když už tady jste, musíte respektovat naše pravidla, jako když my přijedeme do vaší země! Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč!“ Paroduje Rejžek slova prezidenta Zemana o migrantech.

Kritikův sen pokračoval ruským tankistou, který vykoukl ze svého stroje a odhodlaný mladíkův zjev ho tak vylekal, že se okamžitě spojil s kremelským vedením. To volalo horkou linkou hlavnímu veliteli Varšavské smlouvy maršálu Ivanu Jakubovskému, jenž na mimořádné poradě sebekriticky uznal, že se spletl a že v Československu o hordy nájezdníků z Východu nikdo nestojí.

V téže chvíli svolal mimořádnou tiskovou konferenci sedmadvacetiletý úředník Ekonomického ústavu ČSAV Václav Klaus, který Leonidu Brežněvovi vmetl do tváře: „Evropa má jednoznačně říci, že žádní svévolně přicházející Asiati ne, a má udělat všechna opatření na hranicích, aby sem nepřicházeli.“ Paroduje Rejžek pro změnu slova, která pronesl o uprchlících Václav Klaus.

Rozuzlení snu se však Rejžek nedočkal. „Víte, jak to chodí ve snech. V nejnapínavějším okamžiku, kdy jsem si říkal, jak se bude historie naší země dál vyvíjet, když k žádné okupaci díky srdnatému Zemanovi a Klausovi nedošlo, jsem se probudil…“ konstatuje hudební a filmový kritik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…