120 ruských raket za pár hodin. Mířily na celou Ukrajinu, třeba na dětská hřiště, hlásí média

29.12.2022 12:37

Svět se připravuje na příchod nového roku, roku 2023. Pro Ukrajinu to bude druhý rok, ve kterém bude čelit ruské agresi. I v závěru prvního válečného roku je nad Ukrajinou horko. Podle spolupracovníka prezidenta Zelenského jen za posledních pár hodin Rusko odpálilo proti Ukrajině na 120 raket. Jedním z cílů ruských útoků se nikoli poprvé stalo dětské hřiště. Podle šéfa ukrajinské tajné služby se válka momentálně zasekla.

120 ruských raket za pár hodin. Mířily na celou Ukrajinu, třeba na dětská hřiště, hlásí média
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Podle ruských vojáků, kteří padli do ukrajinského zajetí na počátku invaze, kterou nechal ruský prezident Vladimir Putin spustit 24. února, velitelé jednotek slibovali svým mužům, že Kyjev padne za pár dní a oni se brzy vydají domů.

Více než deset měsíců po startu agrese je však jasné, že cíl se nepodařilo naplnit. Ukrajinci se dál brání a na domy civilistů, na energetickou infrastrukturu i na další objekty dopadají ruské rakety a íránské drony dodané Rusku. Jen během posledních pár hodin na území Ukrajiny dopadlo na 120 raket.

„29. 12. 22. Více než 120 raket nad Ukrajinou odpálených ,zlým ruským světem' s cílem zničit kritickou infrastrukturu a hromadně zabíjet civilisty," uvedl na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak. Informuje o tom americká zpravodajská stanice CNN. Rakety dopadaly v Kyjevě, Charkově, Mykolajivu, Žytomyru, ve Lvově i v Poltavě.

Podle kyjevské vojenské správy byly při čtvrtečním útoku na ukrajinské hlavní město poškozeny domy, průmyslový objekt a dětské hřiště. Tři lidé byli zraněni.

„Dva soukromé domy ve čtvrti Darnytskyj byly poškozeny úlomky sestřelených raket. Poškozen byl také průmyslový podnik v Holosijevském okrese a dětské hřiště v Pečerském okrese," uvedla správa na Telegramu.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko prozradil, kolik raket bylo jen nad Kyjevm sestřeleno.

„Podle předběžných informací sil protivzdušné obrany bylo nad městem Kyjev zničeno 15 raket," uvedl na Telegramu.

Starosta Lvova Andrij Sadovyj uvedl, že 90 % západní části města je bez proudu, a varoval také před přerušením dodávky vody v důsledku čtvrtečních ruských útoků.

„90 % města je bez elektřiny. Čekáme na další informace od energetiků. Ve městě nejezdí tramvaje a trolejbusy. Může dojít k přerušení dodávek vody. U objektů kritické infrastruktury přepínáme na dieselové generátory," uvedl Sadovyj na Telegramu.

Ruské rakety S-300 dopadly také na Charkov. Podle ukrajinských úřadů byly čtyři. Cílem útoku se prý stala kritická infrastruktura.

A jak se ruská válka na Ukrajině bude vyvíjet dál?

Šéf ukrajinské tajné služby Kyrylo Budanov řekl BBC, že boje jsou v jeho zemi v patové situaci.

„Situace se prostě zasekla," řekl Kyrylo Budanov v rozhovoru pro BBC. „Nehýbe se to.“

Ukrajina podle něj v tuto chvíli čeká na dodávky dalších západních zbraní.

„Nemůžeme je porazit ve všech směrech komplexně. Ani oni nemohou," řekl. „Velmi se těšíme na nové dodávky zbraní a na příchod modernějších zbraní.“

Konstatoval také, že Rusko je nyní „zcela ve slepé uličce“ a trpí velmi značnými ztrátami, a domnívá se, že Kreml se rozhodl vyhlásit další mobilizaci branců. Zakladatel soukromé armádní skupiny Wagnerovci Jevgenij Prigožin podle něj chce získat kontrolu nad Bachmutem. Aby získal výhodu v Kremlu. Nad jinými vysokými představiteli státu.

Budanov se podle svých vlastních slov nedomnívá, že by v dohledné době mělo dojít k dalšímu ruskému úroku na Kyjev vedenému z Běloruska. Přípravy, které by takovému útoku nasvědčovaly, se prý nekonají. Jejich cílem má být podle Budanova spíše oslabení ukrajinských sil na východě, aby vláda ze strachu raději posílila obranu hlavního města.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně nabídl svůj desetibodový mírový plán, který by měl vést k posílení bezpečnosti nejen na Ukrajině, ale ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tento plán označil za nereálný.

Lavrov rovněž uvedl, že naděje Kyjeva na vytlačení Ruska z východní Ukrajiny a Krymu s pomocí Západu jsou „iluzí". Ministr to sdělil ruské státní agentuře Ria Novosti.

„Komentáře veterána ruské diplomacie představují nejnovější důkaz toho, jak propastné jsou postoje Moskvy a Kyjeva a jak daleko jsou obě vlády od reálné šance na rozhovory, jejichž cílem by bylo ukončení války, která trvá již jedenáctý měsíc,“ doplnil k tématu server arabské televize Al-Džazíra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepikapi , 29.12.2022 17:12:48
Ale jistě,dětská hřiště.Snad dětské zprávy příště.I nejvůl ví že na dětských hřištích se nevyhrává.Ubožáci chtějí vzbudit lítost,nic víc je nenapadlo.Prej média.Hahaha.Informujte objektivně a nedělejte ze sebe blbce.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…