1685 Kč? Rovnou 2 tisíce. Polsko nám podraží, ne kvůli Polákům

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
22.11.2023 9:15 | Analýza

Polsko a nákupy v něm nám zřejmě podraží a ne kvůli Polákům, kteří by zvedli ceny. Dá se totiž očekávat pokračující oslabování české koruny, které české nákupčí de facto uvrhne do dvojí pasti, kdy se budou prodražovat nákupy – zejména dováženého zboží – u nás doma a zároveň už zdražování nepůjde lehce uniknout ani skrze výhodnější nákupy v cizině. Nákup, který jste na jaře v Polsku pořídili za 1685 Kč, nás tak už v příštím roce může vyjít až na 2 tisíce. Za potopením koruny jsou dle ČNB mimo jiného dopady Green Dealu.

1685 Kč? Rovnou 2 tisíce. Polsko nám podraží, ne kvůli Polákům
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Nákup v Polsku

Období silné koruny, které nahrávalo nákupům v zahraničí a Čechům letos výrazně zlevňovalo dovolené, bylo pro mnohé lidi šancí, jak se alespoň částečně chránit před ztrátou své kupní síly v období aktuálního několikaměsíčního rekordního růstu cen.

Zboží v obchodech v zahraničí bylo častokrát v přepočtu za tak nízké ceny, že se k přeshraničním nákupům odhodlali i obyvatelé českého vnitrozemí a úspora činila takové sumy, že jim to nejenom proplatilo jednodenní výlet do sousední země, ale dokonce jim v peněženkách i přes delší cestu zbylo znatelně více, než kdyby jeli nakoupit do supermarketu ve své obci. Na sociálních sítích se tak množily příspěvky lidí, kteří upozorňovali, že svou cestou do sousedních zemí ušetřili klidně až stokoruny a víc a zbylo jim tak i na tankování pohonných hmot, jež byly také vyhledávanou komoditou zejména u našich polských sousedů.

Profitovat z takových nákupů mohli i ti, kteří do ciziny vůbec na nákupy nejezdí, jelikož se jednoduše zboží v obchodech neprodražovalo tolik díky nižší domácí poptávce i jim. Klesající tržby maloobchodu totiž obchodníkům dávají už několik měsíců v řadě jasně najevo, že si čeští zákazníci odmítají výrazné zdražování nechat líbit a nákupy lidí v Polsku, Německu, Rakousku či na Slovensku nutily obchody nezdražit až na příliš „přestřelené“ ceny, znamenající další úbytek zákazníků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 22.11.2023 9:54:42
Pár nenažranců vydělává na zeleném šílenství a lidé a vlády poslouchají jako ovce! Všichni ví, že se nám tím zdražuje úplně všechno ale i tak se ten zelený mor dál a dál rozšiřuje po Evropě a nikdo proti tomu nebojuje, sežere nás to všechny a nakonec i své fanatické zakladatele!! Nepotřebujeme ani válku lidstvo zemře na svoji neschopnost postavit se tomuhle moru!

|  17 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…