2 másla. Ale platila 12. Šla natankovat a koukala. Češky v Polsku

12.10.2023 13:20 | Monitoring

Vlna českého nakupování v Polsku nepolevuje ani po měsících či letech. Ceny u našich severních sousedů jsou naopak pro Čechy čím dál přívětivější. Je ale třeba dávat si také pozor na některé nástrahy či specifika polských obchodů. Češka se například svěřila, že místo 2 kusů másla platila 12. Byly jí namarkovány. Jiná občanka přijela natankovat diesel a ten... Nebyl.

2 másla. Ale platila 12. Šla natankovat a koukala. Češky v Polsku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Nákup v Polsku

„Jedu poprvé do obchodu, znám jen burzy a tržnice,“ svěřila se jedna ze členek facebookové skupiny POLSKO – nákupy, tipy a doporučení s tím, že potřebuje radu.

„Na co si mám dát pozor, ať se u kasy nedivím?“

Je třeba říci, že rad a zkušeností dostala dotyčná na cestu spoustu. My jsme vybrali některé, které mohou posloužit i ostatním Čechům, kterých v současné době v polských obchodech skutečně neubývá.

 

„Že se vás u pokladny můžou zeptat, kterou měnou chcete platit (českou nebo polskou). Vždy vyberte zloté,“ radila jedna z přispěvatelek s ohledem na výhodnější platby kartou právě polskou měnou.

„Že u samoobslužných pokladen v Biedronce si můžete zvolit češtinu,“ dodala ještě a poukázala na vstřícný krok některých polských obchodů právě směrem k nakupujícím Čechům.

„Důkladně číst letáky, mnohdy jsou různá omezení na kusy, věrnostní programy, jednodenní akce, při akcích typu 2+1 zdarma nebo při zakoupení 3 kusů je cena blabla, ale musíte koukat, jestli musíte koupit všechny kusy třeba jediné příchutě výrobku, nebo jestli můžete příchutě míchat,“ zněla další poměrně důležitá rada.

„Taky je důležité sledovat cenu za kg,“ poukazoval jeden z dalších příspěvků na to, že některé ceny nemusejí odpovídat cenám za kus, ale mohou být přepočítány na váhu zboží.

„Hlavně zkontrolovat účtenku, co figura namarkovala,“ varoval zase kdosi evidentně na základě neblahé zkušenosti.

„To musíte i v Čechách,“ oponoval mu zase svojí tuzemskou zkušeností další diskutující.

„Dobře čtěte, co je u zboží napsané... Třeba že sleva je při nákupu dvou nebo 3 produktů, nebo sleva je na maximálně 4 balení nebo 3 kila atd. Taky bývají různé akce, které platí třeba jen v pondělí, nebo jen ve středu po 20 hodině atd. Jinak se nemusíte bát, nikdo tam nekouše, když nevíte, zeptejte se,“ snažila se rozptýlit obavy tazatelky zkušenější nákupčí.

Na poměrně rozšířený problém se špatně namarkovaným zbožím, upozornila na jiném místě i paní, která nakupovala v Biedronce a nedala si pozor na to, co skutečně nakoupila a co jí bylo prodavačkou namarkováno.

 

„Tak dnes jsem byla poprvé na nákupu v Bogatine v Biedronce. Doma jsem zjistila, že mi místo 2 másel po 17,99 prodavačka namarkovala másel 12. Tím se mi nákup prodražil o tisícovku. Tady je asi reklamace zbytečná. Dávejte si pozor a kontrolujte si účtenky,“ apelovala na ostatní.

„To si fakt někdo nevšimne, že platí o litra navíc,“ podivila se jedna z diskutérek tomu, že kupující nebylo divné, že platí o tisícikorunu víc, než by měla.

Další diskutér ale přispěchal s radou a svojí zkušeností, jak se podobným komplikacím vyhnout.

„Začal jsem se chodit na samoobslužnou pokladnu. Jde nastavit i čeština. Co si namarkuju, to mám.“

I přes tato upozornění a potenciální problémy polská nákupní horečka ze strany občanů České republiky nepolevuje. A není divu. Důvody, proč tomu tak je, shrnula další ze členek zmíněné facebookové skupiny:

„Dnes od rána provoz na vesnické silnici u hranic s Polskem jako na D1. Není divu, benzin i nafta za 5,99 zl. A k tomu nákupy, kuřecí prsa 12,99 zl, kuřecí čtvrtky 4,99 zl, ale my hlavně chléb a bagetky, sýry, ovoce a cibuli, zbytek máme na zahrádce, ale prodávali brambory za 1,49 zl apod.,“ popsala svoji aktuální zkušenost s tím, že nechápe, že v Polsku pohonné hmoty zlevňují a u nás zdražují.

„Asi tomu nerozumím, nejsem VŠ ekonom,“ uzavřela svůj příspěvek.

Pravdou ale je, že nízká cena PHM na polských pumpách může být také zdrojem problémů. Aktuálně totiž nejsou výjimkou čerpací stanice, kde jsou benzin či nafta úplně vykoupeny a čeká se na další závoz od distributora.

Lidé, kteří k takové pumpě dorazí s prázdnou nádrží, se mohou ocitnout v nezáviděníhodné situaci. Pokud jim to stav nádrže dovolí, mohou jet k jiné pumpě, pokud ne, počkají si na závoz někdy i několik hodin.

Svědčí o tom také fotografie, která byla ve skupině Polsko – nákupy, tipy a doporučení zveřejněna včera: Před hodinou v Hlubčicích na Orlenu.

Fotografii potvrdila i další z uživatelek FB stránek, když na jiném místě napsala:

„Dnes ORLEN v Glubčicích chvilku po poledni dokonale vysosaná.“

Té se ale dostalo rázné odpovědi: „A to je jako vtipné? A navíc proč lžete? Já tam byl po 13 hodině a normálně jsem natankoval. Takže si nechte ty kecy a tankujte si ve fialovém bordelu,“ napsal člen „polské nákupní skupiny“ evidentně s poukazem na vysoké ceny PHM v České republice, které přisoudil vládě premiéra Petra Fialy.

Zda tankoval naftu, která prokazatelně na stojanech nebyla, neboť na nich visela cedule, kde se majitel pumpy omlouvá za problémy s distribucí, nebo benzin, který byl dostupný, ale neuvedl.

 

Dodejme, že se ve zmíněné FB skupině objevily i další informace, které mapovaly dostupnost a ceny PHM. V níže uvedené jsme dokonce našli i aktuální přepočet kurzu, pochvalu populárního polského obchodního řetězce i postesk nad tím, že lidé neplatí u samoobslužných pokladen, ale raději stojí dlouhé fronty u těch osobních.

Ceny 10. 10. 2023 B95

Orlen Chalupki 5,99 – fronta až na světla

SKR Gorzyce 6,19 bez fronty

Moya Gorzicki 6,29 bez fronty

Kurz revolut 5,395

 

Biedronka Olza-Gorzyce dlouhodobé zlepšení co se týče pořádku a zásobování – zboží, co bylo v letáku, bylo i na prodejně, samobslužné poklady úplně bez lidí – tady nechápu, proč stojí 10 lidí k jedné otevřené pokladně ve frontě.

Na poslední informaci se pisateli dostalo i odpovědi.

„Lidi jsou pohodlný a už unavený scanovat kus po kuse u samoobslužných pokladen, když mají třeba vrchovaté koše nákupu,“ byla si jistá jedna z diskutérek.

Faktem ale zůstává, že podle výše uvedených informací lze nyní v Polsku pořídit benzin za zhruba 33,50 korun. A s takovou nemůžeme očekávat, že by české nákupy u našich severních sousedů jakkoli polevily a naši občané utráceli svoje peníze doma a pomáhali tak české ekonomice.

Je naopak více než jisté, že jejich finance proudí severním směrem a pomáhají tamnímu hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celý náš národ by měl oslavovat neschopnost Brňěnského HŇ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSheldon1 , 12.10.2023 15:15:04
upa, bo nám ukázal cestu k zahraničním prodejcům a jejich trhům. Ale už by mohl jít fakt až do .....? :)

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…