200 tisíc nových mužů mají Ukrajinci! volá Prigožin. Je to jinak, zní z USA

24.03.2023 10:23

Zakladatel soukromé ruské armády wagnerovců bije na poplach a tvrdí, že Ukrajinci mají v Bachmutu a jeho okolí k dispozici na 80 tisíc vojáků. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) však Prigožin záměrně přehání. ISW nabídl i vysvětlení, proč to dělá. Ukazuje se také, že ruská armádní mašinérie musí řešit i další těžkosti. Konkrétně v Indii. Mezitím v samotném Rusku končí lidé za mřížemi. Na šest či sedm let. Jen za to, že protestují proti vraždění děti na Ukrajině.

200 tisíc nových mužů mají Ukrajinci! volá Prigožin. Je to jinak, zní z USA
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí

Vzhledem k tomu, že Rusko ve svých útocích nepolevuje a ruští agresoři se z území Ukrajiny nestahují, válka je tam stále v plném proudu. Pokud se něco mění, je to podle washingtonského Institutu pro studium války vztah zakladatele soukromé ruské armády wagnerovců Jevgenije Prigožina a ruského ministerstva obrany.

„Jevgenij Prigožin zmírnil svou rétoriku vůči ruskému ministerstvu obrany (MO) pravděpodobně ze strachu, že zcela ztratí svou žoldáckou sílu v Bachmutu,“ uvedl ISW. Prigožin se prý také obává, že Ukrajinci chystají protiútok, pro novou ofenzivu mají k dispozici na 200 tisíc nových vojáků a udeřit mohou po celé délce východní fronty včetně samotného Bachmutu. V Bachmutu a jeho okolí mají podle Prigožina Ukrajinci nahromaděno na 80 tisíc vojáků.  

„Přehnaná Prigožinova prohlášení o bezprostředním ohrožení sil Ruské federace jsou pravděpodobně pokusem zajistit si další zásoby a posily od ruského MO, aby zachránili své síly v Bachmutu. Prigožin byl vášnivým kritikem vojenského velení Ruské federace a změkčení jeho rétoriky může naznačovat, že se možná pokouší částečně uklidnit ruské ministerstvo obrany, aby získal zásoby nebo posily pro wagnerovce v Bachmutu,“ zdůraznil ISW.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Server katarské televize Al-Džazíra mezitím přinesl několik příběhů Rusů, vojáků i civilistů, kteří si ve vlastní zemi dovolili mluvit o válce na Ukrajině.  Kremelská moc si jich brzy začala všímat.

Podle monitoru lidskoprávní organizace OVD-Info bylo podle nových přísných ruských zákonů o válečné cenzuře obviněno nejméně 482 lidí. Asi 136 bylo posláno do vězení, upozornil server katarské televize.

Ve vězení se ocitl např. moskevský radní Alexej Gorinov, který veřejně položil otázku, zda Rusko potřebuje současnou válku na Ukrajině. Postavil se proti pořádání dětské soutěže v kreslení a tancování v čase, kdy na Ukrajině děti umírají. Skončil u soudu a posléze i ve vězení. Dostal 7 let.

„Novinářku Mariu Ponomarenko odsoudil soud v sibiřském Barnaulu k šesti letům vězení za zveřejnění útoku ruských letadel na divadlo Mariupol v únoru loňského roku na sociálních sítích, při kterém údajně zahynuly stovky civilistů. Dostala také zákaz činnosti reportérky na pět let,“ přidala další příběh Al-Džazíra.

Před verdiktem u soudu řekla „Napadení souseda je zločin.“

Podmíněný trest 5 let vězení dostal také ruský voják Daniil Frolikin, který se veřejně přiznal, že na Ukrajině spáchal válečný zločin. Zavraždil civilistu. Ruskému soudu se nelíbila jeho otevřenost a jednal s vojákem podle toho. Vojáka odsoudil za šíření lží.

Kritika Ruska teď zaznívá i ze strany, odkud to Moskva nožná nečekala. Vláda v Indii si začíná stěžovat, že Ruská federace neplní dohody a neposílá do Indie objednané armádní vybavení. Pravděpodobně kvůli válce na Ukrajině.

„Podle indického letectva (IAF) není Rusko schopno dostát svým závazkům v oblasti dodávek zbraní do Indie kvůli válce na Ukrajině, což může ohrozit vztahy Dillí s jeho největším dodavatelem obranných zbraní,“ napsala americká zpravodajská stanice CNN. „Toto přiznání, zveřejněné v úterý ve zprávě dolní komory indického parlamentu, je prvním oficiálním potvrzením indických úřadů uprostřed kolujících fám a zpráv v místních médiích, které odhalují nedostatky v ruských výrobních kapacitách. ‚Písemně nám sdělili, že nejsou schopni to dodat‘,“ uvedla CNN s odvoláním na příslušnou zprávu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 24.03.2023 12:01:08
Nesmyslná propaganda z obou stran. Fakta jsou taková, že Ukrajina za rok přišla o 40% svého obyvatelstva tím, že 1/3 utekla na Západ, 1/3 do Ruska a 1/3 je na obsazených území na Ukrajině (ta je hodně důležitá, protože z ní stojí mnoho mužů proti UA). Odhady říkají, že UA přišla až o 500 tisíc vojáků (mrtví, zranění). Ukrajina přišla o původní vojenskou techniku, nemá střelivo, nemá výrobní kapacity, má rozvrácenou kritickou infrastrukturu.+++ Druhá strana ztratila dle odhadů 25 tisíc mrtvých a cca 100 tisíc zraněných. Jenže většina bude právě v řadách povstalců. Pravidelná ruská armáda bude mít s ohledem na rok trvající boje ztráty nevýznamné. Vojenský průmysl jede ve válečném režimu, zbrojní sklady mají střeliva a techniky na roky. ++++ Západní země podporující Ukrajinu - východní Evropa vše co mohla dala Ukrajině. Evropský průmysl zamořený Green Dealem je neschopný čehokoliv a USA to neutáhnou. Rusové v tomto směru mohou získávat levnou produkci z Iránu za suroviny, v případě potřeby může pomoci Čína. +++ Západ tuhle válku prostě není schopen vyhrát a těžko říct, oč usiluje? A to nemluvím jen o silovém střetu, ale o ekonomické válce. PS. RA od loňska někde drží již vycvičenou mobilizovanou armádu, která s dalšími složkami může podle zdrojů mít až 500 tisíc vojáků, kteří dosud nebyli nasazeni.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…