2040. Brusel vymyslel, jak budete žít: Pokud tedy...

11.02.2024 22:05

Server Politico ukázal, jak bude vypadat život v Evropské unii v roce 2040, až bude z 90 procent dokončena zelená revoluce. Změní se stravovací návyky Evropanů – pravé maso bude drahé. Většina automobilů bude na elektrický pohon. Drahé budou letenky, lidé budou spíš cestovat vlakem a jezdit na kole. Díky pohybu a zdravému stravování tak budou Evropané zdravější. Toto vše nastane, pokud klimatické plány budou nakonec schváleny.

2040. Brusel vymyslel, jak budete žít: Pokud tedy...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kuřecí řízek - ilustrační foto

Pokud klimatický plán Evropské unie bude fungovat, v roce 2040 už bude zelená revoluce z 90 procent dokončena, informuje server Politico.

Evropský kontinent bude díky tomu vypadat podstatně jinak. Snížení emisí o 90 % donutí Evropany k přebudování svého hospodářství, změně krajiny a životního stylu. O změny se zasadí i globální oteplování. Redaktorky serveru Politico popsaly, jak by mohl život v Evropě vypadat za šestnáct let.

Zásadně se změní stravování Evropanů. V ledničce se bude nacházet podstatně méně živočišných produktů vzhledem k tomu, že zvířata jsou v EU stále hlavním zdrojem metanu, který je druhým největším faktorem globálního oteplování.

Pravděpodobné je, že v ledničce spíše lidé najdou párky z umělého masa, protože zavedení emisních cen pro potraviny zvýšilo ceny pravého masa. Poptávka po hospodářských zvířatech klesne až o 50 %.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Běžně budou v domácnostech nainstalované klimatizace – hlavně v jižních zemích Evropy budou pravidelně teploty překračovat 40 stupňů Celsia. Budovy budou však lépe izolované a budou díky elektrifikaci spotřebovávat méně energie. To znamená levnější účty za elektřinu.

Některé vlády budou zavádět různá opatření s cílem zastavit expanzi obytných ploch průměrného Evropana. Nová opatření budou zahrnovat osobní příspěvky na snižování emisí CO2 a programy či daňové pobídky, které budou podporovat páry při přesunu do kompaktnějších bytů poté, co se jejich děti odstěhují.

Dalším trendem, který pravděpodobně přiměje lidi k přestěhování do menších či stísněnějších bytů, budou stoupající náklady na renovaci. Hodnocení Evropské komise pro rok 2024 předpovídá, že „relativní cena bydlení vzroste“. Jedná se o 605stránkový dokument.

Většina osobních automobilů bude v roce 2040 na elektrický pohon, vozidla s nulovými emisemi budou tvořit 60 procent všech vozidel na silnicích – Evropská unie totiž prodej nových aut na fosilní paliva ukončí už v roce 2035. Redaktorky serveru Politico předpovídají odpor konzervativců.

Dojde i k rozšíření veřejné dopravy i pronajímatelná jízdní kola. Pro delší vzdálenosti bude více a více užívána jízda vlakem, protože zdanění uhlíků zdraží letenky.

V okolí bude vidět čím dál tím více větrných turbín a solárních panelů – EU již téměř dekarbonizovala celý svůj systém. Využívány jsou především obnovitelné zdroje energie podporované jadernou energií.

Kvůli upuštění od uhlíku se změní i struktura zaměstnanosti. Statisíce Evropanů budou muset být rekvalifikovány. Týká se to především mužů z odvětví, jako je třeba výroba spalovacích motorů.

I přes snižování emisí však změny klimatu budou pokračovat a způsobovat oteplování planety. Extrémní počasí si vyžádá až miliardové škody.

Evropanům se nicméně bude díky dekarbonizaci a elektrifikaci dobře dýchat. Stejně jako přechod na rostlinnou stravu a aktivnější způsoby dopravy i tohle tak zlepší zdraví Evropanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Někde jsem četl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 12.02.2024 11:01:34
že hořící Heřmanická skládka v Ostravě vypouští víc kadmia a arzénu než všechny české automobily dohromady. Tak jakákoli snaha o omezení soukromé dopravy jeví se u nás dětskou. Pokud chtějí Piráti a ostatní ekoteroristé omezit dopravu a změnit nám stravovací návyky, tak musí začít přehazováním toxické kalové skládky, abychom jim věřili. Lopaty a do toho !

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…