205 Kč za maso, český Globus 509 Kč. Máslo? V Polsku šok

17.04.2023 10:04 | Ze sítí

Vypravili se do Polska na nákup do tamního Kauflandu, doma pak sedli, vše pečlivě zapsali do tabulky a ceny potravin porovnali s českým řetězcem Globus. A nestačili se divit. Ceny zeleniny srovnatelné, máslo je v Polsku dokonce dražší. Maso je u nás ale neporovnatelně dražší. Místo za 205 korun, nakoupíte v Čechách kotlety za 509 Kč. To nemluvíme o ostatním sortimentu. Výsledek? Téměř 50% úspora při nákupu v polském Kauflandu oproti českému Globusu.

205 Kč za maso, český Globus 509 Kč. Máslo? V Polsku šok
Foto: Repro Facebook
Popisek: „Výhodný nákup“ podle supermarketu Globus

„Byli jsme o víkendu v polském Kauflandu na velkém nákupu, tak mně to nedalo a udělal jsem si srovnání cen s naším Globusem,“ začíná svůj facebookový příspěvek jeden z uživatelů zmíněné sociální sítě a zároveň tak seznamuje svoje sledovatele s tím, jaké obchody jeho cenové porovnávání zahrnuje.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

„Zde je podrobný výsledek,“ odkazuje na velmi dlouhou excelovskou tabulku, kterou svůj příspěvek doplňuje.

Má ale radu na úsporu času pro ty, kteří se nechtějí probírat všemi položkami jeho nákupního košíku.

„Kdo by to nechtěl číst celé, tak v Polsku jsme utratili cca 4660 Kč a v Česku by nás to vyšlo na cca 6839 Kč, čili úspora 2172 Kč,“ sumarizuje výsledek, ke kterému ho tabulka nakonec přivedla.

„Tolik teda k výši cen potravin u nás,“ uzavírá a zároveň naznačuje, že není třeba nic dodávat.

Podíváme-li se na ta čísla trochu blíže a zavzpomínáme na výpočet procent z osnov základní školy, dojdeme k tomu, že pokud zmíněný uživatel opravdu důsledně zmapoval ceny odpovídajícího zboží v českém Globusu, připlatil by si v Čechách v tomto obchodním řetězci zhruba o 47 procent navíc oproti ceně nákupu, kterou zaplatil v polském Kauflandu.

Tedy v Polsku nakupoval téměř o polovinu výhodněji, než v obchodě, kde podle svých slov nejčastěji nakupuje. A to se vyplatí, jak by řekla legenda televizních nákupů Horst Fuchs.

Jsou samozřejmě položky, u kterých nákup tak výhodný není, nebo za ně dokonce v Polsku zaplatil větší cenu, na druhou stranu ty jsou bohatě kompenzovány cenami těch produktů, které jsou v České republice někdy i násobně dražší.

Třeba některé ceny nakoupené zeleniny jsou zcela porovnatelné s těmi našimi. Rajčata, petržel nebo kopr nakoupíte v polském Kauflandu za ceny téměř totožné, jaké jsou uvedeny u českého Globusu. Okurka byla dokonce levnější. 

U másla je dokonce uvedena „polská“ cena o 10 Kč vyšší, než ta naše. 

Naproti tomu, pokud se podíváme na ceny, za jaké bylo nakoupeno maso, je zcela jasné, že tady jsou ceny našich severních sousedů úplně někde jinde.

Při nákupu 2,85 kg kotlet bez kosti si rozmyslíte, zda jej nakoupíte za 509 nebo 205 Kč, stejně tak jako u 3,3 kg krůtích prsou za 510, resp. 887 Kč.

Dodejme, že na příkaz polské vlády platí nyní pro potraviny předpis, podle něhož by se měly prodávat s nulovou sazbou DPH. Toto nařízení je již více než rok součástí protiinflačních opatření, která polská vláda zavedla na začátku roku 2022 a která by měla pokračovat minimálně do června 2023, pokud nebudou znovu prodloužena, jako se to stalo konce roku 2022.

V České republice platí v současné době pro potraviny sazba DPH ve výši 15 %, naše současná vláda uvažuje ale o jejím snížení o 1 %. Jde o návrh, který prosákl na veřejnost a kromě nepatrného snížení daně u potravin s sebou nese také poměrně značné zvýšení daně u vodného a stočného, některých služeb a sportovních a kulturních akcí. Snížena má být podle tohoto návrhu naopak daň z hazardu.

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialový fašismus , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseporučík Kladívko , 17.04.2023 11:03:17
Vláda si kope hluboký hrob. Odhadují od počátku že voleb se nedožije. Nepomůže ani Praha. Už aby to bylo !!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…