230 let a teď konec. Sklárna zavírá kvůli drahým energiím

11.12.2023 20:21

Jedna z nejstarších skláren v České republice v Květné končí, důvodem jsou drahé energie. Sklo se zde ručně vyrábělo téměř 230 let. Desítky lidí tak přijdou o zaměstnání, upozornila Česká televize.

230 let a teď konec. Sklárna zavírá kvůli drahým energiím
Foto: archiv M. Mikláš
Popisek: Sklárny v Květné. Cerva Bohemia s.r.o., KVĚTNÁ 1794 s.r.o.

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku končí kvůli vysokým cenám energií v lednu příštího roku. „Důvodem je nárůst cen energií v minulých letech, kvůli kterému podnik orientovaný na vývoz ztrácí na trhu konkurenceschopnost. Náklady na energie nám v roce 2022 vzrostly o 14 milionů korun, což znamenalo nárůst nákladů o 30 procent,“ uvedl v pondělí ředitel sklárny Marek Mikláš.

Firma byla poslední roky ve ztrátě. Celkem propustí 82 z 87 současných zaměstnanců. Na propouštění upozornila nedávno Česká televize.

Na nárůst cen energií sklárna reagovala dražením zboží. Zatímco okolní státy energie dotovaly, tady ne. Na trhu se tak sklárna, jejímž majitelem je společnost Cerva Bohemia, potýkala s evropskými konkurenty a nabízela nejdražší zboží, uvedl server iDNES.cz.

Firma se snažila ušetřit náklady zavedením fotovoltaiky. Ani to ale nepomohlo. Další avizované zdražení energií by znamenalo další náklady navíc. Majitel teď zvažuje zavedení automatické výroby skla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…