30 miliard. Až 16 tisíc na domácnost. Síkela veze záchranu

14.07.2022 13:14

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) vyčlení 30,6 miliardy korun na úsporný tarif, který zmírní vysoké ceny energií pro české domácnosti. Díky pozměňovacímu návrhu se úsporný tarif bude týkat i domácností s vlastními kotelnami nebo centrálním vytápěním z tepláren.

30 miliard. Až 16 tisíc na domácnost. Síkela veze záchranu
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

O pozměňovacích návrzích bude na čtvrteční schůzi jednat poslanecká Sněmovna. Příspěvek na energie u domovních kotelen by měla dostat společenství vlastníků, bytová družstva nebo ostatní vlastníci kotelen. Stejný systém by měl fungovat u centrálních zdrojů tepla. To by mělo navýšit původně dohodnutou částku o 3,6 miliardy korun.

Jak konkrétně bude pomoc vypadat, bude vláda řešit na přelomu července a srpna. „Věřím, že vláda na tuto pomoc poskytne minimálně původně dohodnutých 27 miliard. To v kombinaci s odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje zajistí domácnostem příspěvek až 16 tisíc korun,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu podle serveru Aktuálně.cz.

Pomoc domácnostem s centrálním vytápěním z tepláren by měla proběhnout přes modernizaci tepláren, na kterou může vláda vyčlenit až 10 miliard korun. „Teplárny výměnou za to avizovaly, že tuto pomoc zohlední v konečných cenách pro odběratele,“ uvedl Síkela. Jinou variantou je, že i odběratelé tepla z tepláren budou zahrnuti do úsporného tarifu.

„Vláda díky tomuto nástroji získá možnost naprosto flexibilně rozhodnout, jak domácnostem s energiemi pomůže a na základě svého nařízení jim přispěje takovou částkou, jakou uzná za vhodnou, a to kdykoliv a opakovaně,“ dodal Síkela s tím, že by zavedení tarifu mělo platit nejdéle od října.

Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka přišla vláda s úsporným tarifem pozdě a systém je složitý a nedostatečný. Místo toho navrhuje zastropování cen energií. „Nebudeme si brát občany jako rukojmí,“ řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, že i přes výhrady opozice novelu podpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…