32,5 % pro ANO: Výsměch Seznamu. Babiš bude Orbán! bojí se Respekt. A dorazila to zpráva, která přišla v noci

03.12.2018 7:40

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,5 procenta hlasů. Navzdory kauze údajného únosu syna premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše hnutí od října posílilo o 5,5 procentního bodu. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. To, že hnutí ANO posiluje, ukázal i průzkum SANEP.

32,5 % pro ANO: Výsměch Seznamu. Babiš bude Orbán! bojí se Respekt. A dorazila to zpráva, která přišla v noci
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Premiér Andrej Babiš v pořadu Názory bez cenzury.

Druzí Piráti si polepšili o tři procentní body na 19 procent, ODS pak o dva procentní body na 16 procent. Do Sněmovny by se dostalo celkem sedm stran, vládní ČSSD jen těsně, stejně jako STAN, SPD a KSČM. Mimo dolní parlamentní komoru by zůstaly KDU-ČSL a TOP 09. Zatímco první tři strany v listopadu posilovaly, všech šest ostatních současných sněmovních stran ztrácelo.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí

„Velký mediální humbuk kolem osoby premiéra a jeho syna má možná přesně opačný efekt, než někteří očekávali,“ uvedl analytik Kantar CZ Pavel Ranocha. Aféra údajného únosu Babišova syna vypukla v první polovině listopadu po zveřejnění reportáže na serveru Seznam Zprávy. Opozice kvůli kauze vyvolala ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Pro pád kabinetu ale nakonec nesehnala dost hlasů.

Agentura se ptala lidí, kteří by nově volili ANO, na jejich důvody. „Téměř unisono nám říkali, že je to, dle jejich slov, až nechutná štvanice na premiéra a jeho rodinu. Tak trošku i na truc by proto v tuhle chvíli podpořili hnutí ANO a Andreje Babiše osobně,“ řekl Ranocha. Značná část přelivu hlasů se podle něj uskutečnila v týdnu, kdy „probíhala největší přestřelka“.

Noví voliči k ANO přešli především od KSČM, SPD a zčásti i ČSSD. Komunisté by nyní ve volbách skončili čtvrtí se šesti procenty. Od října ztratili půl procentního bodu. SPD klesla o dva procentní body na 5,5 procenta. Stejný zisk by mělo i hnutí STAN, v jeho případě jde o ztrátu 1,5 procentního bodu. ČSSD by byla po poklesu o půl procentního bodu na pěti procentech, tedy přesně na hranici potřebné pro získání křesel ve Sněmovně. Pod ní by skončili lidovci a TOP 09 se 4,5, respektive čtyřmi procenty.

Nárůst ANO, Pirátů a ODS může být podle Ranochy začínajícím trendem, kdy voliči koncentrují své hlasy u tří nejsilnějších stran. „Pochopitelně na to potom doplácejí ty strany menší,“ podotkl. K volbě Pirátů a ODS se kloní lidé, kteří by dříve volili lidovce, TOP 09 a zčásti STAN. Piráti podle analytika přirozeně přitahují zejména mladší voliče. „Když se podíváme na jejich preference u lidí do 30 let, tak v tuto chvíli šplhají až ke 40 procentům,“ dodal Ranocha.

Průzkum Kantar CZ se uskutečnil od 3. do 25. listopadu a zúčastnilo se ho 885 lidí.

Babiš vysává Okamuru a komunisty. Obrátí se proti EU jako Orbán?

Průzkum na svém facebookovém profilu okomentoval například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Voliči dávají odpověď kolegům z ČSSD do Prahy, Plzně, Ústí nad Labem či Brna. Šanci máme pouze prací pro lidi, tu můžeme reálně dělat jako součást vládní koalice. Přestaňme zpochybňovat rozhodnutí celostranického referenda, soustřeďme se na prosazování našeho levicového programu ve vládě a bojujme s politickými soupeři, nikoliv mezi sebou. Fáze od 20 k 10 a od 10 k 5 máme za sebou. Pod 5 už je jenom 0...“ sdělil Hašek.

Průzkumu si všiml i novinář Vadim Petrov. 

„Typický volič ANO je starší člověk, spíš žena, se základním vzděláním a z vesnice. Proto slyší na ‚makáme‘ a Čapí hnízdo ji nechává chladnou. ODS oslovuje střední věk, volič je vysokoškolák z Prahy, o kterého se ovšem pere s Piráty. ODS zasahuje obecně vzdělance, Piráti celkem všechny. Blbý je, že opozice má jen jedno téma a to je antibabiš, proto tak negativní nálada ve společnosti, protože většina ho nemusí, ale těch jeho 30 % na fcb není a celkem je jistí Soukup a NOVA. Dohromady má antibabišovská klika 70 %, jenže se nikdy nedohodne. Pokud Babiš své voliče udrží a v příštích volbách se do parlamentu procpe ČSSD, tak je s komunisty pořád safe. Jaká by byla dobrá jiná taktika než antibabiš program? Asi svatba Pirátů s ODS. Jenže, co by tak mladá nevěsta dělala s unaveným pardálem, který všechno zná a už všude byl? Tak, buďte dobří,“ zkonstatoval.

Rozbor, co z tohoto průzkumu mimo jiné plyne, přinesl i komentátor Petr Honzejk. „K Babišovi houfně přecházejí voliči komunistů a Okamury. Zjevně si uvědomili, že není důvod zahazovat se s kováříčky, když můžou jít ke kovářovi. A Babiš je bude kout, dokud jsou žhaví. Můžeme tudíž očekávat další posun ANO národněsociálním směrem. Nakonec skončí u stejného profilu, jako má Orbánův Fidesz nebo PiS v Polsku. Ale aspoň bude ve střední Evropě zase všechno v lajně,“ poznamenal Honzejk.

„ČSSD má zdánlivě tu výhodu, že všichni její národněsociální voliči už u Babiše jsou, takže jako by neměla o co přijít. Jenže, jak vidno, teď se to rozjede z druhé strany. Moderní levičáci si to namíří k Pirátům a ČSSD pod pět procent. Čest její památce,“ dodal. 

„Pravicově orientovaní voliči začínají houfně nastupovat do největšího vagónu, což je aktuálně ten s modrým ptákem. Síla přitahuje, a pokud si to pánové a dámy ze STAN, TOP 09 a KDU neuvědomí a rychle nezačnou budovat společně něco, co by bylo dost velké, aby to bylo atraktivní, tak brzo už nebudou mít z čeho,“ zmínil také komentátor.

Do serveru Seznam Zprávy si pak dvakrát rýpnul také šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „Seznam. Totálně to zpackali a ještě neumějí procenta. Prostě IT firma jak Brno...“ poznamenal ke zprávě Seznamu Plesl.

„Tohle soudruzi ze Seznamu nějak zapomněli ocitovat. Asi se jim to nehodí, ale Ivo by si to měl přečíst. Třeba na Novinkách, aby se občas taky něco důležitýho dozvěděl...“ dodal k tomu, že analytik Ranocha se nechal slyšet, že kauza měla opačný efekt, než někteří očekávali. 

„TOP 0,9 už dává meziměsíční propad o 20 %. To je fakt TOP!“ poznamenal také Plesl.

Vystoupení analytika agentury Kantar CZ Pavla Ranochy v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi bylo svými interpretacemi skandální a neblaze ovlivnilo způsob, jakým ostatní média referovala o Babišově voličské podpoře, uvádí Pavel Šafr, šéfredaktor serveru Forum24.cz, ve svém komentáři. Ranocha podle něj vysvětlil divákům, že „mediální humbuk“, který se odehrál kolem Babiše, má jiný efekt, než by prý někteří očekávali, a Babišovi u voličů neuškodil, nýbrž pomohl. A pak s nadřazeným úsměškem předvedl, jak Babišovu hnutí stoupají po jeho skandálu preference.

„Byla to zvrácená podívaná. Dal tím jasně najevo, že by novináři neměli zveřejňovat pravdivé informace o praktikách předsedy vlády a neměli by vlastně vůbec sledovat, jak se chová ten, kdo je mocenským hegemonem v zemi,“ sdělil k číslům Šafr.

„Pět procent voličů, kteří prý od října u hnutí ANO přibyli, by v průzkumu reprezentovalo pouhých 45 osob. Statistická chyba je u takového výroku o voličských motivech 45 osob (a to připustíme to nesmyslné tvrzení, že mluvili opravdu ‚unisono‘) velmi vysoká a nemá téměř smysl vedle jiného výsledku průzkumu, že totiž Babišovi již nevěří plných 60 procent občanů. To ale Ranocha ve své analýze neuvedl. Také neuvedl, že celkový počet lidí, kteří nepodporují strany současné vlády (včetně komunistů) se od voleb zvýšil a demokratické strany by zcela dobře mohly mít nyní i parlamentní většinu, kdyby se těsněji spojily. Jde prostě jen o to, s jakou kreativitou či potřebami analytik k průzkumu přistoupí,“ konstatoval Šafr.

Původní text ZDE

„Jistě, mohlo by se stát, že 45 osob z 885 tvrdí unisono takovou strašnou hloupost, že se na truc přidali k hnutí ANO, protože nesnesli ten ‚humbuk‘ a ‚štvanici na premiéra a jeho rodinu‘. Pak je to ale na studii o úspěšnosti vymývání mozku, a ne na to, aby se analytik téměř posmíval novinářům, že jsou na Babiše krátcí, a ještě dával najevo, že takový ‚humbuk‘ měl asi za cíl Babišovi uškodit. I to je od Ranochy naprosté překrucování smyslu šíření svobodných informací a kritické publicistiky, když použitím slova ‚humbuk‘ sugeruje veřejnosti nepatřičnost široké publicity, kterou si výlet Babišova syna na Krym právem zasloužil,“ sdělil také Šafr s tím, že Ranocha tím buď odhaluje svoji mediální negramotnost, nebo své vlastní volební preference. 

Zbytek komentáře pak věnuje tomu, k jak dokonalému převrácení věcí došlo. 

A další průzkum. S podobným výsledkem

To, že hnutí ANO po kauze Andreje Babiše mladšího posiluje, však ukazuje i průzkum agentury SANEP, který přišel v neděli pozdě večer. „Hnutí ANO po eskalaci kauzy Čapí hnízdo s Babišem ml. posiluje, a to s aktuální podporou 30,1% voličských hlasů. Je tak zjevné, že celá kauza upevňuje voličský elektorát premiéra Andreje Babiše, kterému se tak daří využívat kauzu Čapí hnízdo ve svůj prospěch, a to mj. i díky velkému mediálnímu prostoru. Nicméně voličská důvěra je vrtkavá a stačí velmi málo, aby voliči hnutí ANO změnili svůj názor či postoj k osobě Andreje Babiše. Prozatím se však zdá, že je pozice premiéra a předsedy Andreje Babiše pevná. O tom ostatně svědčí i skutečnost, že hnutí ANO přebírá voliče ČSSD, KSČM, ale i částečně SPD. Andrej Babiš totiž vedle důrazu na sociální politiku oslovuje levicově orientované voliče i v otázce postoje k EU a uprchlické otázce,“ konstatuje průzkum. 

Svůj pohled pak celé věci také věnuje komentátorka Kateřina Šafaříková na serveru Respekt.cz. Ta se obává toho, že Andrej Babiš nyní při své obraně orbánovsky přitvrdí. „Nový tlak nenechá českého premiéra netečným a z jeho dosavadního chování lze usuzovat, že přitvrdí. Zprávu Bruselu pravděpodobně označí za další krok v politické kampani vedené proti jeho osobě, tentokrát už z ‚nadnárodních pozic‘,“ věnuje se Šafaříková nejnovější zprávě Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů.

„Sebevědomí a pevnou půdu pod nohama na evropském poli už každopádně nebude moct hledat u západních lídrů. Nynější, jinak dlouho plánovaná návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána v Česku, při níž se mu dostalo naprosto nadstandardního přijetí ze strany nejvyšších ústavních činitelů i zdejší hlavy katolické církve, ukázala, kde to napříště bude,“ dodala Šafaříková.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…