329 nových firem! Ukrajinský byznys v ČR nakupuje jak divý

09.08.2022 12:52 | Analýza

České firmy v prvním pololetí nejvíce přecházely do vlastnictví ukrajinských majitelů. Ukrajinci v posledních letech předběhli v nákupu českých firem Slováky a jen za prvních šest měsíců letošního roku koupili 329 společností. Z dat zveřejněných americkou analytickou společností Dun & Bradstreet vyplývá, že podstatně zastoupené jsou také odprodeje českých firem do rukou vlastníků z dalších zemí Visegrádské čtyřky. Letos na jaře Ukrajinci vlastnili padesátiprocentní nebo vyšší podíl v celkem 12 538 společnostech a předběhli tak i počet firem vlastněných Rusy. Nejvíce podnikali s nemovitostmi.

329 nových firem! Ukrajinský byznys v ČR nakupuje jak divý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mítink na podporu Ukrajiny proti ruské agresi na Václavském náměstí

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Česká pobočka americké analytické společnosti Dun & Bradstreet informovala, že zahraniční podnikatelé v prvním pololetí koupili až 1 311 českých firem, což je o necelých osm procent více než ve stejném období loňského roku a nejvíc za poslední tři roky. Objem kapitálu v základním jmění tuzemských subjektů, který v průběhu prvního pololetí ovládli zahraniční vlastníci, přesáhl 12,8 miliardy korun.

Podle analytické firmy po covidovém období obchodování s firmami zažívá zatím mírnější oživení. „Obchod s firmami ve srovnáním s lety 2020 až 2021 letos mírně ožil, nicméně stále nedosáhl objemu předcovidového období. Nákupní apetit brzdí současný vývoj ekonomiky u nás i ve světě – vysoká inflace, energetická krize či hrozba recese,“ uvedla analytička společnosti Petra Štěpánová.

Nejvíc firem za prvních šest měsíců letošního roku získali Ukrajinci, za nimi následují Slováci. „V poslední dekádě byli v oblasti akvizic našich firem nejaktivnější ukrajinští a slovenští podnikatelé. V letech 2014 až 2017 nejvíc prodaných firem do zahraničí mířilo na Slovensko, nicméně od roku 2018 prvenství patří Ukrajincům,“ podotkla Štěpánová.

Za prvních šest měsíců letošního roku Ukrajinci koupili 329 společností, což je dle analytické společnosti o 75 (30 %) více než ve srovnatelném období 2021, zatímco Slováci 271 (meziročně o 42 méně).

Kromě Ukrajiny figurují v první čtveřici zahraničních majitelů také všechny země Visegrádské čtyřky a s výrazným odstupem následují Slováky Maďaři (96) a Poláci (88).

Z pohledu objemu ovládnutého kapitálu v základním jmění koupených firem první příčka náleží Lucembursku se sedmi miliardami korun. Řádově menší akvizice připadly na Francii (4,3 mld. Kč), Kypr (0,7 mld. Kč) a Slovensko (0,2 mld. Kč).

Po čtvrtém Polsko pětici počtů českých společností prodaných zahraničním podnikatelům uzavírá Velká Británie. Následují Itálie, Rumunsko, Bulharsko, Německo a majitelé z Ruska.

Jak uvedl v březnu serveru kurzy.cz s odkazem na analýzu společnosti CRIF, tak občané Ukrajiny v rámci vlastnictví českých firem na první příčce předstihli Rusy, kteří vedli ještě na jaře 2021. Ukrajinci k letošnímu prvnímu březnu vlastnili padesátiprocentní nebo vyšší podíl v celkem 12 538 společnostech, které dohromady zaměstnávají odhadem 26 tisíc zaměstnanců. Počet firem vlastněných občany Ruska se za posledních 10 měsíců propadl o více než dva tisíce. V současnosti jich je 11 150 a zaměstnávají odhadem 16,5 tisíce lidí.

Celkové tržby firem s ukrajinskými vlastníky dosahovaly částky odhadem 46 miliard korun. Tržby firem s ruskými majiteli potom necelých 34 miliard korun. Mezi firmami z obou zemí se ale najde mnoho takových, které nevykazují žádný obrat. Zhruba 7 900 společností s ruskými majiteli a 8 tisíc firem s těmi ukrajinskými nemělo uvedenou kategorii obratu.

Z analýzy vyplývá i to, že Ukrajinci vlastní spíše menší společnosti, zatímco Rusové naopak ty s vyšším obratem. Mezi firmami v kategorii obratu nad 1 miliardu korun nenalezneme podle analytiků žádnou firmu většinově vlastněnou Ukrajinci.

U firem s ruskými majiteli mělo obrat nad 1 miliardu hned šest společností. Největší takovou společností pak byl kunovický výrobce letadel a jejich motorů Aircraft Industries, jehož obrat přesahuje 1,5 miliardy korun a který zaměstnává více než tisíc lidí.

Nejvíce ukrajinských i ruských firem podnikalo u nás s nemovitostmi. U firem vlastněnými Ukrajinci šlo o 20 % z nich, u firem vlastněných Rusy až 34 %. 17 % Ukrajinců podniká také ve stavebnictví a rovněž stejný podíl působí i ve velkoobchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…