5 000 za dřevo, jen to fikne. A Češi se už zařizují sami

13.12.2022 13:35

Dřevo na topení za 5 000 korun. Tolik dnes stojí topivo pro ty, kdo mají doma krb nebo kamna. Cena tento rok setrvale stoupá a je na několikanásobku cen z minulých let, jak si všímá například ekonom Lukáš Kovanda. Lidé tak čím dál častěji využívají možnost si pokácet a odvézt dřevo sami z Lesů ČR.

5 000 za dřevo, jen to fikne. A Češi se už zařizují sami
Foto: Repro Facebook
Popisek: Metr krychlový dřeva v Hornbachu - prosinec 2022

V Česku tento týden udeřily mrazy. A zatímco někteří lidé s obavou z účtů za plyn spouštějí topení, jiní ládují uhlí, další se vrátili k osvědčenému topivu. Totiž dřevu.

Internetem ovšem už koluje fotografie z Hornbachu, na které je jeden kubík dřeva za bez desetikoruny pět tisíc. A 1,8 rovnaného prostorového metru dřeva pak stojí sedm tisíc korun.

Dřevo v Hornbachu
Zdroj: FB

Letmý pohled na ceník Hornbachu pak dokazuje, že se nejedná o žádnou fotomontáž. Metr krychlový palivového dřeva (z habru či buku) opravdu stojí pět tisíc korun.

Skutečně se nejedná o obvyklou cenu. Což dokazují nejen dobové ceníky, ale i svědectví. Cena přitom rostla už nějakou dobu. „Palivové dříví z jehličnanů stojí v Česku poprvé v historii přes 1 000 korun za kubík. Drahý plyn a elektřina podněcují sháňku po tuhých palivech, jako je dřevo, coby náhražce. Navíc kalamitní kůrovcové dřevo, které trh zaplavovalo po roce 2018 a sráželo tak cenu, je již vytěžené,“ varoval již v polovině října ekonom Lukáš Kovanda.

V lednu minulého roku přitom dle Kovandy pokračoval pád ceny a metr krychlový jehličnanů bylo možné pořídit za 423 korun. „Byl tak nejlevnější minimálně od roku 2011, od kdy statistici danou časovou řadu dat publikují. Už za celý rok 2019 přitom cena dříví klesla nejvýrazněji minimálně v tomto desetiletí. Jehličnaté a listnaté dříví předloni úhrnem zlevnilo meziročně o 15,8 procenta. Ještě v prvním čtvrtletí 2019 se zmíněný kubík palivového dříví z jehličnanů prodával za 722 korun, tedy o více než 70 procent dráž než dle uvedených nejnovějších dat za třetí loňské čtvrtletí,“ uvedl Kovanda. Podotkl, že dřevo listnatých stromů ovšem zdražilo. Nízká cena dřeva jehličnanů byla dána kůrovcovou kalamitou.

Ceny dřeva reflektoval v listopadu i novinář Vratislav Dostál. Když sháněl další dřevo, dozvěděl se: „Loni byl kubík za 1 300, teď je za 2 800, příští týden bude už ale za 3 200.“ A jaká bude cena ve firmě nevěděli.

Například ceník lesů Colloredo Mansfeld z roku 2019 uvádí cenu za 1,6 prms 1 750, případně 1 830 korun za typ dřeva, které nyní Hornbach prodává za necelých pět tisíc.

Ceník firmy Pily Doležal ze stejného roku pak za jeden prms tohoto dřeva uvádí cenu 1 290 korun.

V roce 2020 se metr krychlový ve Slatiňanech prodával dokonce za 1 100 kč.

Poptávka po dřevě roste také dle České televize. A to tím způsobem, že se lidé mohou dohodnout s Lesy ČR, že si dřevo natěží sami. Ceník pak připomíná ceny z minulých let, ovšem je třeba vzít v úvahu, že dřevo si lidé musí sami pokácet, naskládat a odvézt. A limit je 35 m³ na osobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…