5 let hrůzy čeká Německo. „Lidé zaplatí za Green Deal”

02.08.2023 11:36 | Monitoring

Německý ministr hospodářství a jeden z předsedů Zelených Robert Habeck oznámil svým spoluobčanům, že Německo čeká pět těžkých let. Pět let, během kterých bude německá ekonomika přecházet z fosilní na zelenou ekonomiku. Server Politico v této souvislosti upozornil, že Zelení nabízejí svůj tradiční recept na překlenutí těžkých časů. Habeck doporučuje napůjčovat si.

5 let hrůzy čeká Německo. „Lidé zaplatí za Green Deal”
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Robert Habeck, německý ministr hospodářství, ve vysílání televize ARD upozornil své spoluobčany, že teď všechny čeká několik obtížných let, pravděpodobně pět. Regoval tak na zprávu Mezinárodního měnového fundu, kde se lze dočíst, že podle analytiků německou ekonomiku čeká pokles. Zprávu převzal také server Politico.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Letos se čeká pokles o 0,3 procentního bodu. „Údaje rozhodně nejsou dobré,“ pravil ministr s tím, že problematické jsou pro Německo vysoké ceny energií, které byly oproti jiným zemím extrémně závislé na dodávkách ruského plynu. Do této závislosti se Němci uvázli dobrovolně sami.

Vedle toho německou ekonomiku trpí těžkosti světa jako válka na Ukrajině, přerušené dodavatelské řetězce od dob covidu a řada dalších problémů, protože Německo je z celosvětového hlediska významně exportní ekonomika.

Německý statistický úřad již v květnu varoval, že země vstupuje do recese.

„Nechci ignorovat skutečnost, že to lidem ztíží situaci. Máme před sebou velké transformační období do roku 2030, během kterého se Německo přesune od tradiční průmyslové základny závislé na fosilních palivech k zeleným energiím, jako je vodík," řekl.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

V letech přechodu Habeck navrhuje pro německé firmy zastropovat ceny energií, aby těmto společnostem zůstalo dost finančních prostředků i na nutné investice. Server Politico však upozornil, že Habeck pro svůj plán zatím nemá podporu v koalici.

„Habeck, vysoký politik Zelených – strany, která má za sebou historii navrhování dluhů k řešení problémů – připustil, že navrhované energetické dotace, které prosazuje už měsíce, stále nemají ve vládní koalici většinu. To zahrnuje fiskálně konzervativní Svobodnou demokratickou stranu (FDP) ministra financí Christiana Lindnera spolu se Sociálně demokratickou stranou kancléře Olafa Scholze, která se zatím staví proti Habeckovým plánům,“ upozornil server.

Podle Habecka teď stojí před Německem jen dvě možnosti. Buď se zadlužit, nebo podstoupit riziko, že přijdou o nemalou část průmyslové základny země.

Před televizními obrazovkami však také ujišťoval, že se Němci nemusí bát dopředu. Ministr pro hospodářství a také pro klima je přesvědčen, že Německo situaci zvládne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano. Německo jde do kytek. Ale důvody jsou jiné než se uvádí v článku. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRadek Hanuš , 02.08.2023 14:59:53
Do kytek jde celá Evropa, a nemůže za to Covid. A Green Deal jen málo. Evropský blahobyt vznikl na technologické převaze. A ta je pryč. Ještě před 25 lety produkovala Evropa 32% mezinárodních patentů. USA 35%. Čína 4%. Minulý rok byla Čína na 35%, USA na 15% a Evropa na 4%. Evropa se dnes může poměřovat s Jižní Koreu, či Thajvanem. A vzhledem k tomu, že 70% spotřeby dováží a vývoz, kvůli zaostávání klesá, výsledkem je nezadržitelný pád životní úrovně. A vzhledem k tomu, že 70% vysokoškoláků studuje netechnické obory, žádná naděje na zvrat nexistuje.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …