56 miliard! A Bartoš neví. Šlachta tahá drsné nařčení

29.05.2023 11:40 | Komentář

Do veřejného prostoru před pár dny unikla informace, že se ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) rozhodl utlumit v Česku zavedený systém rodných čísel. Na tiskové konferenci odmítl informaci kolující ve veřejném prostoru, že toto utlumování vyjde na 56 miliard, ale prý neví, na kolik to přesně vyjde. A zakladatel Přísahy Robert Šlachta bouchl do stolu.

56 miliard! A Bartoš neví. Šlachta tahá drsné nařčení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

Ve veřejném prostoru již nějaký čas koluje informace, že se chystá utlumení rodných čísel, z nichž se dá zjistit datum narození a pohlaví držitele čísla, a že to celé vyjde na 56 miliard. Na starosti to má mít ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten na tiskové konferenci již odmítl, že by rušení rodných čísel mělo vyjít na tak velkou sumu, ale nedokázal říct, na kolik tento krok asi tak vyjde.

A Robertu Šlachtovi došla trpělivost.

„Odmítáme rušení rodných čísel za 56 miliard,“ zdůraznil. Odvolal se přitom na analýzu společnosti Grant Thornton, ze které vyplývá, že by útlum rodných čísel vyšel právě na 56 miliard. Podle studie by změna IT systémů stála veřejnou správu 14,8 miliardy korun a soukromý sektor dokonce 41,4 miliardy korun.

Šlachta má za to, že je nesmysl rušit něco, co funguje a s čím pracují všechny státní instituce.

„Chtějí přestat používat systém, který funguje léta, každý mu rozumí, je přehledný a používají ho všechny státní instituce. Místo toho vznikne chaos náhodných identifikátorů. A jaký je důvod? To samozřejmě nikdo z vlády nevysvětlil!“ uvedl předseda Přísahy.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Bartoš by podle něj udělal lépe, kdyby lidem popsal, v čem všem jim bude ku prospěchu a pomůže jim digitalizace státní správy. Ze Šlachtova pohledu se ministr rozhodl jít zcela opačnou cestou a život lidem jen komplikuje.

„Místo toho, aby ministr Bartoš vystoupil a řekl, kde stát lidem tou jeho digitalizací pomůže, uleví, urychlí a zlevní, tak tu zase máme další drahou změnu, která lidem život akorát zkomplikuje: Budeme mít BankID, eWallet, eDokladovku, eObčanku, BSI, SIFO, AIFO, KIFO a kdovíco ještě,“ zdůraznil Robert Šlachta s tím, že občané se budou v různých aplikacích ztrácet a zmatkovat.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Moderátorka Terezie Tománková v nedělní Partii na CNN Prima News připomínala, že závazek utlumit systém rodných čísel přijala česká politická scéna již v roce 2009, tedy dlouho před tím, než se Piráti ocitli v poslaneckých lavicích.

Marek Benda z ODS, Jan Lacina z hnutí STAN, Margita Balaštíková z ANO a Zdeněk Kettner z SPD se v televizním studiu shodli, že „nápad s rušením rodných čísel“, s nímž přišel šéfpirát Ivan Bartoš, lze odložit, nebo úplně opustit – protože před českým státem leží důležitější úkoly.

V tomto bodě se na to podle Šlachty Přísaha dívá stejně.

Celé prohlášení Roberta Šlachty:

Odmítáme rušení rodných čísel za 56 miliard, říká předseda PŘÍSAHY Robert Šlachta. Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš odmítl analýzu, podle které plánované rušení rodných čísel přijde stát a soukromý sektor na 56 miliard. Ministr tvrdí, že se rodná čísla rušit nebudou, pouze se bude jejich používání utlumovat. Neřekl však, na kolik toto „utlumování“ přijde. Rušení rodných čísel odmítáme, je to nesmysl, říká předseda hnutí PŘÍSAHA Robert Šlachta. Z analýzy společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal vyplývá, že přechod od rodných čísel k takzvaným bezvýznamovým identifikátorům by stál 56 miliard korun. Podle studie by změna IT systémů stála veřejnou správu 14,8 miliardy korun a soukromý sektor dokonce 41,4 miliardy korun. Suma sumárum 56 miliard korun. A proč? Protože Piráti chtějí zrušit rodná čísla. Tedy oni říkají „přestat používat“. „Chtějí přestat používat systém, který funguje léta, každý mu rozumí, je přehledný a používají ho všechny státní instituce. Místo toho vznikne chaos náhodných identifikátorů. A jaký je důvod? To samozřejmě nikdo z vlády nevysvětlil!“ uvedl předseda PŘÍSAHY. Ministr Bartoš sice výše uvedená čísla zpochybnil a označil je za „hrubě a záměrně zkreslená“, ovšem nedokázal posléze říct, na kolik by utlumování používání rodných čísel přišlo. „Místo toho, aby ministr Bartoš vystoupil a řekl, kde stát lidem tou jeho digitalizací pomůže, uleví, urychlí a zlevní, tak tu zas máme další drahou změnu, která lidem život akorát zkomplikuje: Budeme mít BankID, eWallet, eDokladovku, eObčanku, BSI, SIFO, AIFO, KIFO a kdovíco ještě,“ zdůraznil Robert Šlachta s tím, že občané se budou v různých aplikacích ztrácet a zmatkovat. I proto hnutí PŘÍSAHA podporuje odložení nesmyslného rušení rodných čísel na rok 2028, o kterém by měla vláda jednat tento týden. Podle Šlachty by se přitom měla vláda spíš soustředit na zlepšení zabezpečení kybernetické komunikace než na rušení systému, který dlouhá léta funguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dredatý šmejd Bartoš nemá co na práci, tak výmýšlí hovadiny., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHlustvisihák , 29.05.2023 12:21:51

|  6 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…