6 Kč, 10 Kč. Kam tečou prachy za brambory. Pomalu a tiše

14.03.2023 13:07 | Analýza

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nedávno uvedl, že si je vláda vědoma toho, že občany trápí vysoké ceny potravin a naznačil, že podle něj „někteří obchodníci zkoušeli, co zákazníci vydrží“. Právě ministrova slova ke zdražování potravin, jež je v Česku od loňského roku jedno z nejrychlejších v Evropě, nyní potvrzuje také Agrární komora České republiky. Poukazuje, že zatímco zemědělci zdražili brambory od září do prosince o 37 haléřů, supermarkety si řekly navíc téměř o desetinásobek této částky. Lidé však dle ní mají jednoduchou možnost, jak ušetřit. U 10 kg brambor jde až o stokorunu.

6 Kč, 10 Kč. Kam tečou prachy za brambory. Pomalu a tiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Růst cen potravin v supermarketech v poslední době nepřekvapil jen běžné zákazníky, ale i samotného ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který před několika dny sdělil, že si je kabinet dění v supermarketech dobře vědom.

„Já i celá vláda víme, že občany trápí vysoké ceny potravin. Možným řešením jsme se věnovali i na středečním jednání vlády a ujišťuji, že v řešení této problematiky budeme aktivní. Dohodli jsme se, a stvrdil to i pan premiér, že vznikne mezirezortní pracovní skupina, která se bude vysokým cenám potravin a jejím příčinám intenzivně věnovat, a že ji povede naše ministerstvo,“ řekl ministr k růstu cen.

Podle ministra má mezirezortní pracovní skupina zjistit, zdali se ceny skutečně zvedly růstem nákladů či nedochází k tomu, že „si chce někdo neúměrně navyšovat své ceny a zisky v celém řetězci“.

„Někteří obchodníci zkoušeli, co zákazníci vydrží. Pokud – ať jsou to jablka, cibule – je obchodní přirážka 100 nebo 200 procent, tak je to za hranou,“ uvedl Nekula v pátek na tiskové konferenci a ukázal tak na obchodníky.

Příkladem dle něj může být cukr. „Pokud (cukrovary) navýšily cenu cukru o zhruba šest korun a obchody zvednou cenu o 14 korun, tak tady něco nehraje,“ uvedl.

„Supermarkety jsou pořádně nenasytné“

Právě snaha o co největší marži obchodníků je důvodem převážné většiny růstu cen i podle Agrární komory České republiky. „Supermarkety potraviny zdražují víc, než by musely,“ míní s tím, že kromě uváděného cukru se to projevuje i u vajec, drůbežího masa, jablek či brambor.

„Za brambory obchody platily zemědělcům loni v září průměrně 6,27 Kč/kg, v prosinci pak 6,64 Kč/kg. To je nárůst dodavatelských cen o 37 haléřů za čtvrt roku. Obchodní řetězce však zdražily daleko víc. Spotřebitelská cena za stejnou dobu vzrostla průměrně o 3,52 Kč,“ upozornila Agrární komora ČR. Zatímco v září dle ní brambory obchody prodávaly za 12,84 Kč/kg, v prosinci už za 16,36 Kč/kg.

„Jak opakovaně říkáme, supermarkety jsou pořádně nenasytné. Chtějí od dodavatelů co nejlevněji nakoupit a zboží pak lidem co nejdráž prodat. Hlavně, zákazníku, pořádně zaplať, ať jsou zisky co nejvyšší!“ píšou agrárníci.

Připojili též tabulku, ze které je rozdíl cen v supermarketech a těch od zemědělců viditelný na první pohled. Zatímco v září kilo brambor zemědělci prodávali za 6,27 Kč, v obchodech stálo 12,84 Kč. V říjnu pak zemědělci zlevnili na 5,97 Kč, kdežto obchodníci zdražili na 13,38 Kč.

V listopadu zemědělci brambory prodávali za 6,65 Kč a v prosinci za cenu o haléř nižší, v obchodech však naopak stály v listopadu 15,26 Kč a v prosinci pak už zmiňovaných 16 korun a 36 haléřů. Rozdíl mezi cenou od zemědělců a tou v supermarketu tak v prosinci byl až 9,72 Kč na každém kilogramu brambor.

A co z toho vyplývá pro zákazníky? Dle Agrární komory ČR mají Češi nespokojení s růstem cen jednoduchou možnost, jak ušetřit a dát supermarketům najevo, že své cenovky „přepálily“. „Řešení je jednoduché – nakupujte raději potraviny ‚ze dvora‘ u svých lokálních producentů. Podpoříte je a ještě ušetříte,“ radí Agrární komora ČR.

U nákupu většího množství potravin lidé mohou ušetřit značné množství peněz. Zatímco v prosinci by totiž v supermarketu nechali za 10 kilogramů brambor necelých 164 korun, pokud by je nakupovali přímo od zemědělce, utratili by jen přes 66 korun. Uspořit se touto cestou tedy dala téměř stokoruna – a to jen za brambory.

Slevová akce? Akorát původní cena

Kromě Agrární komory ČR se na spotřebitele kvůli růstu cen obrátil i samotný ministr Nekula, jenž vyzval, aby mu lidé posílali podněty, pokud narazí na „jakékoliv nekalé, nemorální nebo jinak závadné chování obchodních řetězců, výrobců potravin či zemědělců, které se týká výroby a prodeje potravin“. „Posílejte nám podněty na speciální mailovou adresu podnetypotraviny@mze.cz, my je projdeme a předáme příslušným institucím k řešení. Děkuji také médiím, které se cenám potravin věnují. Věřím, že společně dokážeme nedobrou situaci napravit,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula v tiskové zprávě k cenám potravin.

Ministerstvo již na konci února mělo podat podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech na podzim loňského roku a věcí se zabývala i Česká obchodní inspekce (ČOI). Ministr k podnětu zmínil, že šlo o cukr krystal, který byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 33 Kč, a cena bez slevy byla 40 Kč. Cena ve slevě dle něj ve skutečnosti žádnou slevou nebyla a šlo o cenu běžnou, a tedy prý i klamání spotřebitele.

Podle ministra by výsledky prvních šetření měly být do konce dubna. „Výsledkem by měly být exemplární postihy, aby se všichni umravnili,“ řekl ministr podle CNN Prima News.

Růst cen potravin v ČR, Polsku, Německu, Rakousku a na Slovensku oproti roku 2015 (Eurostat)Oproti Německu se zdražovalo dvojnásobně. Co se týče cen potravin, ty rostou v některých případech v Česku mnohem rychleji, než ve zbytku Evropské unie i podle páteční zprávy Evropského statistického úřadu (Eurostat). Nejvíce citovaná je z ní pasáž o ceně vajec, která v Česku zdražila o 85 % a v Maďarsku a na Slovensku o 80 %. Ovšem data o cenách vypovídají mnohem více.


Česká inflace cen potravin je vysoko nad průměrem zemí EU, který činil v lednu 136,7 % k cenám v roce 2015. Ve srovnání se všemi svými sousedy je na tom Česko nejhůře, a to už dokonce od října roku 2020.

Ke skokovému zdražení došlo právě u brambor i ve srovnání s našimi západními sousedy. Zatímco Němci platí o 45 % více než v roce 2015, Čechům se brambory oproti roku 2015 zdražily dvojnásobně, jak Němcům – tedy rovnou o 90 %. Silný nárůst v Česku je u většiny potravin znatelný právě v posledních měsících.

Porovnání růstu cen brambor v ČR a Německu (Eurostat):

Podle indexu spotřebitelských cen, který je sladěn s ostatními státy a vychází z cen z roku 2015, aby bylo možné ceny porovnávat, byla v říjnu 2021 cena potravin na úrovni 114,3 %. V listopadu už 115,7 %, v prosinci 116,7 %. Velký skok nastal už mezi prosincem a lednem, kdy ceny vyskočily na 121,6 %. A od té doby se staly velké skoky normou. Mezi březnem a dubnem vyskočily ceny potravin o pět procent, mezi dubnem a květnem téměř také. Pak inflace zpomalila, ale stále pokračovala. V září byly ceny na úrovni 140 % oproti roku 2015 a v lednu již byla cena potravin na 153,5 % vůči cenám z roku 2015.

Rozdíly cen mohou lidé uzřít na vlastní oči – stačí, pokud překročí hranici do sousedního Bavorska. Zatímco kilo brambor v bavorském PENNY bylo koncem února za 17 Kč, o několik kilometrů dál již bylo za značně vyšší cenu a například v Plzni šlo pořídit kilogram brambor až za 32 korun českých za kilo brambor. „Několikakilogramové balení brambor vás v Německu přijde na necelých třicet korun. Tragikomický fór je, že u nás to jsou i ceny za kilogram,“ zjistily ParlamentníListy.cz ve své únorové reportáži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Města by měla , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOgara , 14.03.2023 16:36:33
pořádat trhy pro pěstitele v okolí a vykašlat se na slavné supermarkety.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…