68 procent Čechů považuje svou životní úroveň za dobrou

12.11.2014 11:34

Čeští občané jsou ve většině případů spokojeni se svou životní úrovní a do budoucna hledí s optimismem. Ukázal to průzkum společnosti STEM, z nějž vyplývá, že dvě třetiny občanů, přesně 68 %, považují aktuální životní úroveň své domácnosti za dobrou.

68 procent Čechů považuje svou životní úroveň za dobrou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé, ilustrační foto

Před rokem takto smýšlelo o jedenáct procent méně dotázaných. Jako obvykle jsou častěji spokojeni lidé s vyšším vzděláním a vyšším socioekonomickým statusem. Zvyšující se optimismus je prý nyní patrný i u lidí s nižším vzděláním. Citovaný říjnový výzkum STEM byl proveden v sérii TRENDY na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 13. až 20. října 2014.

Více než dvě třetiny občanů považují současnou životní úroveň své domácnosti za dobrou, jednoznačně však převažují odpovědi, že je „spíše dobrá“.

Celá zpráva zde

Historicky maximum lidí hodnotí kladně svou situaci

V porovnání s průzkumem STEM uskutečněným přesně před rokem je nyní podíl lidí hodnotících situaci své domácnosti jako dobrou vyšší o 11 procentních bodů. Je to historické maximum v unikátní dvacetileté časové řadě STEM od roku 1994.

Změny v pohledu na životní úroveň jsou patrné i v kombinaci s výhledy do budoucna. V porovnání s průzkumem před rokem se v populaci významně snížilo (o 9 %) zastoupení krajních skeptiků, kteří považovali životní úroveň své domácnosti za špatnou a ještě očekávali, že se dál bude zhoršovat. Naopak se zvýšil (o 10 %) podíl těch, kteří aktuálně považují svou životní úroveň za dobrou a předpokládají, že takovou zůstane i v dalších letech.

Lépe se žije i lidem se základním vzděláním

Hodnocení životní úrovně domácnosti je výrazně ovlivněno vzděláním, sociálním a finančním postavením respondentů. Životní úroveň své domácnosti za dobrou častěji považují lidé s vyšším vzděláním, podnikatelé, odborní pracovníci a lidé z domácností odhadujících svůj majetek částkou vyšší než jeden milion korun. Je ovšem zajímavé sledovat, jak se hodnocení životní úrovně domácnosti změnilo v různých sociodemografických skupinách obyvatel.

Změnu v pohledu na životní úroveň domácnosti častěji pozorujeme ve skupinách lidí, kteří jsou podle vlastního hodnocení častěji v nepříznivé finanční situaci. To například znamená, že ve skupině lidí se základním vzděláním se podíl těch, kteří si nyní myslí, že životní úroveň jejich domácnosti je dobrá, zvýšil výrazněji než například u vysokoškoláků, kde k žádné změně téměř nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…