93,08 % na romském sídlišti Matovičovi. Za dítě dal 200 eur

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
02.10.2023 10:00 | Zprávy

Igor Matovič se nemůže radovat z volebního vítězství, ale do slovenské Národní rady se dostal. Mimo jiné i díky hlasům Romů. Ze statistik vyplývá, že v romských osadách dosahovala jeho koalice až neuvěřitelných výsledků, leckde i přes 90 %. Za OľaNO také v Národní rady zasednou tři romští poslanci a jedna poslankyně. Nicméně jedna věc jsou volební výsledky a druhá pak volební účast.

93,08 % na romském sídlišti Matovičovi. Za dítě dal 200 eur
Foto: Marián Peciar
Popisek: Papež František navštívil před rokem romské sídliště Luník IX v Košicích. Přinášíme fotografie z knihy Amaro Papežis, tedy Náš papež

Slovenské volby vyhrál Robert Fico a jeho SMER, s ještě vyšším výsledkem, než se v průzkumech čekalo. Do slovenské Národní rady se dostalo celkem 7 subjektů a osmý k tomu měl nakročeno, tedy Republika Milana Uhríka. Zejména se diskutovalo o tom, zda se do rady dostane Matovičova koalice OĽaNO, KÚ, Za ľudí, protože koalice potřebují 7 %.

Tuto hranici Matovič celkem pohodlně překonal s výsledkem 8,89 % hlasů. A pomohly mu k tomu zřejmě i hlasy Romů. Tedy alespoň těch, kteří se k volbám dostavili. „K volbám určitě nepůjdu. Nic o tom nevím, neznám ty lidi. Lepší to nebude, jen všichni slibují, přitom na Slovensku je hrozná drahota. Prostě nesleduji, nechci o politice nic vědět,“ uvedla jedna slovenská Romka dle reportáže CNN Prima News.

Její dcera pak uvedla, že slovenští Romové nemají žádnou silnou stranu a vzájemně si nedůvěřují. „Když se dohodneme s muži, tak třeba ještě k těm volbám půjdeme,“ řekla. Nicméně, Roberta Fica jako vítěze voleb nechtěla. „Proboha, jen toho ne! Ten nemá Romy vůbec rád,“ uvedla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cikáni jsou proti Čechům racionálnější., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseferdík , 02.10.2023 11:00:30
Volí podle svých zájmů, na rozdíl od velké část Čechů, která volí proti svým zájmům.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…