95 procent hlasujících proti tomu, jak Merkelová řeší imigranty. Na fóru prestižního týdeníku

14.10.2015 10:10

Německý týdeník Focus zveřejnil průzkum veřejného mínění, ze kterého vyplývá, že zdaleka ne všichni Němci jsou spokojeni s přistěhovaleckou politikou kancléřky Angely Merkelové. Třetina z oslovených respondentů dokonce požaduje její okamžitou rezignaci. Vševypovídající jsou také názory čtenářů Focusu. V anketě, kde hlasovalo téměř 266 tisíc lidí, se 95 % z nich vyjádřilo proti přistěhovalecké politice německé kancléřky.

95 procent hlasujících proti tomu, jak Merkelová řeší imigranty. Na fóru prestižního týdeníku
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

V anketě umístěné přímo v textu věnujícím se průzkumu dostali čtenáři jasně položenou otázku, jestli jsou spokojeni s přistěhovaleckou politikou Angely Merkelové. Odpověď „Ano. Jsem spokojený“ zaškrtlo v online formuláři ankety pouhých 5 % čtenářů. Naproti tomu k odpovědi „Ne. Nejsem spokojený“ se přihlásilo 95 % čtenářů webu prestižního německého týdeníku, který má zhruba půlmilionovou cirkulaci. Text byl přitom zveřejněn teprve včera v 10:42 dopoledne. Obrovský počet hlasujících za necelých dvacet čtyři hodin svědčí o tom, že s veřejným míněním to v Německu nemusí být zcela jednoznačné. To ostatně potvrzuje, byť přece jenom v menší míře, také průzkum veřejného mínění. 

Ten byl realizován přímo pro zpravodajský týdeník Focus agenturou INSA a dle očekávání zjistil, že největší podporu má Merkelová mezi voliči své strany CDU a také mezi Zelenými. „Kromě svých vlastních voličů se již může německá kancléřka v otázce podpory své přistěhovalecké politiky spolehnout pouze na voliče Zelených. Je rovněž zřejmé, že její odpůrci se nerekrutují pouze z řad nevoličů, ale patří sem zejména příznivci Alternativy pro Německo (AFD) a Svobodné demokratické strany (FDP),“ cituje deník komentář šéfa agentury INSA. Výsledky průzkumu tak signalizují, že počet obyvatel Německa nespokojených s vládním řešením migrační krize je mnohem více, než se všeobecně předpokládalo.

Doposud se například mělo za to, že nespokojeni jsou s kroky Merkelové v oblasti přistěhovalecké politiky zejména obyvatelé bývalého východního Německa. Průzkum INSA však odhalil, že míra nevole je mezi obyvatelstvem na západě i východě Německa v podstatě stejná. Odstoupení Merkelové z úřadu německé kancléřky by celkově přivítalo 33 % Němců, přičemž svůj souhlas s tímto scénářem vyjádřilo 32 % lidí ze západního Německa a 38 % lidí z východního Německa. Rozdíl mezi názory obou skupin obyvatelstva je mnohem menší, než se doposud uvádělo v německých, ale i například českých médiích.

Celý text v němčině najdete ZDE

Nejvíce odpůrců má Merkelová mezi voliči euroskeptické a protipřistěhovalecké strany AFD, kde by si přálo její odchod z čela vlády plných 86 % lidí. Obdobný názor zastává také 38 % voličů levice, 39 % voličů FDP a 30 % voličů sociálních demokratů. Jak již bylo řečeno v úvodu, spolehnout se může Merkelová na podporu pouze svých voličů a příznivců Zelených. Odejít ze své funkce kvůli svým postojům v oblasti přistěhovalecké politiky by měla jen podle 14 % voličů své mateřské CDU a 20 % Zelených. O mnoho horší je to však u skupiny nerozhodnutých voličů, kde si přeje její rezignaci 44 % z oslovených respondentů. Jen 30 % z nich naopak míní, že by měla Merkelová dále vést zemi a 26 % z nich na tuto otázku nedokázalo jasně odpovědět.

Příští parlamentní volby se ovšem budou v sousedním Německu konat až ve druhé polovině roku 2017, takže Merkelová má dostatek času zastavit pokles své popularity. Ovšem již v březnu příštího roku se konají komunální volby, jež by mohly v jednotlivých spolkových zemích postavení CDU značně oslabit. Například 13. března 2016 půjdou voliči do volebních místností ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kde Merkelové partaj CDU v poválečném období zaujímá výsostné postavení. Jestli bude tento příznivý trend pro CDU pokračovat, či se naopak negativně promítnou do spolkových voleb kroky Merkelové v celonárodní politice, se ukáže až po příštím březnu.

Prestižní německý týdeník Focus je vydáván nakladatelstvím Burda od roku 1993. Za více než dvacet let své existence se stal jedním z nejčtenějších německých periodik a řadí se tak v tomto ohledu společně s magazínem Zeit za jedničku na trhu Spiegel. V současné době vychází ve více než půl milionovém nákladu. Obsahově se zaměřuje na komplexní politické, ekonomické a sociální analýzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…