A Porošenkovi zamrzl úsměv. Takto to Naďa Savčenková rozbalila jen pár hodin po propuštění

28.05.2016 9:23

V pátečních odpoledních hodinách proběhla v ukrajinském hlavním městě tisková konference s nedávno propuštěnou letkyní Naděždou Savčenkovou. Během přes hodinu a půl dlouhé konference se nová ukrajinská hrdinka dotkla hned několika klíčových témat. Mimo jiné promluvila i o svých prezidentských ambicích.

A Porošenkovi zamrzl úsměv. Takto to Naďa Savčenková rozbalila jen pár hodin po propuštění
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Hned v úvodu tiskové konference Savčenková prohlásila, že bude-li to třeba, je připravena stát se ukrajinskou prezidentkou. „Ukrajinci, jestli si přejete, abych byla prezidentkou, dobrá, budu prezidentkou země,“ prohlásila v úvodu. Zároveň ovšem dodala, že je na podobné řeči ještě příliš brzy.

Savčenková plánuje nastoupit do své nové práce v ukrajinské Nejvyšší radě už v úterý 31. května. První, co se chystá ve své nové funkci udělat, bude vytvoření komise odpovídající za „kontrolu situace v armádě“. „Jsem si vědoma toho, že je třeba bojovat s korupcí v armádě, a to, jak to konkrétně dělat, se naučím rychle. Z toho důvodu bude vytvořena tato komise,“ zmínila Savčenková.

Pilotka rovněž promluvila o svém odhodlání zasadit se o osvobození ostatních vězňů držených v Rusku. K dosažení tohoto cíle je připravena navázat kontakt i se členy armády. „Nevylučuji žádné mechanismy. Jsem otevřena spolupráci se všemi. Jestli bude třeba komunikovat se separatisty, jsem na to připravena. To neznamená, že se spolu budeme vodit za ruku, ale musíme přijít na takový způsob, který bude vyhovovat všem,“ zdůraznila.

Co se týče její účasti při jednáních kontaktní skupiny v Minsku, o tom prý sama ještě nemá úplně jasno.

Dále Savčenková prohlásila, že si i nadále hodlá udržet své členství ve frakci Baťkivščyna, v rámci které se dostala do ukrajinského parlamentu.

„Jsem vděčná za to, že jsem se dostala do této stany, když jsem ještě seděla ve vězení. Bylo by dobré, kdyby se každá politická strana ujala jednoho politického vězně, který sedí v ruském vězení. Ukázali bychom tím to, že ti lidé, které u nás považujeme za hrdiny, sedí v ruských vězeních a je s nimi zacházeno jako se zločinci.“

Savčenková se vyjádřila i k tématu, které se v posledních hodinách stalo předmětem ostrých debat – o jejím vztahu k Julii Timošenkové. „U nás ve straně je hlava, lídr. Já jsem připravena efektivně pracovat, ne nutně vést stranu. Jestli to bude zapotřebí, nemám s tím problém. Jestli ne, tak ne,“ uvedla.

Co se týče jejího slavného návratu, Savčenková přiznala, že sama o svém návratu na Ukrajinu do poslední chvíle nic nevěděla. „Když mě unesli, nic jsem o těch okolnostech nevěděla. Netušila jsem, kdo to přikázal, proč se to stalo. Když jsem se pak nakonec dostala konečně na svobodu, také jsem o ničem dopředu nevěděla, nikdo se mě na nic neptal. Přišli za mnou uprostřed noci a řekli: ‚Vstávej, vezmi si s sebou věci.‘ Kam půjdeme, mi neřekli. Nevěděla jsem, jestli mě odesílají někam na Sibiř, nebo zpátky na Ukrajinu,“ zmínila.

Savčenková zmínila i to, že v samém počátku jejího uvěznění jí byla nabídnuta spolupráce. „Řekli mi: ‚Buď budeš spolupracovat, nebo půjdeš do vězení.‘ Když jsem si vybrala vězení, víc otázek už mi nekladli.“

Savčenková si během konference i lehce zažertovala. Prohlásila, že jestli by u ní byl granát, nikdy by jí vojáci v Donbasu nechytili.

Na Ukrajině zuří válka

Co se týče situace na Donbase, tu Savčenková nepovažuje za žádnou „protiteroristickou operaci“, ale za obyčejnou válku.

„Někdo si myslí, že jestli se o válce hovoří jako o ‚operaci‘, tak se v ní i změní. To je filozofie, kterou si každý vybírá sám. Lidé se bojí takových slov jako ‚válka‘. Název dávají politici a média. Takovými názvy se snaží ospravedlnit své chování. Snaží se lidi přesvědčit o tom, že dělají vše správně. Kdo se chce přesvědčit o skutečných reáliích, ať se jde podívat na frontu. Podle mého názoru, ať už si říká, kdo chce, co chce, tam probíhá válka. Nepřítelem je jednoznačně Rusko,“ zdůraznila.

Zároveň ovšem podotkla, že o mír stojí všechny strany, a kvůli tomu je třeba hledat kompromis. „Já osobně stojím o mír a kompromisy musejí být, to je logické a rozumné. Války se ukončují kompromisy. Na druhou stranu nelze přistoupit na kompromis za každou cenu, nemůžeme se zaprodat. Obě strany se musejí respektovat,“ zmínila pilotka.

Minské dohody nejsou podle jejich slov moc efektivní, ale aspoň prý dovedly obě strany ke snížení vzájemného napětí na Donbase, ovšem o „volbách se v této části Ukrajiny dá hovořit jen po uzavření hranice“. „Jestli se volby v Donbase v nejbližší době uskuteční, musejí se jich účastnit všichni jeho obyvatelé, a to včetně těch, kteří ho již opustili,“ uvedla.

Navrácení Krymu je prý možné dvěma způsoby. „Jestli bude třetí světová válka, Krym bude navrácen,“ dopustila, že globální válka se nedá vyloučit.

„Jestli válka nebude, Krym bude navrácen skrze mezinárodní právo,“ zmínila a doplnila, že to může trvat ještě nějaký čas. Řekla také, že v určitý moment měla Ukrajina vojenskými silami zabránit nelegální anexi Krymu. „Byla doba, kdy jsme měli vojensky bránit naši zemi.“

Putin je hnida

O prezidentu Ruské federace se Savčenková vyjadřovala velmi nelibě. „Dej pokoj Ukrajině a každé další zemi, do které se navážíš. Zbav se svého carství a nemuč svou zemi a svůj lid. Dvakrát žít nebudeš – stejně zdechneš, jako i my ostatní. Proto se snaž žít důstojně a nekaž život druhým,“ promluvila přímo k Putinovi.

„Já toho člověka osobně neznám, vidím jen to, co všichni ostatní, tedy jak ho prezentují v médiích. Nevím, jak se k němu staví ruský národ, ale já v tom mám jasno. Z mého pohledu je to krajně odporný člověk, fyzicky i duševně. Vnímám ho jako hnidu,“ prohlásila Savčenková.

Zároveň ovšem uznala, že je to člověk, který vládne neuvěřitelnou silou. „Soudě podle ruské televize, je to Bůh, může udělat cokoli, co se mu zlíbí. Nebudu ho oceňovat jako politika, ale můžu vám s jistotou říci, že to rozhodně není slabý člověk,“ zakončila tiskovou konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…