A bác ho. Propaganda se zhroutila. Tereza Spencerová se rozmáchla nad krokem Donalda Trumpa vůči Rusku

14.11.2016 9:52

Americký prezident Barack Obama i ministr zahraničí USA John Kerry ve funkcích ještě dva měsíce zůstanou, nicméně jako by je Trumpovo zvolení polilo živou vodou, píše na serveru Literarky.cz analytička Tereza Spencerová.

A bác ho. Propaganda se zhroutila. Tereza Spencerová se rozmáchla nad krokem Donalda Trumpa vůči Rusku
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

„Hned den poté Obama nařídil – byť „omezené a po předchozím informování Rusů“ – bombardování Al-Káidy v Sýrii, což se s ohledem na americké obavy o ‚umírněné rebely‘ až dosud jevilo jako něco zcela nemožného,“ píše Spencerová.

Podle listu Washington Post tento trend nejspíš ještě zesílí, „jakmile zvolený prezident Donald Trump převezme funkci … zřejmě v rámci přímé spolupráce s Moskvou“.

Celý text je ZDE

Anketa

Zvítězí Norbert Hofer v nadcházejících prezidentských volbách v Rakousku?

98%
2%
hlasovalo: 5994 lidí

A podle všeho rovnou i v přímé spolupráci s Bašárem Asadem, podotýká Spencerová. Syrský režim kooperaci s USA podmínil ukončením americké podpory džihádu, na jehož výcvik a vyzbrojování – pod hlavičkou ‚umírněných rebelů‘ – CIA vynaložila miliardy dolarů.

Americká pomoc umírněným rebelům skončí

A Donald Trump nyní v rozhovoru pro Wall Street Journal prohlásil, že americká pomoc „umírněným“ syrským rebelům zřejmě skončí, protože „nemáme tušení, co je to vůbec za lidi“, tím spíš, že se Spojené státy přece musejí soustředit na vítězství nad Daešem. „Můj pohled na Sýrii se významně liší od mnoha jiných. Mám za to, že pokud bojujete proti Sýrii, zatímco Sýrie současně bojuje proti Daeši, tak Daeši pomáháte. (…) Rusko je dnes spojencem Sýrie a navíc také i Írán, který se díky nám stává stále silnějším, je spojencem Sýrie. Dost bylo boje proti Rusku a Sýrii.“

Trump pochyboval o smysluplnosti pomoci džihádu v Sýrii už dříve, píše dále Spencerová, přičemž varoval, že svržení Asadova režimu by mohlo vyústit v katastrofu. Nově tak vlastně jen dodává, že podpora džihádu rovnou povede k válce proti Rusku, Sýrii a Íránu.

CIA a ministerstvo zahraničí chtějí změnit režim v Damašku

Spencerová upozorňuje, že tato otázka je v americkém establishmentu dlouhodobým jablkem sváru. Pentagon upřednostňuje válku proti Daeši, zatímco ministerstvo zahraničí a CIA by raději „měnily režim“ v Damašku. Snahy CIA vyzbrojovat džihád, stejně jako snahy Pentagonu vytvořit „nové syrské rebely“, přitom ale shodně skončily krachem a fakticky jen „předávkou“ amerických zbraní do rukou Al-Káidy nebo Daeše. Pokud se budoucí prezident rozhodl s oběma „projekty“ skoncovat, bude to zásadní „revoluce“ v americké zahraniční politice.

O vylepšení image „bojovníka proti terorismu“ se snaží ale i dosluhující Barack Obama, píše dále Spencerová. Kromě bombardování Al-Káidy na severu Sýrie jeho ministerstvo financí „podniklo akci k přerušení vojenských, náborových a finančních operací“ Fronty al-Nusrá, syrské frančízy Al-Káidy. Na „kárném seznamu“ ministerstva se tak kromě jiných objevil i Abdalláh Muhammad Sulejmán al Muhajsíní, saúdský duchovní považovaný za hlavního ideologa Al-Káidy v Sýrii.

Nicméně, po pěti letech války a nezměrných lidských a materiálních obětech je americký prezident „najednou“ s to přestat Al-Káidu podporovat a začít ji naopak bombardovat, stejně jako to dělají Rusové, podotýká Spencerová. A k tomu už není oficiálním tabu konstatovat očividné, tedy že „umírnění teroristé“ vždy byli jen výplodem propagandy.

Spencerová upozorňuje, že není jisté, zda se Pentagon nebo CIA novému prezidentovi podřídí, zda ho naopak nedonutí ke kompromisům (natož k obratu), protože vojenskoprůmyslový komplex a s ním spjaté síly se na rozdíl od Hillary Clintonové nikam „neztrácejí“. A nikam daleko se samozřejmě neztrácí ani vliv desítek milionů dolarů, které Saúdové nebo Katar věnovali Clintonovým, aby si koupili americkou zahraniční politiku v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…