A co s tím chtějí dělat? Tvrdá rána opozici. Minář, feministky... jen to lítalo

22.11.2019 17:41

Opozice je mdlá a za současné situace nemá šanci ve volbách do Poslanecké sněmovny na úspěch nad hnutím ANO premiéra Andreje Babiše. Zamýšlí se ve svém komentáři redaktor Viliam Buchert pro server Reflex.cz a popisuje, co by opozice musela udělat, aby vůbec nějakou šanci měla. Nejdřív by se podle něj musela oprostit například od levicového podhoubí tvořeného klimatickými alarmisty, neziskovými organizacemi, veřejnoprávními médii, feministkami a také spolkem Milion chvilek pro demokracii. „Ani velké protesty k vítězství nad Babišem nestačí. Musí se přetavit v reálné hlasy ve volbách,“ poznamenává. A co se týče koalice Pirátů a ODS, tak to by prý dokonce bylo „toxické společenství“.

A co s tím chtějí dělat? Tvrdá rána opozici. Minář, feministky... jen to lítalo
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Anketa

Ať Babiš odstoupí, nebo se zbaví Agrofertu, žádá Milion chvilek. Souhlasíte?

10%
90%
hlasovalo: 31194 lidí
Buchert na počátku svého komentáře především ocenil nedělní projev premiéra Andreje Babiše v Národním muzeu. Ten byl podle něj pozoruhodný především tím, že ministerský předseda „dokázal ocenit i věci, které jsou zásadní“. Přibližuje, že má na mysli boj disidentů proti komunistickému režimu, Chartu 77, Václava Havla, vstup České republiky do EU i NATO či to, že právě listopadová revoluce vedla k opětovnému získání svobody. „Předseda vlády dokonce přiznal, že nebyl v minulosti statečný a že na členství v komunistické straně není pyšný,“ shrnuje. Jedinou výtku by Buchert našel jen u „sebechvály“ vládě. „Bylo to státnické vystoupení, které patří k podobnému svátku,“ oceňuje však.

A táže se, co s tím vším chce opozice dělat? Jelikož prý nic nenasvědčuje tomu, že by byla opozice schopná porazit Andreje Babiše ve volbách do Poslanecké sněmovny. „Opoziční strany se zatím jen předhánějí v tom, kdo řekne na adresu Babiše silnější výrok, a vychloubají se, jak budou po příštích parlamentních volbách vládnout. Nic tomu ale nenasvědčuje,“ doplňuje ostře na adresu opozice Buchert. Proti premiérovi by podle něj měla opozice bojovat neobvyklými a originálními myšlenkami a kroky, což zatím vůbec nedělá.

Přikládá i možnost koalice Pirátů a ODS. Vzápětí však dodává, že se něco takového nejeví reálné. „Bylo by to toxické společenství, protože Piráti jsou nevyzpytatelní aktivisté, o kterých nikdo neví, co má od nich čekat,“ píše. Na podporu dalších stran by prý takováto koalice mohla rovněž zapomenout.

Ohledně spolupráce ANO s ČSSD má podle komentátora záležet na tom, zdali se do Sněmovny sociální demokracie vůbec dostane. To platí i o Trikolóře Václava Klause mladšího. Nejreálněji se tak má jevit podpora od komunistů a SPD: „Za určitých okolností Babiše opět mohou podpořit komunisté a Okamurova SPD. A podpoří ho i prezident Zeman, který by měl být v té době pořád na Pražském hradě.“

„Opozici hrozí i nebezpečí v podobě takzvaných libtardů, kteří se na ni v poslední době houfně nabalují. To je levicové podhoubí tvořené klimatickými alarmisty, neziskovými organizacemi, veřejnoprávními médii, feministkami a také známý spolek Milion chvilek pro demokracii,“ tvrdí Buchert. Takovíto lidé podle něj mohou odradit především konzervativnější voliče volící středopravicové strany.

Demonstrace proti vládě i prezidentu Zemanovi jsou podle Bucherta vyjádřením svobodné vůle občanů a patří k demokracii. To však nestačí. „Ani velké protesty ale k vítězství nad Babišem nestačí. Musí se přetavit v reálné hlasy ve volbách,“ poukazuje.

Změny prý ničí i „excesy některých extremistických křiklounů“. Příkladem má být útok na Václava Klause mladšího na Národní třídě 17. listopadu. „V čem Klaus zradil? Že si dovolil založit vlastní stranu a že se snaží získat mandát i v dalších volbách? No a co? Vždyť po tom volala v sobotu celá Letná,“ dodává. A upozorňuje, že na Letné se objevily i transparenty volající po vyvlastnění majetku, „což je něco zcela absurdního, nedemokratického“.

Porazit Babiše by tak mělo jít jen, kdyby měly strany nové, neotřelé lídry a rozhodly se jít do voleb v pevné koalici. Nesměly by také prý podléhat „módnímu klimatickému šílenství, které může vyvolat následné problémy v ekonomice“. Zaměřit se podle komentáře mají více především na živnostníky.

Má však existovat ještě jedna, byť ne úplně populární cesta. „Eliminovat všechny možné extrémy a zpupné hlasité aktivisty tím, že za určitých přesně vymezených podmínek by vznikla dohoda s Babišem. Dohoda, která by posunula Českou republiku vpřed. Tímto názorem se ale každý dopředu odrovná, že?“ zamýšlí se Buchert závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…