A další průzkum: Fiala bez vlády. SPD vzhůru. TOP 09? Hned dvě rány

20.09.2022 10:11

Agentura Median představila další z řady volebních průzkumů. Ten potvrdil, že nejpevnější voličské jádro má šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ale už není příliš schopen nabalovat další hlasy. Naproti tomu SPD Tomia Okamury od posledního průzkumu Medianu posílilo. Zato TOP 09 by se podle dat výzkumníků měla mít na pozoru. Z výzkumu vyplývá, že současná koalice by ve Sněmovně neudržela většinu, ani kdyby kandidovala ve volebních formacích jako loni. Většinu by získaly právě subjekty Babiše a Okamury.

A další průzkum: Fiala bez vlády. SPD vzhůru. TOP 09? Hned dvě rány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Nedělní průzkum agentury STEM pro CNN Prima News ukázal, že Andrej Babiš (ANO) si drží podporu kolem 30 procent. Překvapením byla pozice hnutí Svoboda a přímá demokracie – SPD Tomia Okamury, která skončila druhá se ziskem 14,3 procenta. ODS skončila až třetí se ziskem 14,2 procenta.

K tématu:

Nový průzkum agentury Median také naznačuje, že SPD v časech energetické a inflační krize posiluje.

Hnutí ANO by v tomto průzkumu získalo 29 procent, ODS 16 procent, třetí SPD 14 procent, Piráti 11,5 procenta a ČSSD 5 procent. Ta by se teď do Sněmovny dostala jako poslední.

Průzkum Medianu

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Hnutí STAN by obdrželo jen 4 procenta a zůstalo by před branami Sněmovny, totéž platí pro TOP 09, kterou by teď volilo 3,5 procenta lidí. Shodný výsledek se teď objevuje u lidovců. Tentýž výsledek, tedy 3,5 procent hlasů by podle tohoto průzkumu obdrželi i komunisté a Přísaha Roberta Šlachty.

„Volební potenciál u hnutí ANO oproti minulému volebnímu modelu mírně vzrostl, ovšem voličské jádro naopak mírně kleslo. Nicméně nadále je nejvyšší ze všech politických subjektů (19,1 %). Růst preferencí a potenciálu zaznamenala ODS, ovšem voličské jádro mírně kleslo. Nárůst potenciálu byl zjištěn u SPD (17 %). Preference této strany oproti minulému volebnímu modelu vzrostly (14 %). Voličské jádro SPD kleslo. Oproti minulému volebnímu modelu hnutí STAN klesly preference (4 %) a volební potenciál (12 %),“ uvedla k průzkumu agentura.

Průzkum Medianu

Koaliční strany, které momentálně vládnou, by prostým součtem získaly 38,5 procenta hlasů. Naproti tomu dnes opoziční ANO a SPD by získali 43 procent hlasů.

Průzkum Medianu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…